Vidiauto Novosti Najave Dacia započinje ofenzivu u C-segmentu

Autor: DR Objavljeno: 23.03.2023. 05:52

Dacia započinje ofenzivu u C-segmentu s novim modelom

Dacia započinje ofenzivu u C-segmentu

Konkurentna i izuzetno prilagodljiva platforma CMF-B daje novi vjetar u leđa marki, a predstavljanje novog modela temeljenog na konceptnom automobilu Bigster predviđeno je za 2025. godinu.

Dacia je prilikom predstavljanja strateškog plana Renaulution, održanog 14. siječnja 2021., predstavila Bigster – konceptni automobil koji otvara nove mogućnosti oblikovanja ponude marke, a posebno kad je riječ o C-segmentu. Vjeran duhu marke Dacia, konceptni automobil Bigster robusno je i prostrano vozilo dugo 4,6 m, a kupcima pruža sve što očekuju od jednog C-SUV-a. Novi model temeljen na konceptnom automobilu Bigster u prodaju bi trebao stići 2025. godine. Istovremeno Jogger, Dacijin prvi model iz C-segmenta koji je marka predstavila na Međunarodnom salonu automobila u Münchenu u rujnu 2021., iz temelja mijenja viziju pristupačnog i svestranog obiteljskog vozila. Dostupan u izvedbama s pet i sedam sjedala, Jogger savršeno utjelovljuje tržišni položaj i duh marke Dacia.  To svestrano, iznimno prostrano i modularno vozilo pustolovnog dizajna ujedno je najpristupačniji obiteljski automobil na tržištu. Dostupan je s benzinskim i benzinsko-plinskim motorom, a od siječnja 2023. i kao hibrid. Konkurentna i iznimno prilagodljiva platforma CMF-B pravi je kamen temeljac Dacijine industrijske strategije.

Dacia vozila nov znak

Tvornice u Rumunjskoj i Maroku raspolažu kapacitetima za proizvodnju različitih karoserija - limuzine, kompakti i SUV-ovi B i C segmenta; zatim modela opremljenih termičkim, alternativnim i hibridnim motorima, u skladu s propisima koji se neprestano mijenjaju te vozila s pogonom na dva ili četiri kotača, duljine od 4,1 m do 4,6 m. Platforma CMF-B osigurala je snažan uzlet marke omogućivši joj da ubrza razvoj vlastitog poslovnog plana s ciljem provedbe proizvodnog plana, ali i da započne vlastitu ofenzivu u C-segmentu. Tvornica u Mioveniju u Rumunjskoj povijesni je pogon marke koji djeluje još od 1968. Danas je to referentni industrijski kompleks s linijom za proizvodnju karoserija, linijom za mehaničke komponente i šasiju, ljevaonicom i logističkom platformom. Trenutačno se u tvornici proizvode četiri modela marke: Duster, Sandero Stepway, Logan i Jogger.  Od 2024. u njoj će se proizvoditi nova generacija Dustera temeljena na platformi CMF-B, a od 2025. i novi Dacijin model: C-SUV temeljen na konceptnom automobilu Bigster. 

2021 - Dacia Bigster Concept

S ciljem preraspodjele opterećenja između Dacijinih tvornica i s namjerom jačanja ofenzive u C-segmentu, ponuda modela Jogger, uključujući Jogger HYBRID 140, od drugog će se tromjesečja 2024. proizvoditi u marokanskoj tvornici u Tangeru. Tvornica u Tangeru započela je s radom 2012. godine, a svojom je politikom nulte stope ugljičnih emisija i zabrane ispuštanja industrijskih otpadnih voda potaknula val revolucije u marokanskoj automobilskoj industriji. Marokanska tvornica proizvodi i automobile s platformom CMF-B, pri čemu glavnina proizvodnje otpada na Sandero – najprodavaniji automobil za privatne kupce u Europi od 2017.

Ključne riječi:
Bigster Concept budućnost Dacia Jogger SUV
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 4. prosinac 1971.

12-4-1971 Najveći opoziv vozila u povijesti

Najveći opoziv vozila u povijesti

General Motors je opozvao 6.700.000 vozila zbog greške na motorima. To je bio najveći dobrovoljni sigurnosni opoziv u povijesti autoindustrije.

vs

.::.