Vidiauto Automobili Super automobili Honda Civic - najjači Type R u povijesti

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 11.11.2015. 17:55

Trkači automobil za svakodnevicu

Honda Civic - najjači Type R u povijesti

Honda Civic - najjači Type R u povijesti

Hondin znak s crvenom podlogom je oznaka sa samo jednim značenjem - Type R. Prisustvovali smo predstavljanju najjačeg Type R do sada.

Type R oznaka krasila je 1992. godine Hondu NSX Type R, 1995. Integru Type R, 1997. oznaka dolazi i na Civic Type R, pa zatim godinu dana kasnije ponovo na Integru Type R te 1998. na Hondu Accord Type R. U novom tisućljeću, 2001. godine Type R se ponovo pojavljuje na Integri i Civicu, 2002. na NSX-R te na Civicu 2007. godine.

Honda Civic Type R 2015 (1)

Potražnja za novom Hondom Civic Type R je velika i to je razlog zašto automobil tek sada dolazi u Hrvatsku, uz malo kašnjenje. Očigledno je i Honda iznenađena potražnjom za turbo-benzincem, prvim benzinskim turbakom nakon puno godina.

Sportska inačica devete generacije Honde Civic, koja se proizvodi od davne 1972. godine prodane u više od 20 milijuna komada je perjanica Hondine ponude.

Honda Civic Type R 2015 (4)
Honda Civic Type R 2015 (5)

Civic TypeR pruža trkači osjećaj u vožnji, konstruiran je da bude blaži oblik automobila za svakodnevnu vožnju. To je hatchback s prednjim pogonom, ima snažni novi 2.0 VTEC turbo motor, a turbo stiže nakon puno godina izostanka. Turbo punjači na nižim okretajima razvijaju veću snagu pa tako VTEC i dual VTC sustavi Civicu daju 310 KS na prednjim kotačima pri 6500 okretaja, uz 400 Nm maksimalnog okretnog momenta dostupnog od 2500 okr/min. Dakle, ovo je najjači Type-R do sada, a maksimalna brzina je 270 km/h. Mjenjač je (samo) ručni 6-brzinski, ima posebne ležajeve, ojačane su sve komponente i smanjena masa uz specijalne materijale, a hod ručice mjenjača je samo 40 mm, u što smo se i sami uvjerili na licu mjesta u Zagrebu. Ima djelomično blokirani diferencijal, emisija CO2 je 170 g/km, potrošnja 7,3 litri te zadovoljava Euro 6b normu.

Honda Civic Type R 2015 (7)

Aerodinamika pri 270 km/h s ravnom podnicom uz downforce doslovce lijepi vozilo uz cestu, prednji branik dizajniran je za postizanje snažnog downforcea, a istovremeno prednji branik smanjuje turbulencije zraka prema prednjim kotačima. Stražnji branik s difuzorom i spojler isto djeluju na downforce pri velikim brzinama. Otvori u prednjem braniku dovode zrak do hladnjaka motora, turbo punjača, mjenjača i kočnica, a ima i odvode za topli zrak na prednjim blatobranima.

Honda Civic Type R 2015 (8)
Honda Civic Type R 2015 (19)

Ovjes je kombinacija McPhersona i trapezoidnog ovjesa, zanošenje od prijenosa momenta smanjeno je za 55% u odnosu na konkurenciju. Amortizeri imaju aktivne senzore i mjere opterećenja pa očvrsnu ili omekšaju prilikom startanja, kočenja i naginjanja u zavojima.
Gume dimenzija 235/35 R19 su Continental koji je za novi Civic Type R razvio ovu potpuno novu gumu s unaprijeđenim prijenosom snage i odličnom stabilnošću u zavojima. Trajnost ovih guma je, jasno, manja nego klasičnima, a preporuka je da se s njima ne ide na mokru cestu. Prednje kočnice Brembo također su specijalno napravljene za Type R, promjera su 350 mm, a diskovi su bušeni kako bi se što bolje hladili. Karoserija je kod velikog broja spojeva lijepljena te nije varena čime se dobila za 4,5 kg manja masa.

Honda Civic Type R 2015 (10)
Honda Civic Type R 2015 (9)

Sada slijedi najzanimljiviji dio s predstavljanja nove Honde Civic Type R, a to je gumb +R za intenziviranje vožnje i povećanje performansi, uz istovremenu promjenu osvjetljenja interijera iz bijele boje kontrolne table te klasičnih podataka na središnjem ekranu u crvenu boju i prikaz informacija G sile, sile kočenja, pritiska turba, temperature rashladne tekućine, pritiska i temperature ulja te prikaz štoperice namijenjene za praćenje pri utrkama.

Honda Civic Type R 2015 (12)

Pritiskom na gumb +R ubrzava se odziv na gasu, direktnije je upravljanje, mijenjaju se VSA postavke stabilnosti pri većim brzinama, moment se povećava, brže je ubrzavanje, mijenja se postav amortizera, povećava brzina prolaska kroz zavoje. Dakle, to je ono što sigurno svi čitatelji VidiAuto portala žele isprobati :)

U novom TypeR sjedi se 20 mm niže nego u ostalim Civicima, sjedala od alkantare su s dodatnim bočnim potporama za bolju vožnju kroz zavoje. Za razliku od klasičnog Type R-a čija je cijena 360.000 kuna, jači GT pack donosi 8 zvučnika, navigaciju Garmin, dual klimu i crveno ambijentalno osvjetljenje, prednje i stražnje parking senzore, senzor kiše. crvene podrube na prednjem i stražnjem braniku - sve to za 383.900 kn.

Honda Civic Type R 2015 (17)
Honda Civic Type R 2015 (18)
Honda Civic Type R 2015 (20)
Honda Civic Type R 2015 (14)
Honda Civic Type R 2015 (11)
Honda Civic Type R 2015 (24)
Honda Civic Type R 2015 (22)
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. srpanj 1908.

Od kočije do karoserije

Albert Fisher i njegovi nećaci osnovali su uz kapital od 50.000 $ tvrtku Fisher Body Company specijaliziranu za proizvodnju kočija i automobilskih karoserija. Tvrtka je ubrzo postala najveći proizvođač karoserija u svijetu te je surađivala s GM-om.

vs

.::.