Vidiauto Automobili Predstavljamo Extended Grip za još čvršće prianjanje na cesti

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 29.04.2014. 10:34

Renault 

Extended Grip za još čvršće prianjanje na cesti

Extended Grip za još čvršće prianjanje na cesti

U neposrednoj blizini mjenjača Renaulta Scenic Xmod nalazi se gumb Extended Grip, čija tri moda pomažu u svim situacijama.

Extended Grip koristi se za kontrolu prianjanja prednjih kotača na tlo, a sustav smo isprobali na novom Renaultu Scenic Xmod. Gumb omogućuje promjenu između tri različita moda vožnje – Expert, Loose Ground i Road (ekspert, loše tlo/meka podloga i cesta). Dakle, mijenjanjem moda omogućuje se poboljšanje trakcije odnosno prianjanje na tlo u teškim cestovnim uvjetima.

Okretni gumb za nadzor trakcije je po prvi put ugrađen u Renault Scenic Xmod. Xmod je prvo vozilo u klasi s ovim sustavom, a napredni sustav omogućuje vozilu da podlogu pouzdano drži i u teškim uvjetima vožnje – na snijegu, po blatu, lišću, pijesku itd. Promjena moda vožnje obavlja se ručno, a Extended Grip je razvijen iz sustava protiv proklizavanja.

Renault_43587_global_en

Prilikom startanja vozila automatski se uključuje način rada cesta (Road) i on je predviđen za uobičajenu vožnju, kada je podloga čvrsta – cesta može biti suha, vlažna ili zaleđena. Pri tome se koristi klasični sustav protiv proklizavanja pogonskih kotača.
Druga dva moda (Loose Ground i Expert) omogućuju vožnju brzinom do 40 km/h, a ukoliko se vozite brže, automatski će se aktivirati način cesta (Road).

Odabirom načina meka podloga (Loose Ground) preuzima se nadzor nad pogonskim kotačima, nadzire se rad kočnica (snaga kočenja) i moment motora, u skladu s raspoloživom trakcijom kotača tako da se omogućuje više proklizavanja prednjih kotača. U kombinaciji s gumama M+S (Mud and Snow) izbacuje se površinsko blato ili pijesak te se ostvaruje bolji dodir s podlogom prilikom kretanja vozila. Dakle, na Renaultu Scenic Xmod poželjno je imati M+S gume kako bi se ostvarila sva tri moda vožnje jer ove gume imaju posebne gazne površine za učinkovitije prianjanje na blatu, pijesku, po lišću ili mekom snijegu.

Treći mod Expert daje vozaču nadzor nad okretnim momentom i ubrzanjem, dok sustav upravlja kočnicama u slučaju potrebe.

Pročitajte kompletan test Renault Scenic XMod 1.5 dCi Expression

P4090008
P4090009
P4090010
P4090003
Renault_43591_global_en
Renault Scenic XMod 1.5 dCi Expression TEST eksterijer (4)
Ključne riječi:
Extended Grip kontrola Renault Scenic Xmod
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. srpanj 1908.

Od kočije do karoserije

Albert Fisher i njegovi nećaci osnovali su uz kapital od 50.000 $ tvrtku Fisher Body Company specijaliziranu za proizvodnju kočija i automobilskih karoserija. Tvrtka je ubrzo postala najveći proizvođač karoserija u svijetu te je surađivala s GM-om.

vs

.::.