Vidiauto Automobili Automoto sportovi Zvijer Peugeot 2008 DKR16

Autor: Toni Ruić Objavljeno: 25.09.2015. 20:31

Ima karoseriju od ugljičnih vlakana 

Zvijer Peugeot 2008 DKR16

Zvijer Peugeot 2008 DKR16

V6 bi turbo diesel obujma 3.0 litre i s 24 ventila središnje je postavljen, a snaga na kotačima je 350 KS, uz 800 Nm okretnog momenta. Najveća brzina mu je 200 km/h, a zapremina spremnika za gorivo - 400 litara.

Od trenutka kad je automobil 2008 DKR prešao ciljnu ravninu na posljednjem reliju Dakar, inženjeri su bez predaha radili na dizajnu verzije s poboljšanim performansama. Uzimajući u obzir kvalitete pokazane u siječnju ove godine, on ostaje vjeran svom odvažnom konceptu „pogona na dva kotača”.

Od samog početka Peugeot 2008 DKR16 donosi znatno drugačije oblike. Zahvaljujući širem tragu kotača i dužem međuosovinskom razmaku, ovaj automobil ima lijepo razvijene linije. Iako su već bili uski, prednji i stražnji prevjesi dodatno su smanjeni kako bi se ovom neustrašivom lavu poboljšale terenske sposobnosti. Pješčane dine, stjenovite staze, riječna korita – spreman je za sve zamke koje čine Dakar jednom od posljednjih istinskih sportskih avantura na svijetu.

Peugeot 2008 DKR16 (1)

Osim navedenoga, značajan napredak vidljiv je i u aerodinamici. Poklopac motora i usisnik zraka smješten na krovu potpuno su izmijenjeni kako bi se postigla optimalna aerodinamična ravnoteža između prednjeg i stražnjeg dijela, ali i ostvario bolji protok zraka. Ovi detalji pridonose dominantnijem i agresivnijem izgledu.

Peugeot 2008 DKR16 pod svojom karoserijom od ugljičnih vlakana krije i mnoge druge transformacije. Ovjesi su značajno dorađeni kako bi se bolje prilagodili raznolikim i neravnim terenima. Također, novi naplatci odsada su jednodijelni i izrađeni od magnezija te dolaze u kombinaciji s gumama Michelin koje su robusne, ali laganije i s boljim radnim karakteristikama.

Peugeot 2008 DKR16 (2)

Poklopac motora skriva mnoge novitete. Unatoč ugrađenom restriktoru zraka, dizelski motor V6 twin-turbo dobio je dodatnu snagu. Njegov radni raspon također je povećan, što će biti posebno korisno na zavojitim dijelovima.

Naravno, sve ove novitete pažljivo su testirali vozači odjela Team Peugeot Total u sklopu intenzivnog programa testiranja. Sa svojih sedamnaest pobjeda na reliju Dakar na dva i četiri kotača, Stéphane Peterhansel, Carlos Sainz i Cyril Despres aktivno su vodili razvoj svojeg novog vozila. Neke komponente automobila Peugeot 2008 DKR16 već su uspješno testirane na pobjedničkim automobilima iz relija Puta svile koji se održava u Kini.

Ključne riječi:
2008 DKR16 Peugeot rally
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 23. lipanj 1996.

Zanardijeva prva CART pobjeda

Alessandro Zanardi, bivši vozač Formule 1, osvojio je na današnji dan 1996. godine svoju prvu CART IndyCar utrku u Portlandu, Oregon, u bolidu Reynard-Honde.

vs

.::.