Vidiauto Automobili Super automobili Konačno s upravljanjem na sva četiri kotača

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 11.11.2015. 23:28

2017 Porsche 911 4WS 

Konačno s upravljanjem na sva četiri kotača

 Konačno s upravljanjem na sva četiri kotača

Porsche je jedan od pionira upravljanja na sva četiri kotača. Davne 1978.godine Porsche 928 je imao posebno konstruiranu samoupravljivu stražnju osovinu kod koje stražnji kotači imaju mogućnost blagog zakretanja po vodoravnoj osi kada centrifugalna sila dostigne graničnu vrijednost u kojoj prijeti izbacivanjem automobila van zavoja uslijed prevelike brzine ulaska. Nakon 40 godina legendarni Elfer odlazi i korak dalje sa aktivnim upravljanjem na sva četiri kotača 4 WS-four wheel steer.

Aktivno upravljanje stražnjim kotačima predstavlja mnogo sofisticiranije rješenje nego pasivno upravljanje. No, također radi se i o mnogo skupljoj varijanti. Bit je u tome da se ovisno o kutu zakretanja prednjih kotača i brzini automobila stražnji zakreću u istom ili suprotnom smjeru. Pri tome možemo govoriti o hidrauličnom i elektrohidrauličnom sustavu upravljanja na sve kotače. U pravilu aktivno upravljanje stražnjim kotačima ima tri moda rada. Tako možemo govoriti o suprotnoj, neutralnoj i identičnoj fazi rada sustava. Pri brzinama ispod 40 kilometara na sat sustav radi u suprotnoj fazi te naglim zakretanjem upravljača stražnji kotači se zakreću do 3.5 stupnjeva u smjeru suprotnome od prednjih kotača. Vožnjom brzinama od 40 do 65 kilometara na sat sustav radi u neutralnoj fazi u kojoj blagim zakretanjem upravljača stražnji kotači ostaju ravni. Pri brzinama većim od 65 kilometara na sat sustav radi u identičnoj fazi te zakreće stražnje kotače u smjeru prednjih. Ovisno o brzini vozila te kutu i brzini zakretanja prednjih kotača, kontrolna upravljačka kutija detektira fazu, te digitalnim „drive-by-wire“ sustavom povezivanja upravlja radom elektromotora koji prema potrebi hidraulikom zakreće kotače u predviđenom smjeru.

2017-porsche-911-carrera-s-rear-axle-steering-explained-video-100710_1

Novi Porsche 911 proizvoditi će se sa dvije varijante motora. Standardni Turbo iz 3.0 litrenog agregata uz pomoć dvije turbine razvijati će 385 konjskih snaga, dok će snažniji Turbo S razvijati 414 konjskih snaga. Sasvim dovoljno za ubrzanja od 0 do 100 km/h u svega 3,8 do 4,2 sekunde. Noviteti uključuju 20 milimetara širi trag kotača, novu šasiju te posve novi središnji greben u unutrašnjosti. Elfer će se proizvoditi u tri varijante: hard top, targa i cabrio. Ono što je specifično jest opcijsko uvođenje 4WS,upravljanja na sve kotače u S varijanti. U kombinaciji sa stražnjim pogonom, te savršeno izbalansiranim ovjesom novi 911 trebao bi pomaknuti granice fizike još više.

2017-porsche-911-targa-7
Ključne riječi:
4WS 911 Carrera coupe Porsche
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. srpanj 1908.

Od kočije do karoserije

Albert Fisher i njegovi nećaci osnovali su uz kapital od 50.000 $ tvrtku Fisher Body Company specijaliziranu za proizvodnju kočija i automobilskih karoserija. Tvrtka je ubrzo postala najveći proizvođač karoserija u svijetu te je surađivala s GM-om.

vs

.::.