Vidiauto Novosti Najave Michelin ljetna guma sa zimskim certifikatom

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 03.03.2015. 01:26

Michelin CrossClimate 

Michelin ljetna guma sa zimskim certifikatom

Michelin ljetna guma sa zimskim certifikatom

Na proljeće stiže nešto potpuno novo - Michelin guma koja je spoj ljetne i zimske tehnologije.

65% europskih vozača koristi ljetne pneumatike tijekom cijele godine, Na proljeće stiže nešto potpuno novo - Michelin guma koja je spoj ljetne i zimske tehnologije. svoju sigurnost pri hladnom vremenu, snijegu i ledu. Ove brojke iznose 20% u Njemačkoj, gdje je propisana ugradnja zimskih pneumatika u slučaju zimskih uvjeta, a 76% u Francuskoj, gdje ne postoje propisi o zimskim pneumaticima (izvor GFK – Studija o ponašanju Europskih potrošača – 2014.).

Do sada su se takve gume smatrale nekompatibilnima, ali Michelin u svibnju predstavlja gumu CrossClimate namijenjenu europskom tržištu.

Michelin CrossClimate je doista inovativni pneumatik koji se prilagođava klimatskim uvjetima. To je jedini pneumatik koji kombinira prednosti ljetnih i zimskih pneumatika.
Na suhoj podlozi ima kraći put kočenja.
Za kočenje na mokrom ima najbolju ocjenu ”A” u skladu s Europskim propisom o označavanju pneumatika.
Odobren je za zimsku uporabu, što se može identificirati oznakom 3 planinska vrha s pahuljicom (3PMSF) na bočnoj stranici pneumatika, što znači da se može koristiti u zimskim uvjetima, uključujući zemlje u kojima je ugradnja zimskih pneumatika propisana zakonom.

Površina profila je jako mekana i povećava mogućnost mješavine da prianja na najmanju neravninu na površini ceste u svim uvjetima vožnje (suho, mokro, snijeg – kako može dodirnuti površinu ceste kroz snijeg). Drugo, novi podsloj profila optimizira energetsku učinkovitost pneumatika smanjujući generiranje topline.Michelinovi inženjeri smanjili su ovaj porast topline zbog uporabe najnovije generacije silike, koja je ubačena u mješavinu profila, te su time uspjeli smanjiti potrošnju goriva pneumatika CrossClimate.

Kombinacija jedinstvenog V-oblika profila s oštrim kutom s novim 3D međusobno preklopljenim ripnama optimizira držanje na snijegu: poprečno, zbog kuta središnje površine profila te uzdužno uzbog toga što je kut oštriji u području ramena pneumatika.

Ovaj V-oblik profila kombinira se s novim samo-blokirajućim 3D ripnama: dodatno valovite s promjenjivom debljinom i kompleksnom geometrijom, ove ripne pune dubine, na snijegu proizvode efekt kandži i time poboljšavaju prianjanje.
Okomiti i poprečni valovi osiguravaju funkciju samo-blokiranja. Odnosno, oni se međusobno spajaju radi veće krutosti blokova profila. To rezultira u boljoj stabilnosti pneumatika, bez obzira s kojim se silama suoči: uzdužnom silom prilikom kočenja i ubrzavanja i poprečnom silom prilikom skretanja.

Kao rezultat, poboljšana je preciznost vožnje kao i općenite performanse na mokrom kolniku. S ovom kombinacijom naprednih tehnologija, ukupna krutost profila je unaprijeđena, što ne samo da poboljšava preciznost vožnje na suhom nego i maksimalizira radni vijek pneumatika.

Ključne riječi:
ljetna guma Michelin zimske gume
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 2. listopad 1947.

10-2-1947 Rođena je Formula 1

Rođena je Formula 1

FIA je na današnji dan službeno osnovala instituciju Formule 1. U F1 su se prema tada ustanovljenim pravilima smjeli natjecati bolidi obujma 1.500 cm3 s turbo punjačem ili 4.500 bez punjača. Prva utrka održana je 1950. a pobijedio je Farina u Alfi Romeo

vs

.::.