Vidiauto Testovi Testirali smo... Testirali smo ljetno-zimsku gumu Michelin CrossClimate

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 09.03.2015. 14:52

Na suhom, mokrom i na snijegu 

Testirali smo ljetno-zimsku gumu Michelin CrossClimate

Testirali smo ljetno-zimsku gumu Michelin CrossClimate

Može li se ljetna guma voziti i zimi, po snijegu? Otišli smo u Francusku i testirali nove gume Michelin CrossClimate.

Velik broj vozača iz raznih razloga se tijekom godine vozi na istim gumama. Već dugo vremena postoje i cjelogodišnje gume, za one koji ne žele kupovati zimske i ljetne gume. Francuski proizvođač guma Michelin je napravio ljetnu gumu koja se komotno može voziti i zimi, po snijegu. Najbolje mjesto za provjeru nove gume je bila upravo Francuska, na granici sa Švicarskom, u blizini Ženeve.

Dolaskom u Divonne-les-Bains dočekali su nas idealni uvjeti za testiranje nove gume Michelin CrossClimate - u nižim krajevima je bilo sunčano, ali uz temperaturu od samo nekoliko stupnjeva, dok su okolna gorja bila pod snijegom. Cilj testa novih guma je bio isprobati gume u stvarnim uvjetima - na suhoj cesti, na mokroj cesti te na snijegom prekrivenoj prometnici.

Michelin je sve te uvjete pripremio na poligonu, a nakon što smo prvo odradili test sa zimskim i cjelogodišnjim gumama uslijedio je test s novim gumama CrossClimate, na automobilu Volkswagen Golf.

Michelin CrossClimate (2)

Nakon vožnje po snijegu provjerili smo na licu mjesta ljetne gume koje su namijenjene vožnji i po snijegu

Test na poligonu

Prvo smo se vozili sa zimskim gumama na Volkswagenu Golf, kako bismo poligon isprobali s gumama koje već poznajemo od prije. Odradili smo vožnju po suhoj cesti i naglo kočenje pri brzini 55 km/h. Zatim je uslijedila vožnja po mokroj cesti, na kružnom toku u kojem smo se vrtjeli desetak krugova, pri prosječnoj brzini od oko 35 km/h. Zanimalo nas je koliko će gume proklizavati u takvim uvjetima. Uslijedio je potom test po snijegu, na uzbrdici pod dosta velikim kutom. Zaustavili smo se na snijegu, na padini, te krenuli uz proklizavanje uobičajeno za zimske gume - nakon nekoliko trenutaka gume su uhvatile grip i uspješno smo se dovezli do vrha, po snijegu.

Video prikazuje hologramsku prezentaciju novih Michelin guma CrossClimate

    

Uslijedila je zamjena vozila, s novim gumama Michelin CrossClimate, u dimenziji 205/55 R16. Sve smo prethodno odrađeno ponovili s CrossClimate, a ovo su naši dojmovi: pri vožnji po suhoj cesti, pri temperaturi od 5-6 stupnjeva, gume su imale dobru trakciju. Na znak naše suputnice naglo smo stisnuli kočnicu, pri brzini od 55 km/h. Usporedili smo zaustavni put sa zimskim gumama, a dužina zaustavljanja je bila praktički ista.
Krenuli smo prema kružnom toku s mokrom cestom. Vrteći se u krug pokušavali smo održati brzinu oko 35 km/h, uz povremeno proklizavanje prednjeg kraja vozila. U tom su dijelu nove gume Michelin CrossClimate pokazale sitno odstupanje od zimskih, ali radilo se o proklizavanju koje smo vrlo lako mogli kontrolirati.
Treći test je bio na snijegu. Sad se vjerojatno pitate kakav je osjećaj ići po snijegu s ljetnim gumama, ali koje se deklariraju i za vožnju po snijegu? Zaustavili smo se na uzbrdici pokrivenoj snijegom te zatim krenuli ubrzavati. Kotači su se, očekivano, zavrtjeli na mjestu, ali su gume počele hvatati grip na podlozi, uz lamele koje gume na sebi imaju. Golf je uspješno krenuo prema vrhu snijegom pokrivene padine, uz proklizavanje kakvo smo imali i sa zimskim gumama.

Pogledajte poligon na kojem smo testirali nove gume Michelin CrossClimate

     

Test u gorju prekrivenim snijegom

Nakon testa na poligonu koji je pripremio Michelin, zaputili smo se s Peugeotom 308, s gumama Michelin CrossClimate, prema snijegom prekrivenom gorju. Zanimalo nas je kako se gume ponašaju u takvim uvjetima, gdje je temperatura bila 2 stupnja. Vozilo je samouvjereno vozilo kroz mnogobrojne zavoje, dok je cesta bila mokra od snijega koji se povremeno topio. Nismo niti jednom primijetili da su gume previše proklizale, ništa više nego što bi to bilo sa zimskim gumama.

