Vidiauto Savjeti Savjeti Autodoktora Reli trikovi za veću sigurnost

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 19.05.2015. 23:07

Distanceri 

Reli trikovi za veću sigurnost

Reli trikovi za veću sigurnost

Ako se pogleda bilo koji reli automobil može se vidjeti kako su im kotači izvučeni izvan ruba karoserije mnogo više nego što je to slučaj sa standardnim modelima. Ne radi se tu samo o širokim gumama već svoju ulogu imaju i distanceri.

Automobili sa širim niskoprofilnim gumama u zavojima se manje naginju i bolje prijanjaju na kolnik nego automobili s užim gumama. Dakle, širi trag kotača znači i veću stabilnost. Od davnina su se reli automobili opremali takozvanim distancerima koji bi kotače izvukli bočno više prema van kako bi se proširio trag kotača. Što je u biti distancer? Radi se o metalnom umetku širine od 5 do 35 milimetara ovisno o modelu koji se umeće između glavčine kotača i felge. Njihova debljina ovisi o širini postojećih guma na automobilu, a ograničavajući faktor su blatobrani.

distanziali_001

Naime, gume ne smiju viriti izvan blatobrana kako kod opterećenog automobila ne bi guma strugala o rub blatobrana. Pozitivne strane distancera svakako su veća stabilnost, manje naginjanje u zavojima te mogućnost bolje kontrole automobila preko upravljača. Negativna strana jest ta što se udarci s kolnika više prenose na karoseriju te što malo pati i letva volana. No, bolji i sigurniji osjećaj u vožnji svakako ima opravdanja u ugradnji ovih prvenstveno sigurnosnih umetaka.

129_0802_23_z+2007_jeep_wrangler_rubicon+wheel_spacers
Ključne riječi:
distanceri guma reli
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs