Vidiauto Novosti Autobiz Prodano 2,1 milijun električnih vozila

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 22.01.2019. 06:34

Električna vozila 

U protekloj godini prodano 2,1 milijun električnih vozila, najviše u Kini

Prodano 2,1 milijun električnih vozila

Prvi puta u povijeti je prodano preko 2 milijuna električnih vozila, a Kina uvjerljivo vodi po broju prodanih primjeraka.

Iako mnogi ne vjeruju u električna vozila, brojke im idu u prilog. Tako je prošle godine prodaja novih električnih vozila po prvi puta premašila brojku od 2 milijuna! Točnije prodano je 2,1 milijun električnih vozila u čitavom svijetu.

Nissan Leaf

Doduše to je svega 2,4 % tržišta novih vozila, a najviše primjeraka je prodano i Kini – 1,2 milijuna ili 62 % od ukupne brojke. Na drugom mjestu je SAD s 361.000 prodanim električnim vozilom, a rast prodaje u SAD-u je 86 %, a najzaslužniji je Tesla Model 3.

Tesla Model 3 sprijeda

No ono što je najzanimljivije vezano uz tako dobru prodaju u Kini nije ekološka svijest, već je riječ o želji smanjenja ovisnosti o uvozu nafte, ali i o jačanju kineskih proizvođača automobila. Kao što i sami znate, osim na domaćem tržištu, takva vozila su jedva zamjetna na ostalim tržištima, ali Kina je sigurna kako će uspjeti na području električnih automobila.

Twizy, Zoe i Kangoo ZE

Renaultovi električni automobili: Twizy, Zoe i Kangoo Z.E.

U Europi po broju prodanih električnih automobila prednjači Norveška, o tome smo već pisali ovdje, dok u Njemačkoj, standardno najvećem europskom tržištu, udio električnih vozila iznosi 2 %, što je rast od svega 0,4 %.

Ključne riječi:
električni automobil
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 29. rujan 1913.

9-29-1913 Tužna smrt Rudolfa Diesela

Tužna smrt Rudolfa Diesela

Izumitelj dizelskog motora Rudolf Diesel izvršio je samoubojstvo u 55-toj godini života, skokom s broda u kanalu LeManche. Dizelski motor ubrzo je revolucionirao industriju i prijevoz, pogotovo kamionski, brodski i željeznički.

vs