Michelin CrossClimate (5)

Francuski Divonne-les-Bains nalazi se u blizini Ženevskog jezera okruženog gorjem i planinama sa snijegom

Pored glavne ceste smo pronašli snijegom prekrivenu prometnicu te je zatim uslijedilo kočenje po snijegu. Kotači su se ponašali isto kao što se inače vozimo sa zimskim gumama - u usporedbi sa zimskim gumama zaustavni put nam nije bio ništa duži, proklizavanje guma po snijegu je bilo praktički isto, kao i pokušaj naglog ubrzavanja, uz proklizavanje kotača i uključenu kontrolu proklizavanja. Na ovom testu su nove gume Michelin CrossClimate pokazale kako se bez ikakva straha mogu voziti i po snijegu.

Oznaka s 3 planinska vrha s pahuljicom

Michelin CrossClimate (4)

Poznata oznaka s 3 planinska vrha s pahuljicom, uz oznaku M+S

Guma Michelin CrossClimate je odobrena za zimsku upotrebu jer na sebi ima 3 planinska vrha s pahuljicom, uz oznaku M+S. Dakle, u zemljama u kojima je upotreba zimskih guma obavezna, možete koristiti novu Michelin CrossClimate. Površina profila je mekana i povećava mogućnost mješavine da prianja na najmanju neravninu na površini ceste u svim uvjetima vožnje (suho, mokro, snijeg – kako može dodirnuti površinu ceste kroz snijeg).
Novi podsloj profila optimizira energetsku učinkovitost pneumatika smanjujući generiranje topline. Michelinovi inženjeri smanjili su ovaj porast topline zbog uporabe najnovije generacije silike, koja je ubačena u mješavinu profila, te su time uspjeli smanjiti potrošnju goriva pneumatika CrossClimate.
Kombinacija V-oblika profila s oštrim kutom s novim 3D međusobno preklopljenim ripnama optimizira držanje na snijegu: poprečno, zbog kuta središnje površine profila te uzdužno zbog toga što je kut oštriji u području ramena pneumatika.

Michelin CrossClimate (3)

Pogled na mokru testnu cestu, iz ptičje perspektive (u lijevom dijelu fotografije je automobil s kojim smo testirali gume)

Kada kreće prodaja Michelin CrossClimate?

Novu Michelinovu gumu možemo očekivati u svibnju, eventualno u lipnju ove godine, dakle kroz nekoliko mjeseci, a namijenjena je i privatnim i fleet korisnicima (bit će dostupna i za motocikliste). Guma će biti dostupna za kotače dimenzija od 15 do 17 inča, čime će se pokriti 70% europskog tržišta, a dodatne dimenzije su u planu za 2016. godinu. Radi se o gumi koja predstavlja spoj ljetne i zimske tehnologije, ali s naglaskom da se radi o ljetnoj gumi koja se može voziti i zimi, i to ne samo u krajevima kakva su naša Istra i Dalmacija nego i u kontinentalnim krajevima u kojima snijeg dolazi svake zime. Guma je testirana u Njemačkoj, Kanadi, Finskoj, Francuskoj, Poljskoj, Španjolskoj i Švedskoj pri vanjskim temperaturama između -30° C do + 40° C, prijeđen je put od 5.000.000 kilometara, a konstrukcija pneumatika je od početne ideje do predstavljanja trajala tri godine. Po svemu sudeći, ova guma predstavlja veliku novost na tržištu, iz tvrtke Michelin koja već 125 godina proizvodi gume. Za sada nije poznato hoće li se Michelin CrossClimate ugrađivati na vozila proizvođača automobila, kao prva ugradnja.

    

Na sljedećim fotografijama možete vidjeti tijek testiranja:

Michelin CrossClimate (1)

Ulazak u tunel u kojem smo testirali kočenje na suhoj cesti

Michelin CrossClimate (2)

Usporedba rezultata kočenja u tunelu, s različitim gumama

Michelin CrossClimate (3)

Uskoro ulazimo u kružni tok s mokrom podlogom

Michelin CrossClimate (4)

Pogled na Michelin CrossClimate gume tijekom testa

Michelin CrossClimate (5)

Novinar VidiAuta na poligonu kojeg je postavio Michelin u Francuskoj

Michelin CrossClimate (6)

Detalj koji je uhvatila "action kamera" tijekom vožnje po kružnom toku

Michelin CrossClimate (7)

Testiramo CrossClimate na snježnoj podlozi, u tunelu na poligonu

Michelin CrossClimate (8)

Gume smo provozali i po gorju na kojem još uvijek ima snijega

Ključne riječi:
CrossClimate guma ljetne gume Michelin test zimske gume
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.