Vidiauto Zanimljivosti Auto FUN Prodan V8 Batmobil iz 1965. s oštricom za presjeći kabel

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 17.07.2013. 16:37

Aukcije 

Prodan V8 Batmobil iz 1965. s oštricom za presjeći kabel

Prodan V8 Batmobil iz 1965. s oštricom za presjeći kabel

Originalni Batmobile, korišten u prvom dijelu serije filmova o Batmanu i napravljen prema Lincolnu Futura, prodan je za 4,62 milijuna dolara. Otkrivamo što sve „čudo od automobila“ može!

Pod aukcijskim brojem 5037 aukcijske kuće Barrett- Jackson automobil #1 Batmobil je prodan nepoznatom kupcu, što predstavlja najskuplji ikada prodani filmski automobil, a podsjetit ćemo se o čemu je riječ. Dakle, originalni Batmobil u prvom filmu iz 1965. vozili su Crni Vitez Batman i Robin, a automobil je pod palicom Georgea Barrisa „složen“ za samo 15 dana - uloženo je samo 15.000 dolara. A automobil je od Ford Motor Company kupljen za samo 1 dolar! Kasnije je automobil ostao u vlasništvu Georgea Barrisa, sve do ove aukcije, a u međuvremenu je bio gost u raznim televizijskim setovima, automobilskim show programima i muzejima.

Kupljen je tada konceptni Lincoln Futura iz 1955. godine iz kojeg je nastao Batmobil, a automobil i dan-danas izgleda kao da je tek stigao iz lakirnice. Kako bi se Batman u društvu s Robinom uspješno borio s negativcima, automobil je morao imati skrivena oružja pomoću kojih je Batman uvijek izlazio kao pobjednik.

Tako je na prednjem dijelu automobila postavljena oštrica koja je mogla presjeći kabel, a vrlo bitan bio je i projektor koji je projicirao Batmanov simbol. Uz pomoć dva padobrana sa „Šišmobilom“ je bilo moguće napraviti i vrlo brze i nagle okrete za 180 stupnjeva, tako da je Batmobil bez problema u trenu mogao promijeniti pravac. Nadalje, tu je sustav za automatsko napumpavanje guma, a svi se sjećamo i kako je vrlo često Batman komunicirao sa svojom bazom putem radija.

Batmobile je u crnoj boji karoserije (isto tako, i unutrašnjost je u crnoj boji), motor ima 8 cilindara, a mjenjač je automatski, s tri stupnja prijenosa.

Netko je s automobilom kupio i djelić prošlosti, mnogi su odrastali uz filmove i serije o Batmanu, koje su u prvom dijelu ovjekovječili Adam West i Burt Ward (Batman i Robin).

Batmobil aukcija_2_800
Batmobil aukcija_3_800
Ključne riječi:
Batman Batmobil Lincoln Futura Robin
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. lipanj 1900.

Promet u nacionalnom parku Yosemite

Oliver Lippincott na današnji je dan 1900. godine postao prva osoba koja je u nacionalni park Yosemite ušao motornim vozilom, točnije, tzv. Locomobilom.

vs

.::.