Vidiauto Automobili Automoto sportovi Nova Corvette Stingray otvara utrku Indianapolis 500

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 06.05.2013. 10:30

Chevrolet 

Nova Corvette Stingray otvara utrku Indianapolis 500

Nova Corvette Stingray sedme generacije predvodit će u nedjelju, 26. svibnja, uvodni krug 97. utrke Indianapolis 500 - najvećeg spektakla u auto utrkama - na stazi Indianapolis Motor Speedway. To je rekordni, dvanaesti put od 1978. godine da je Corvette u ulozi sigurnosnog automobila (pace car) i otvara natjecanje.

Zajedno s povratkom Chevroleta kao dobavljača motora 2012. godine, Corvette Stingray kao sigurnosni automobil nastavlja svoju tradiciju koja seže još od prvih dana postojanja ove staze.
Plave boje sa službenim vizualima utrke Indianapolis 500 na vratima, sigurnosni automobil Corvette Stingray razlikuje se od serijskih modela samo po sigurnosnim dodacima koje nalažu propisi staze i rotirajućim signalnim svjetlima.

Nisu potrebne dodatne preinake na motoru kako bi držala korak ispred natjecateljskih vozila, zahvaljujući novom 6.2-litarskom motoru LT1, s naprednim tehnologijama poput izravnog ubrizgavanja goriva, varijabilnog upravljanja ventilima, te Active Fuel Management sustava koji prema mogućnostima isključuje rad pojedinih cilindara. Sve to omogućava mnogo učinkovitije postizanje procijenjenih 450 KS. Sigurnosni automobil Corvette uključuje paket opreme Z51 koji podiže performanse vozila.

Model Corvette Stingray kupe stiže na američko tržište ove jeseni, dok će u Europi biti dostupan krajem godine.

Chevrolet dijeli dugu zajedničku povijest s kompanijom Indianapolis Motor Speedway, utrkom Indianapolis 500 te sa serijom IZOD IndyCar. Chevrolet je osnovan 1911. godine, iste godine kada je održana prva utrka od 500 milja. Sva tri brata, suosnivač tvrtke Louis, Arthur i Gaston Chevrolet, sudjelovala su na prvim utrkama Indy 500. Arthur Chevrolet se natjecao u prvoj utrci 1911., a Gaston Chevrolet je odnio pobjedu na utrci 1920. godine.

Chevrolet se u Indianapolisu natjecao kao proizvođač motora u razdoblju od 1986. do 1993. godine i od 2002. do 2005. godine s motorima V-8 te se 2012. godine vratio s motorom Chevrolet IndyCar V-6 s dvostrukim turbopunjačem i izravnim ubrizgavanjem. Za to je vrijeme Chevrolet pobijedio na 118 utrka IndyCar, njegovi su motori pogonili sedam vozačkih natjecateljskih serija te je postigao sedam pobjeda na utrci Idianapolis 500.
2013. obilježava se 24. put kako Chevrolet otvara utrku Indianapolis 500 od 1948. godine kada je u toj ulozi bio Chevroletov Fleetmaster, a to je više od bilo kojeg drugog proizvođača. Camaro je predvodio početni krug utrke sedam puta, a ove će godine biti rekordni, dvanaesti put, da Corvette otvara natjecatelje.

Ključne riječi:
Chevrolet Corvette Stingray Indianapolis Motor Speedway
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 5. veljača 1878.

2-5-1878 Rođen Andre Gustave Citroen

Rođen Andre Gustave Citroen

Na današnji dan rođen je Andre Gustave Citroen. Nizozemsko-židovskog porijekla, Citroen je postao jedan od vodećih proizvođača automobila u Francuskoj.

vs

.::.