Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 17.11.2014. 18:05

Elektronske postavke vožnje 

Drive Mode Selector

Drive Mode Selector

Fiat 500X postaje prvi auto u klasi sa sustavom  elektroničke kontrole parametara rada koji vozaču nudi na raspolaganju različite odazive motora, rada upravljača, ESP-a, kočnica i tvrdoće amortizera. Kod 4x4 modela sustav će utjecati i na raspodjelu snage i momenta na kotače. 

Novi Fiat-ov crossover mogao bi polučiti znatan tržišni uspjeh. Nastao je na platformi modernog „Fiće“, predstavlja križanca male 500-ice i većeg 500L. Ovaj mali crossover imaju široku paletu motora. Benzince predvode tehnološki vrlo napredni 1.4 Turbo MultiAir II sa 140 konjskih snaga te 2.4 TigerShark MultiAir II sa 184 konjske snage. Turbodizelaše čine 1.3 MultiJet sa 95 konja, 1.6 Multijet sa 120 konja te 2.0 Multijet sa 140 konja.

FIAT-500X-United-Kingdom

No ono što izdvaja automobil od konkuencije je novi Drive Mode Selector, nastao po uzoru na DNA sustav u Alfa Romeu. Sustav ima tri moda rada, Sport, Normal i All Weather ili Traction Plus. Pomaci na prekidaču kod mjenjača postavljaju sustav u jedan od modova. All Weather mod je namijenjen za vožnju po kiši i snijegu kada je reducirana snaga motora i isporuka okretnog momenta na kotače. Također ESP brže reagira i korigira eventualne pogreške vozača. U Sport modu brži je odaziv na gas, kočnice snažnije grizu. Normal mod namijenjen je svakodnevnog gradskoj vožnji kada je upravljač nešto lakši, a rad ovjesa nešto mekši. Uz pomoć DNA sustava tako se svaki vozač može osjećati kao da se nalazi za upravljačem reli automobila ili Formule 1.Traction Plus opciju imaju snažniji modeli, a radi se o korigiranju trakcije ovisno o uvjeti na cesti kada elekronika raspoređuje snagu i okretni moment na kotače u odgovarajućim omjerima.

fiat_500x_f34_14-ps-as_100214_600

U pripremi je i Abarth verzija koja bi ispod poklopca motora trebala imati četiricilindrični 1.75 turbo sa 240 konjskih snaga,blokade prednjeg i stražnjeg diferencijala i pravim sportskim performansama. U Fiatu su uvjereni u uspjeh game 500X, a vrijeme će pokazati rezultate.

Ključne riječi:
Abarth Fiat Multiair
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. srpanj 1908.

Od kočije do karoserije

Albert Fisher i njegovi nećaci osnovali su uz kapital od 50.000 $ tvrtku Fisher Body Company specijaliziranu za proizvodnju kočija i automobilskih karoserija. Tvrtka je ubrzo postala najveći proizvođač karoserija u svijetu te je surađivala s GM-om.

vs

.::.