Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 05.12.2016. 17:47

Novi crossover na tržištu 

Stigla Toyota C-HR

Toyota C-HR će biti uočljiv na cesti crossover s dužinom od 4,36 metara, a identična je konceptu koji je predstavljen na Salonu automobila u Parizu 2014.

C-HR je skraćenica od Coupe High-Rider, a najnovija Toyota znatno se razlikuje od svih ostalih modela u ponudi. Dizajn potpisuje Hiroyuki Koba, a automobil se temelji na TNGA - Toyotinoj novoj globalnoj arhitekturi koja pruža konstruktorima ulaz u tri ključne oblasti: dizajn, pogon i dinamiku.

Toyota C-HR (6)

Pod konceptom Sensual Speed-Cross predstavlja se romboidni uzorak arhitekture s lukovima iznad kotača koji su posebno naglašeni, čime ističu snagu i krutost crossovera, modularna struktura C-HR-a kombinira snažan donji dio vozila s povećanom odignutošću od tla s kabinom koja se odlikuje profilom coupea.

Stil nalik coupeu je dodatno naglašen time što su kvake na zadnjim vratima skrivene i integrirane u stražnji stup vozila. Pored toga, padajuća linija krova završava malim spojlerom, što dodatno ističe dinamičnost vozila. Zadnji dio zauzimaju velika peta vrata, koja omogućuju lak prilaz prtljažnom prostoru dovoljno velikom za kofere pet osoba. Stražnja svjetla mogu biti u izvedbi s LED diodama koje tom dijelu vozila daju podjednako ekspresivan stilski potpis.

Toyota C-HR (2)

Toyota Safety Sense je standardna oprema u svim izvedbama te sadrži Pre-Collision System (uključujući i Pedestrian Recognition), Adaptiv Cruise Control, Lane Departure Alert sa zakretanjem upravljača, Automatic High Beam i Road Sign Assist.
Novi C-HR može biti opremljen premium audio sustavom JBL koji obuhvaća 8-kanalno stereo pojačalo od 576 watta s devet zvučnika, uključujući i dva potpuno nova JBL visokotonca.

Hibridna Toyota C-HR uz izlaznu snagu od 90 kW / 122 KS se odlikuje emisijom CO2 od samo 82 g/km – brojka je to koja nema premca u ovom segmentu, uz potrošnju goriva u mješovitoj vožnji od samo 3,6 l/100 km. Novi hibridni pogonski sklop je ne samo učinkovitiji i lakši od prethodnih sustava, nego i nudi izraženije performanse. Detaljne izmjene konstrukcije benzinskog 1.8 VVT-i motora su rezultirale postignutom toplinskom učinkovitošću od 40% - najbolji rezultat na svijetu za benzinski motor.

Toyota C-HR (10)

Drugi sklopovi hibridnog sustava su olakšani i smanjeni te su premješteni radi postizanja optimalnog smještaja čime je dodatno spušteno težište automobila. Nova NiMH hibridna baterija smještena u cijelosti ispod stražnjih sjedala nudi veću gustoću energije. Uz zadržavanje iste ukupne snage, njene dimenzije su smanjene za 10%. Povrh toga, ona sada može pohraniti 28% više energije u istom vremenskom roku, što znači da je njeno punjenje brže nego prije. Elektromotori su manjih dimenzija, ali pružaju bolji omjer snage i težine.

Toyota C-HR (10)

Toyota C-HR je dostupna i s novim turbo motorom od 1,2 litre koji je premijerno predstavljen u Aurisu. Odlikuje se snagom od 85 kW/116 KS i 185 Nm okretnog momenta uz emisiju CO2 od 125 g/km i potrošnjom goriva u mješovitom režimu od 5,5 l/100 km. Može biti uparen sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačem ili kontinuirano promjenljivim mjenjačem (Continuously Variable Transmission – CVT). Izvedbe opremljene mjenjačem CVT su dostupne u izvedbama s pogonom na prednje ili na sve kotače.

Toyota C-HR (11)

Cijena hibridne verzije Toyote C-HR je od 194.900 do 219.352 kune, verzija s pogonom na prednje kotače košta od 163.900 do 203.688 kuna, a pogon na sve kotače i automatski mjenjač ima cijenu od 219.900 do 244.938 kuna.

Toyota C-HR (4)
Ključne riječi:
C-HR cijena u Hrvatskoj crossover Toyota
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 1. ožujak 1975.

3-1-1975 Honda Civic stigla u SAD

Honda Civic stigla u SAD

Hondin planetarno popularni Civic stigao je na današnji dan 1975. godine na američko tržište kao alternativa neekonomičnim automobilima tamošnjih proizvođača.

vs

.::.