Vidiauto Automobili Automoto sportovi Renaultov motor za Formulu 1 i nova pravila od 2014.

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 25.06.2013. 22:22

Formula 1 

Renaultov motor za Formulu 1 i nova pravila od 2014.

Renaultov motor za Formulu 1 i nova pravila od 2014.

Renault je predstavio motor s kojim će se natjecati u utrkama Formule 1, a koje od 2014. godine imaju potpuno nova pravila. Stiže 1,6-litreni V6 turbo motor.

Tri godine su trajala planiranja i razvoj, a najvažnija promjena u Formuli 1 nakon više od dva desetljeća je motor koji će imati sustave obnove energije. Prikupljanjem energije koja se rasipa u obliku topline u ispušnom sustavu ili kočnicama povećat će se ekonomičnost. Od sljedeće godine jedan od najvećih izazova u F1 bit će postići najveću moguću energetsku učinkovitost i ekonomičnost, a u isto vrijeme zadržati snagu i performanse koje se očekuju od bolida Formule 1.

Najveća snaga nove pogonske jedinice premašivat će snagu trenutačnih V8 motora u F1, no ekonomičnost će se drastično poboljšati. Zbog dopuštene količine goriva po utrci od samo 100 kg, novi će motori trošiti 35% manje goriva od svojih prethodnika.

Renault se već nekoliko godina koristi svojim automobilističkim umijećem za razvoj štedljivih motora za cestovne automobile, ponajprije u liniji Energy. Ciljevi su jasni: održati ili poboljšati užitak vožnje, živahnost i ubrzanje s motorima smanjenog obujma radi smanjenja potrošnje goriva i ispuštanja CO2.

Renault je ta načela primijenio pri razvoju pogonskog stroja za Formulu 1, stvorivši potpun, izvoran, kružni razvojni proces između ceste i staze. Zbog toga je serija motora za Formulu 1 dobila ime „Renault Energy F1“.

Renaultov motor za Formulu 1_3_800

Motor će imati sustave obnove energije

Ključne riječi:
Formula 1 Renault Renault Energy F1
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.