Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Opel 1.6 SIDI Turbo-nova Opelova turbo injekcija

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 29.10.2013. 18:29

Novi motori 

Opel 1.6 SIDI Turbo-nova Opelova turbo injekcija

Opel 1.6 SIDI Turbo-nova Opelova turbo injekcija

Obećanje u Opelu da će do 2016, godine predstaviti čak 13 novih motora započinje u velikom stilu. Postojeći 1.6 turbo benzinac pretrpio je evoluciju pa sada uz manje konjskih snaga ima veći okretni moment te je osjetno ekomičniji. 

Kratica SIDI znači Spark Ignition Direct Injection ili u slobodnom prijevodu paljenje svjećicom uz direktno ubrizgavanje. Učinkovito predpaljenje uz precizno doziranje ubrizgane količine goriva omogućili su veliku snagu, ali i ekonomičnost. Radi se o četiri cilindričnom motoru koji razvija 170 konjskih snaga što je čak 10 konja manje nego prethodnik. No, najveća vrijednost okretnog momenta je povećana sa 230 Nm pri 2.200 okretaja na čak 280 Nm u rasponu od svega 1.650 do čak 4.250 okretaja. Okretni moment je za 12% veći od konkuretnih turbaka snage 150 do 180 konja. Direktno ubrizgavanje goriva osim što doprinosi ekonomičnosti doprinosi i gotovo izostanku turbo rupe. Ovaj motor „poteže“ snažno praktički od praznog hoda. Time bi turbo rupa trebala postati stvar prošlosti.

Teško je povjerovati da ovako snažan motor prema tvorničkim podacima troši prosječno svega od 5,9 do 6,1 litara na svakih 100 km, ovisno o automobilu u koji je ugrađen, što je 14 % niža potrošnja nego kod snažnijeg prethodnika. Također emisija CO2 iznosi 130 do 134 g/km. Novi motor serijski dolazi opremljen sa šest brzinskim manualnim mjenjačem ili šestbrzinskom automatikom. U Opelu ističu kako novi mjenjači imaju niske frikciju te kako se ostvaruje minimalni gubitak snage od motora do kotača. Automatski mjenjač ima mogućnost i ručne izmjene za sportskiji osjećaj u vožnji.

opel_astra_16_sidi_turbo_1

Novi motor će se ugrađivati u Astru hatchback sa 5 vrata, sedan sa 4 vrata te u Sport Tourer karavane. Tvornički podaci tvrde da ubrzanje od 0-100 km/h iznosi 8.4 do 8.7 sekundi za Astru s 5 vrata uz maksimalnu brzinu od 220 km/h, dok za Sports Tourer iznosi oko 9 sekundi. Maksimalna brzina za Astru Sedan je čak 222 km/h. Međuubrzanje za Astru Sports Tourer u 5, brzini od 80 do 120 km/h iznosi devet sekundi, što je sekundu i pol brže nego sa starim 1.6 litrenim turbakom. Brzo, no ne i senzacionalno! Primjerice Alfa Giullietta 1.4 Multi Air Turbo sa 170 konja urbzava od 0-100 km/h za svega 7.8 sekundi!

U Opelu se hvale kako su postigli nova mjerila u pogledu niske buke, uglađenog rada, impresivnog okretnog momenta te niske potrošnje goriva. U slijedeće tri godine možemo očekivati još tehnoloških naprednih Opelovih motora.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 23. srpanj 1903.

Proizveden prvi Ford Model A

Prvi Ford Model A isporučen je svom vlasniku Dr. Ernstu Pfenningu iz Chicaga.  Automobil je znatno pridonio razvoju tvrtke te popločio put budućim uspješnim modelima poput legendarnog T.

vs

.::.