Vidiauto Novosti Događanja Ruta Nikola Tesla Rallyja kroz Hrvatsku

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 26.03.2014. 12:42

Zeleni rally 

Ruta Nikola Tesla Rallyja kroz Hrvatsku

Ruta Nikola Tesla Rallyja kroz Hrvatsku

U Hrvatskoj će se krajem svibnja održati zanimljiv „zeleni“ rally pod nazivom Nikola Tesla Rally. Električni automobili posjetit će i Smiljan. Popis automobila je respektirajući.

Nikola Tesla EV Rally Croatia 2014 naziv je relija koji se po prvi put održava u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe, a cilj je promocija elektromobilnosti i hrvatskog turizma. Istovremeno, na ruti će se postaviti infrastruktura (certificirane punionice) za električna vozila, a koje će biti posebno modificirane za reli Nikola Tesla. Punionice se na ruti koja prolazi kroz 13 točaka nalaze u užim gradskim središtima, pored turističkih atrakcija, u nacionalnim parkovima, pri čemu je udaljenost između punionica prosječno oko 60 km. Spomenimo prvu hotelsku kuću Maistra koja će ugraditi punionicu ispred svojeg hotela Lone u Rovinju.

Punionice će biti postavljene duž rute relija koji starta 27. svibnja, a cilj je Zagreb 31. svibnja 2014. Punionice inače spadaju u skupinu brzih punionica s vremenom punjenja do 1,5 sati (naravno, ovisno o vozilu). Spomenimo i kako Hrvatska ima obavezu postavljanja minimalno 2000 javno dostupnih punionica do 2019. godine.

Ruta

Ruta po kojoj će se kretati brza, ali tiha kolona automobila

Svakodnevno će električni automobili prelaziti 150 - 200 kilometara (ukupno oko 850 kilometara), a prvog dana će se odraditi ruta Pula - Rovinj - Poreč. Drugoga dana elektroautomobili iz Rovinja nastavljaju prema Opatiji i Rijeci, trećega dana dionica se odnosi na rutu između Opatije i Zadra. Četvrti dan će automobili doći i do Smiljana, rodnog mjesta Nikole Tesle - 30. svibnja ruta starta u Zadru, slijedi preko NP Krka, do Gospića i onda do Smiljana te završava na Plitvičkim jezerima. Posljednjeg dana reli se održava između Plitvičkih jezera, a cilj je zagrebački Trg bana Jelačića.

Otkrivamo i koja će električna vozila biti zastupljeni na Nikola Tesla EV Rally Croatia 2014, a mogu imati dva, tri ili četiri kotača: Tesla Roadster, Tesla S, Rimac Concept One, Rimac BMW, Citroën C-ZERONissan Leaf, Loox i XD (od hrvatskog Dokinga), BMW i3, Mitsubishi Miev. Možda se pojave još i Audi e-tron, Toyota RAV4 EV, e-Smart.
Za svako se vozilo tvrtke i tima plaća naknada od 750 eura (150 eura je participacija za druga vozila), a svaki tim može imati dva člana. Vozila će biti obilježena bojama i zastavama država iz kojih dolaze, a predviđena je i nagrada za pobjednike relija.

BMW i3

BMW i3

Doking Loox (1)

Doking Loox

Ducati Free-Duck

Ducati Free-Duck

Mitsubishi-iMiev (1)

Mitsubishi-iMiev

Mitsubishi-iMiev-i-Citroen-C-Zero

Mitsubishi-iMiev-i-Citroen-C-Zero

Rimac Concept One

Rimac Concept One

Doking Loox (2)

Doking Loox

LOOX-Doking-3

LOOX-Doking

Tesla-S

Tesla S

Ključne riječi:
električni automobil Nikola Tesla reli
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.