Vidiauto Automobili Oldtimeri Chevrolet Corvette Sting Ray

Autor: Kristijan Ptičar Objavljeno: 07.02.2013. 14:22

Nodoljivi plastični klasik

Chevrolet Corvette Sting Ray

Chevrolet Corvette Sting Ray

Svaka proizvedena Corvetta - a bilo ih je više od milijun - ima karoseriju izrađenu od stakloplastike. To je čini najprodavanijim "plastičnim" automobilom svih vremena

Kada je GM napravio Corvettu Sting Ray, kao da je uzeo riječ "uspjeh" i pretvorio je u automobil. Bio je to trenutačni klasik koji je pokupio vrhnje svim konkurentskim masovno proizvedenim sportskim automobilima na tržištu. Slike ovog automobila prekrivale su više stranica magazina i zidova spavaćih soba nego Brigitte Bardot i Marilyn Monroe.

Sting Ray '63 predstavljena je u kolovozu 1962. u formi cabrioleta i coupea. Coupe je bio revolucija u dizajnu američkih automobila. Nije imao zupčasti hladnjak, gotovo nijedan znak, ali je imao oblik koji je savršeno opisivao sve tri dimenzije. Bio je i kontradiktoran: dok su imitacije usisnika za zrak na prednjim blatobranima i B nosači bili ugrađeni kako bi ojačali panele, a ne da bi izgledali lijepo, aluminijska rešetka nije imala nikakvu drugu ulogu osim da nas podsjeti na Sting Ray bolid sa utrka u pedestima.

0.413406001024488630_sting_1_v

Agresivno dvostruko stražnje staklo dodatno je naglašavalo dvostruko zaobljen poklopac prtljažnika. Oblik je stiliziran iz dizajna vojnog aviona, a poklopac spremika za benzin sa svojim ukrštenim zastavama nije ostavljao nimalo sumnje da je upravo Corvetta ono što nestaje u daljini. Nije bilo boljeg automobila za pravo, američko kotrljanje prašnjavim autocestama Sjedinjenih Američkih Država.

Prva reakcija javnosti na Sting Ray bila je naziv "Aero Coupe", no ona je bila daleko od aerodinamičnog. Oblik karoserije djelovao je kao avionsko krilo, zbog čega se prednji kraj podiže kada vozač prekorači 160 km/h. U izvještaju lista GM's Corvette News, koji je opisivao poboljšanu aerodinamiku na modelu iz 1968, glavni inženjer Zora Arkus-Duntov okrio je da je na originalnoj Sting Ray pri brzini od 225 km/h uzgon podizao prednji kraj na ovjesu za nevjerojatnih 7.5 centimetara.

Efekt na upravljaču vrlo je lako zamisliti, kao što bi bila i panika odvjetnika tvrtke da je takav podatak objavljen u današnje doba. Svaka proizvedena Corvetta - a bilo ih je više od milijun - ima karoseriju izrađenu od stakloplastike. To je čini najprodavanijim "plastičnim" automobilom svih vremena, kao i najpopularnijim sportskim dvosjedom. Corvettina karoserija bila je iznenađujuće glatka, iako je materijal i dalje bio podložan čudnim pukotinama.

0.414532001024488630_sting_2_v

Convertible je bio fleksibilan auto, ali je zato Coupe s krovnom konstrukcijom imao nevjerojatno čvrstu strukturu s impresivnom otpornošću na uvijanje, što je poboljšalo ležanje na cesti. Ipak, najveća prednost staklo-plastike bila je i ostala nedostatak hrđe. Srce koje kuca u Sting Rayu legendarni je small-block Chevy V8.

Ovaj 5.4 litarski motor je najplodonosniji agregat u povijesti automobila - na istoj bazičnoj konstrukciji izrađeno je nevjerojatnih 61 milijun komada koji su pokretali većinu GM-ove flote, plus ostale sportske automobile kao što su Gordon Keeble, Iso Grifo i čitava generacija hot-rod automobila izrađenih u kućnoj radinosti. Sa svojih 300 konjskih snaga i enormnim okretnim momentom to je fantastično fleksibilan motor sposoban za dugotrajnu vožnju najvećom brzinom, kada ogroman Carterov karburator radi punim kapacitetom, ili za snažno ubrzavanje u nižim brzinama, vrteći se do crvenog polja i brojeći pritom samo 6 sekundi od 0 do 100 km/h.

Sting Ray svoj uspjeh uvelike mora zahvaliti nezavisnom ovjesu na sva četiri kotača. Usporedite stražnji ovjes Corvete 1963. i Jaguara E-type 1963. Oba automobila koriste pogonsku osovinu kao gornju vezu, ali Corvetta ima znatno manje pomičnih dijelova, čime se uštedjelo na težini i cijeni. Možda su konstrukcija i smještaj kotača na E-typeu bolji, ali činjenica jest da je Corvetta imala konkurentni posve nezavisni ovjes, dok se većina ostalih sportskih automobila borila s krutim ili De Dion osovinama.

U unutrašnjosti se nastavlja tema rafiniranih perfomansi. Stilisti se nisu zadovoljili samo postavljanjem šest instrumenata ispred vozača - na modelu iz 1963. u centru i oko brojača izrađeni su posebni okviri koji podsjećaju na metal. Noću brojači svijetle točno u duhu američke mjesečine iz 1963. Nažalost, od 1964. su postali crni i bez okvira.

0.415729001024488630_sting_3_v

Sportski automobil Corvette izrađivala je tvrtka Chevrolet od 1953. Novi model za 1963. godinu dodatno je nazvan "Sting Ray".Coupe verzija isprva je bila znana kao Aero Coupe, ali kada je stražnje staklo u jednom komadu 1964. zamijenilo dotadašnje neodoljivo dvostruko, model '63 prozvan je Split-window Coupe. Corvette je nastavila koristiti ime Sting Ray (pisano kao dvije riječi) do 1968., kada je došao novi model, koji nije imao dodatno ime. Godine 1969. oznaka Stingray se vratila - ovaj put kao jedna riječ - i ostala u upotrebi do 1977.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 14. travanj 1927.

4-14-1927 Proizveden prvi Volvo

Proizveden prvi Volvo

Na današnji dan 1927. godine u Goteborgu, Švedska, proizveden je prvi serijski Volvo, popularno zvan 'Jakob'. Volvo je nastao suradnjom Assara Gabrielssona i Gustafa Larsona.

vs

.::.