Vidiauto Automobili Eko automobili Otvorena stota hrvatska punionica za električna vozila

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 25.04.2016. 16:45

Mali veliki elektro jubilej 

Otvorena stota hrvatska punionica za električna vozila

Otvorena stota hrvatska punionica za električna vozila

100. po redu punionica za električna vozila otvorena je u Svetom Ivanu Zelini, a na punionici svi besplatno mogu napuniti svoje električno ili plug-in hybrid vozilo.

Zagrebačka županija se može pohvaliti s 13 punionica instaliranih u devet gradova, s tim da se u Velikoj Gorici nalazi pet punionica dok se po jedna mogu pronaći u sljedećim gradovima: Sveti Ivan Zelina, Dugo Selo, Ivanić Grad, Sveta Nedjelja, Vrbovec, Zaprešić, Samobor i Jastrebarsko. Mreža je povezana sa sustavom nacionalne mreže punionica za električna vozila Hrvatskog Telekoma, koji omogućava pristup krajnjim korisnicima putem jedinstvene T-RFID kartice (može se besplatno nabaviti slanjem korisničkog zahtjeva na e-mail e-mobility@t.ht.hr). Sve punionice u Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji mogu se pronaći na web portalu www.puni.hr, a u obje države se nalazi više od 300 punionica na kojima vlasnici električnih i plug-in hibrid vozila mogu napuniti baterije svojih vozila.

Grad Sveti Ivan Zelina je u suradnji sa Zagrebačkom županijom i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost otvorio punionicu za električna vozila čime se daje dodatni poticaj za nabavu i korištenje električnih vozila.

Fond je prepoznao važnost kreiranja održivog prometnog sustava i u svojim smo programima zato nastojali obuhvatiti više aktivnosti povećanja energetske učinkovitosti u prometu. U protekle dvije godine smo samo za takve projekte osigurali oko 73 milijuna kuna. Sufinancirali smo nabavu 1500 električnih i hibridnih vozila s 50 milijuna kuna, dok smo 24 milijuna osigurali za projekt Zelena linija kojom se potiče energetska učinkovitost u prometu u sklopu nacionalnih parkova i parkova prirode. S još 8 milijuna kuna smo podržali sustave gradskih bicikala, električne bicikle, pametne semafore te oko 20 punionica, među kojima je i ova koju danas otvaramo u Zelini“ rekao je Filip Brkljača iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

 
Današnjim svečanim otvorenjem stote punionice u Svetom Ivanu Zelini obilježavamo pet godina e-mobilnosti u Hrvatskoj. Hrvatski Telekom, kao tehnološki lider i partner jedinica lokane samouprave i privatnih investitora, pravovremeno je prepoznao nepovratan trend dekarbonizacije urbane mobilnosti te je u suradnji s industrijskim partnerima omogućio jedinu potpuno povezanu i najbrojniju mrežu električnih punionica, koja se sastoji od 40 javno dostupnih punionica, smještenih u 18 hrvatskih gradova. HT-ova mreža punionica od srpnja prošle godine do danas omogućila je više od 100.000 'zelenih' kilometara krajnjim korisnicima električnih vozila“, naglasio je Dino Novosel zadužen za projekt e-mobility u HT-u.

Ključne riječi:
električni automobil Plug-in hibrid punionica
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 3. prosinac 1979.

12-3-1979 Kraj Pacera

Kraj Pacera

Tvrtka AMC proizvodi posljednji Pacer. Automobil neobičnog futurističkog dizajna postao je vrlo popularan radi, za američke standarde, niske potrošnje goriva. Pacer je novim generacijama postao poznat po filmu Wayne's world u kojem ga vozi Garth.

vs