Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Renault Eolab: prototip superštediše

Autor: Domagoj Brnić Objavljeno: 17.09.2014. 20:12

Pij malo, pij dobro 

Renault Eolab na 100 se kilometara zadovoljava jednom litrom goriva

Renault Eolab: prototip superštediše

Renaultov prototip Eolab, osim vještine francuskih inženjera, pokazuje i kakav biste Clio rabljen mogli uvesti iz Njemačke 2033. godine.

Dok smo bili mladci, poznavali smo neke koji bi na 100 km puta (prema moru, primjerice) popili više (ne goriva, naravno) no što će na istom putu benzina popiti novi prototip Renaulta Eolab… Predstavljen uoči pariškog salona automobila Eolab donosi stotinjak inovacija koje će s vremenom zauzeti mjesto širom Renaultove palete modela i približiti je ciljanoj potrošnji automobila od 2 litre na 100 kilometara do 2020. godine u sklopu novog industrijskog plana francuske države. 

Renault_eolab__2014_bocno
Renault_eolab__2014_straga

Sam bi koncept zahtijevao možda i stotinjak stranica papira kako bi se opisali svi trikovi kojima su Francuzi pribjegli kako bi, makar u idealnim uvjetima, Eolab postigao i brojkom simboličnu potrošnju od 1 litre na 100 kilometara. No, već i nekoliko natuknica o tehnici kojom raspolaže pokazuju o kakvom je supernaprednom Cliu budućnosti riječ.  Karoserija od čelika, aluminija, kompozita i magnezija s trojim bočnim vratima zaslužna je za procijenjenu uštedu na težini od 400 kg (magnezijski krov, primjerice, teži samo 4 kg). Aktivni karoserijski paneli, kotači i ovjes omogućuju otpor zraka od samo 0,235. Za pogon je zadužen hibridni sklop trocilindarskog jednolitrenog benzinca sa 75 KS i 95 Nm okretnog momenta spojenog s električnim motorom sa 68 KS i 200 Nm integriranim u mjenjač s tri brzine bez kvačila. Pritom je u sasvim električnom modu Eolab u stanju brzinom do 120 km/h prijeći 60 kilometara.

Renault_eolab__2014_maska
Renault_eolab__2014_unutra

Srećom, Francuzi ne bi bili Francuzi da unatoč svim ograničenjima koje je postavljao sveti cilj (ne, nije u pitanju prezimljavanje u Europi, postoje i korisniji) superniske potrošnje, Eolab nisu zaogrnuli u futuristički, ali privlačan plašt zbog kojeg ćete s nestrpljenjem iščekivati budućnost. I to ne samo dok sa suzama u očima opet morate točiti gorivo u svoj Clio 1,6 8v iz 1998…

Renault_eolab__2014_staticno
Ključne riječi:
Eolab hibrid prototip Renault
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 22. srpanj 1908.

Od kočije do karoserije

Albert Fisher i njegovi nećaci osnovali su uz kapital od 50.000 $ tvrtku Fisher Body Company specijaliziranu za proizvodnju kočija i automobilskih karoserija. Tvrtka je ubrzo postala najveći proizvođač karoserija u svijetu te je surađivala s GM-om.

vs