Vidiauto Novosti Najave Peugeot Hybrid4 500 kW karakteristike

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 17.12.2020. 06:05

Autosport 

Objavljene prve karakteristike za Peugeot Hybrid4 500 kW

Peugeot Hybrid4 500 kW karakteristike

Peugeot Sport je objavio prve tehničke karakteristike novog hiperautomobila koji je napravljen u suradnji s Totalom, a s kojim će se natjecati na Le Mansu.

Prije par mjeseci je objavljeno kako se Peugeot Sport vraća na Le Mans s novim bolidom, a sada su objavljene karakteristike tog modela. Ovaj bolid je napravljen u suradnji s Totalom , a ujedno označava i povratak na FIA Svjetsko prvenstvo u utrkama izdržljivosti.

PEUGEOT_SPORT_POWERTRAIN_REVEAL_02

Za pogon ovog bolida se koristi 2,6-litreni V6 benzinski motor s dva turbo punjača koji razvijaju maksimalnu snagu od 500 kW/680 KS i elektromotora koji razvija snagu od 200 kW/272 KS. Benzinski motor je smješten straga u sredini, dok je elektromotor smješten sprijeda. Tako benzinac pokreće stražnje kotače a elektromotor prednje, a sustav je uparen sa 7-brzinskim sekvencijalnim mjenjačem s polugicama iza volana. Spomenimo i kako benzinski motor teži 165 kg.

PEUGEOT_SPORT_POWERTRAIN_REVEAL_05

Sustavom za kočenje će se upravljati elektronički, a vozač će moći prilagođavati snagu kočenja električnim motorom. Baterija je razvijena u suradnji s tvrtkom Saft, podružnicom tvrtke Total, a bit će smještena u karbonskom kućištu neposredno iza vozača i ispod spremnika za gorivo. Dizajnirana je da zajamči izdržljivost i ujednačene performanse tijekom utrka koje traju 24 sata ili dulje.

PEUGEOT_SPORT_POWERTRAIN_REVEAL_04

Iako motor s unutarnjim izgaranjem razvija 500 kW (680 KS), a električni motor 200 kW (272 KS), maksimalna propisana snaga na utrkama iznosi 500 kW. Pogonski sklop, konstruiran za projekt Le Mans Hypercar, razvijen je da se prilagodi različitim aspektima natjecanja:

– propisima je zabranjena uporaba električnog pogona ispod brzine od 120 km/h, stoga se električni motor uključuje samo iznad te brzine vozilo se pokreće s mjesta isključivo snagom motora s unutarnjim izgaranjem

– maksimalna snaga motora V6 s dvama turbopunjačima ograničena je na 300 kW (408 KS) i prilagođena da upotpuni maksimalnu snagu električnog motora (200 kW) koji se pokreće isključivo energijom iz baterije

– kada se upotrebljava električni motor, vozilo automatski aktivira pogon na sve kotače i tako poboljšava vozne osobine, primjerice prilikom prolaska zavojem pri većim brzinama

– kada se baterija visoke gustoće isprazni, motor s unutarnjim izgaranjem vraća se na snagu od 500 kW (680 KS) te se ponovno aktivira pogon na stražnje kotače. Prije početka utrke baterija se puni do punog kapaciteta s pomoću energije iz električne mreže, dok u vožnji radi samostalno i puni se isključivo energijom kočenja.

Sljedeće su iznimke obuhvaćene pravilnikom:

– snagu motora s unutarnjim izgaranjem moguće je povećati za 3 % na 515 kW (700 KS) na kraju ravnog dijela staze kada je baterija ispražnjena. U tim slučajevima električni motor funkcionira kao alternator snage 15 kW. Elektronički sustav vozila automatski primjenjuje takvu konfiguraciju.

– moguće je aktivirati benzinski, električni ili hibridni pogon za potrebe ulaska u boks ili kada je brzina ograničena na 60 km/h.

PEUGEOT_SPORT_POWERTRAIN_REVEAL_03

Hiperautomobil će u skladu s pravilnikom biti opremljen posebnim senzorima koji će u stvarnom vremenu nadzirati i dojavljivati razinu snage svih kotača FIA-i. Tako se osigurava usklađenost maksimalne snage s vrijednošću propisanom u pravilniku ”Ravnoteža performansi” (Balance of Performance). Početak ispitivanja na stazi predviđen je za kraj 2021. godine. Peugeot Sport i Total dotad će nastaviti razvijati svoj hiperautomobil pa ispitivanje pogonskog sklopa na testnoj klupi i simulatoru možemo očekivati već u prvoj polovici sljedeće godine.

Ključne riječi:
FIA hiperautomobil Le Mans Le Mans Hypercar Peugeot Peugeot Sport Total utrke
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 4. prosinac 1971.

12-4-1971 Najveći opoziv vozila u povijesti

Najveći opoziv vozila u povijesti

General Motors je opozvao 6.700.000 vozila zbog greške na motorima. To je bio najveći dobrovoljni sigurnosni opoziv u povijesti autoindustrije.

vs

.::.