Vidiauto Savjeti Savjeti Autodoktora Ukapljeni ili tekući naftni plin - alternativa dizelu

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 25.03.2014. 21:26

LPG - liquified natural gas 

Ukapljeni ili tekući naftni plin - alternativa dizelu

Koristi se kao pogonsko gorivo još od 1950-ih godina, a radi se u biti o mješavini ugljikovodikovih plinova, propana i butana u omjeru 60 : 40. 

Ukapljeni naftni plin dobiva se rafinacijom sirove nafte te ekstrakcijom nafte i plina. Pri normalnim temperaturama i tlaku isparava. Pohranjuje se u bocama pod pritiskom od najviše 88% kapaciteta boce čime se ostavlja mjesta toplinskom širenju. Auto plin ima do 20% manju emisiju CO2 nego benzinsko gorivo. Za ugradnju u automobile potrebna je instalacija koja se sastoji iz lijevka, spremnika, cijevi, priključaka, izmjenivača pritiska i injektora.

lpgtanks

Izmjenjivač je ventil koji tekućinu pod tlakom pretvara u paru pri atmosferskom tlaku prije ubrizgavanja u usisni sustav motora. Suvremeni motori s varijabilnim otvaranjem ventila moraju još imati i poseban sustav podmazivanja ventila. Plus je svakako mogućnost ugradnje u gotovo sve tipove automobila, čisti ispuh te niska cijena auto plina. S padom cijena ugradnje instalacije (oko 7.000 do 8.000 kn) sve je traženija alternativa dizelu.

Ključne riječi:
dizel LPG Turbo diesel
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. srpanj 1987.

Predstavljen Ferrari F40

Enzo Ferrari je na proslavi 40. godišnjice svoje tvrtke predstavio do tada najbrži Ferrari – model F40. Spartanski opremljen automobil je do 100 km/h ubrzavao za oko 3,5 sekundi i razvijao maksimalnu brzinu od 324 km/h.

vs

.::.