Vidiauto Automobili Automoto sportovi Tehnologija sportskih automobila

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 29.03.2016. 21:53

Tehnologija sportskih automobila 

U prebacivanju težišta je tajna

Tehnologija sportskih automobila

Sportski automobili imaju spušteno podvozje, kruće opruge i amortizere, jače anti-rol bar šipke na podvozju, no kod vožnje na granici najvažniju ulogu ima šasija. Točnije mogućnost brzog i točnog prebacivanja težišta u zavojima.

Za većinu vožnja automobila je prebacivanje od točke A do točke B. No, za istinske ljubitelje vožnje to je mnogo više. Gotovo savršena simbioza čovjeka i stroja koji se stapaju u jedno. To se najbolje može uvidjeti i osjetiti na zavojitoj cesti kada pravi sportski automobili komuniciraju s vozačem na način da mu ukazuju kako će se ponašati i što vozač mora učiniti da bi brzo i sigurno svladao određenu konfiguraciju ceste. Kod konstantnog naginjanja automobila čas u jednu, čas u drugu stranu sposobnost predvidivog i brzog prebacivanja težišta je od ključne važnosti. Naime, svaki automobil se u zavojima naginje. Neki minimalno, neki maksimalno. Upravo naginjanjem automobila u stranu suprotnu od smjera zavoja karoserija automobila stvara određeni pritisak na vanjske kotače zavoja.

alfa-4c-coupe-02-m

Taj dodatan pritisak poboljšava grip vanjskih kotača točnije vanjskog ramena guma koje je zaduženo za vođenje automobila kroz zavoj. Pritisak koji karoserija automobila stvara na vanjske kotače zavoja mora biti precizno određen kako se ne bi utjecalo na sigurnost. Kod pravih sportskih automobila upravo taj dodatni pritisak na gume omogućava potpunu stabilnost u zavojima i bolji grip. U seriji lijevih i desnih zavoja automobil neprestano prebacuje težište čas na jednu, čas na drugu stranu. Automobili koji mogu brže prebaciti težište s jedne na drugu stranu bez pretjeranog naginjanja su u pravilu brži na zavojitim cestama. Kao što kaže proslavljeni reli vozač Juha Kankunen: „U vožnji zavojitom cestom u potpunosti se stapam s automobilom. Vožnja zavojima meni se čini poput plesa jer automobil neprestano balansira na cesti.“ Mi bismo dodali kako se u zavojima skrivaju pravi gušti.

ford-focus-st-2015-equipamiento-03-1440px
Ključne riječi:
Alfa Romeo Ferrari Ford Focus ST
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. srpanj 1987.

Predstavljen Ferrari F40

Enzo Ferrari je na proslavi 40. godišnjice svoje tvrtke predstavio do tada najbrži Ferrari – model F40. Spartanski opremljen automobil je do 100 km/h ubrzavao za oko 3,5 sekundi i razvijao maksimalnu brzinu od 324 km/h.

vs

.::.