Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 26.12.2013. 12:41

Diferencijal s ograničenim proklizavanjem 

Za sigurniju vožnju

Za sigurniju vožnju

Q2, Viscodrive i PSD samo su neki od naziva za diferencijal s ograničenim proklizavanjem. Priča započinje davne 1932. godine kada su trkaći automobil Auto Union B70 imali probleme u zavojima jer je unutarnji stražnji kotač neprestano proklizavao i pri brzinama debelo iznad 150 km/h. Konstruktor Ferdinand Porsche se za pomoć obratio čuvenom proizvođaču ZF koji je upravo za ove automobile izradio prvi diferencijal s ograničenim proklizavanjem.

Svaki klasični diferencijal kod automobila bez obzira radilo se o prednjem ili stražnjem pogonu ima jednu manu. Naime, ukoliko je jedan od kotača neopterećen on se prestaje okretati ukoliko posve izgubi kontakt s podlogom ili počinje proklizavati ukoliko se nalazi u graničnom slučaju. Sve se to događa zbog činjenice da se sav okretni moment prebacuje na drugi kotač s boljim prijanjanjem. Osim u off-road uvjetima, to se također događa i kod brzih ulazaka u zavoje kada je unutarnji pogonski kotač manje opterećen od vanjskog. Zato sportski automobili još od davnina imaju diferencijale s ograničenim proklizavanjem.

DSC01943

Danas se ovaj diferencijal označava kao LSD (limited-slip differential). U biti se radi o proširenom diferencijalu koji se sastoji od dva paketa lamela smještenih na početku svake poluosovine odnosno poluvratila. Lamele su naizmjenično učvršćene za poluosovine i pogonsku čahuru te plivaju u hidrauličkom ulju i rade kao viskozna spojka kod koje se pogonski moment prenosi hidrodinamičkim odnosno viskoznim efektom. Elektro-hidraulički mehanizam približava ih ili udaljava i tako omogućuva prenošenje većeg ili manjeg momenta, a time i snage na odgovarajući kotač. Većina ovakvih sklopova automatski zatvara diferencijal od 30 do 50 posto, a u određenim slučajevima i potpuno, čime se okretni moment prenosi i na kotač sa manjom trakcijom te se eliminira proklizavanje neopterećenog kotača. LSD je naročito bitan kod automobila s pogonom na samo dva kotača. Na ovaj način je kod sportskih automobila zbog bolje trakcije omogućeno brže i sigurnije izvlačenje iz zavoja međutim LSD omogućava ravnomjerna vozna svojstva i u terenskoj vožnji, anulira pogonsko proklizavanje i tako dalje. Danas su svi LSD-i elekronički, a automatskim prebacivanjem pogonskog momenta na proklizavajući kotač spriječava se gubljenje potiska automobila.

Alfa Romeo 147 Q2 2007 02

Gotovo svi proizvođači u svoje vrhunske sportske modele ugrađuju LSD samo ga svaki proizvođač drugačije naziva. Kod Alfa Romea se označava Q2 , Porsche ga naziva PSD (Porsche Limited Slip Differntial), Fiat i Audi Visco spojka i tako dalje. Bilo kako bilo automobili s LSD-om su na cesti sigurniji.

Ključne riječi:
Alfa Romeo diferencijal Porsche
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.