Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Kako funkcioniraju zračni jastuci?

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 04.02.2014. 18:27

Sigurnost 

Kako funkcioniraju zračni jastuci?

Kako funkcioniraju zračni jastuci?

Istraživanja sa zračnim jastucima započela su u 1960-im godinama od strane General Motorsa, Mercedes-Benza i Volva. Godine 1973. Oldsmobile Toronado je bio prvi automobil s ugrađenim zračnim jastukom. U ono vrijeme službeni naziv nije bio „air bag“ već „air cushion restraint system (ACRS)“. U slobodnom prijevodu „sustav zaštite zračnim jastukom“. 

U Europi je Mercedes 1981. godine zračne jastuke počeo ugrađivati u reprezentativnu S klasu. Porsche 944 Turbo je davne 1987. bio prvi automobil sa serijskim zračnim jastucima za vozača i suvozača. No, tek 1994. započinje prava moderna povijest zračnih jastuka jer je te godine europski Ford počeo serijski ugrađivati zračne jastuke u sve svoje modele. Volvo 1995. odlazi korak dalje te za model 850 nudi i bočne zračne jastuke. Kia Sportage za američko tržište 1996. prva nudi zračni jastuk za koljena vozača...

25th-anniversary-of-the-passenger-airbag-at-Mercedes-Benz-1

Sustav zračnih jastuka sastoji se od senzora udarca, sustava okidanja i samog zračnog jastuka. Senzori se nalaze iza prednjih odbojnika te registriraju udarce automobila koji su ekvivalentni udarcima u zid od minimalno 20 km/h. Kada senzor registrira takav udarac proslijeđuje informaciju sustavu okidanja koji se sastoji iz okidača tj. male količine TNT eksploziva. Za napuhavanje jastuka se koriste kemikalije natrij azid (NaN3), kalijev nitrat (KNO3) i silicijev dioksid (SiO2). U međusobnoj reakciji natrijev azid se raspada na natrij i dušik. Upravo dušik u kombinaciji s kalijevim nitratom napuhuje zračni jastuk. Iako se ovaj proces doima dug sve nabrojano dogodi se u svega 1/25 sekundi. Dovoljno brzo da se spase životi na cesti!

Ključne riječi:
air bag Mercedes Volvo
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 23. lipanj 1996.

Zanardijeva prva CART pobjeda

Alessandro Zanardi, bivši vozač Formule 1, osvojio je na današnji dan 1996. godine svoju prvu CART IndyCar utrku u Portlandu, Oregon, u bolidu Reynard-Honde.

vs

.::.