Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 07.06.2013. 15:56

Renault 

Scenic Xmod stiže u prodaju

Renault Scenic Xmod je jednovolumen s obilježjima crossovera, sa zanimljivim fluidnim linijama, posebnim prednjim i stražnjim odbojnikom, a automobil donosi novi vizualni identitet marke.

Serijska dnevna LED svjetla uokvirena su kromom, a oznaka Xmod na pragovima vrata na izvedbi Bose i sa stražnjim podiznim vratima naglašava njegov jedinstveni stil. Unutrašnji dizajn iznova je osmišljen: središnja fiksna konzola i mjesto za vozača oblikovano u stilu kokpita vozača smještaju u svojevrstan pilotski svijet. Na konzoli se nadohvat ruke nalaze kružni gumb sustava Extended Grip i višefunkcijska ručica za upravljanje multimedijskim sustavom.

Na instrumentnoj ploči s digitalnim TFT ekranom i multimedijskim sustavom s ekranom osjetljivim na dodir Renault R-Link i mogućnošću spajanja na internet (u opciji) na jednostavan se i pregledan način prikazuju sve obavijesti potrebne za vožnju. U izvedbi ili Bose Scenic Xmod opremljen je atraktivnim sportskim upravljačem ravna dna, aluminijskim papučicama i ručicom mjenjača te novim ukrasnim elementima u unutrašnjosti u tamnosivoj sjajnoj boji. Vozača dočekuju sjedala s novim posebnim presvlakama s ukrasnim šavovima.

Scénic Xmod prvo je vozilo u svojoj klasi s novim sustavom Extended Grip. Taj napredni sustav nadzora prianjanja pogonskih kotača razvijen je iz sustava protiv proklizavanja koji vozilu omogućuje pouzdano prianjanje na cesti u teškim uvjetima vožnje (snijeg, blato, pijesak…). Gumbom na središnjoj konzoli vozač može izabrati način rada koji mu odgovara: „cesta“, „meka podloga“ ili „ekspert“.
 
 Zahvaljujući prednjoj kameri iza unutarnjeg retrovizora, sustav Vision - upozorava zvučno i vizualno kada nehotice izađete iz svojeg prometnog traka te - automatski uključuje duga svjetla za maksimalnu vidljivost bez zasljepljivanja drugih vozača.

Također, kamera za vožnju unatrag omogućuje izbjegavanje prepreka iza vozila i tako pojednostavnjuje manevriranje. Ta je tehnologija sparena sa stražnjim senzorima koji zvučnim signalom vozača upozoravaju na blizinu prepreke i takva područja naznačuju bojom na ekranu.

S prtljažnikom obujma od 555 dm3, Scénic Xmod nudi jedan od najvećih prtljažnih prostora u razredu. Usto, nudi mnogobrojne pretince pametno uklopljene u kabinu, primjerice s lijeve strane upravljača, kod instrumentne ploče ili ručice mjenjača, na vratima sprijeda i straga ili pak ispred suvozača. Dostupna su i druga mjesta za odlaganje stvari poput ladica ispod sjedala, triju džepova na poleđini sjedala ili preklopivih stolića. Ukupni obujam domišljatih pretinaca iznosi čak 71 l .

Zanimljivo dizajnirana unutrašnjost Xmoda

Simbol Renaultove konstruktorske vrsnosti, motor Energy TcE 130 dio je obnovljene ponude Renaultovih benzinskih motora i dolazi kao podrška motoru Energy TCe 115. Zaokružen, elastičan i žustar jamči istinski užitak u vožnji i dobra ubrzanja čak i pri malom broju okretaja. No vrlo je nenametljiv jer radi nečujno i opremljen je brzim i diskretnim sustavom Stop&Start. Zahvaljujući tehnologijama motora Energy, potrošnja je smanjena za 15%, odnosno više od 1 l/100km u odnosu na prethodni TCe 130.

U Scénic Xmod ugrađuju se Scénicovi motori Energy obnovljeni između svibnja 2011. i svibnja 2012: Energy dCi 110 s ispuštanjem CO2 od samo 105 g/km, Energy dCi 130 je dizelski 1,6-litreni motor koji razvija snagu od 130 KS uz potrošnju od samo 4,4 l/100 km, dok je Energy TCe 115 prvi Renaultov benzinski motor s turbopunjačem i izravnim ubrizgavanjem.

Važna je novost i da Scénic Xmod od sad u ponudi ima i motor dCi 110 s mjenjačem EDC (mjenjač s dvostrukom spojkom). Naveliko hvaljen, mjenjač EDC nudi samo najbolje od ručnih i automatskih mjenjača. Riječ je o „pravom“ automatskom mjenjaču koji samostalno mijenja stupnjeve, bez vozačeva upravljanja. No, radi s pomoću vratila i zupčanika, a ne planetarnih zupčanika poput uobičajenih automatskih mjenjača. Verzija Scenica Xmod s 1.6 benzinskim motorom snage 110 KS i s paketom opreme Expression starta s cijenom od 134.000 kuna, dok se najjeftiniji dizel sa 110 KS i paketom Expression može dobiti za 153.500 kuna.

Ključne riječi:
Renault Scenic Scenic Xmod
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. travanj 1995.

4-24-1995 Posljednja Corvette ZR-1

Posljednja Corvette ZR-1

Posljednja Corvette ZR-1 proizvedena je na današnji dan 1995. godine. Od 1990. do 1995. godine, proizvedeno je 6939 primjeraka Corvette ZR-1. GM-ova namjera je bila stvoriti ultimativni sportski automobil u pogledu cijene i performansi.

vs

.::.