Vidiauto Savjeti Palac gore za kupnju Usporedba rabljenih: Astra ili Golf?

Autor: Mikloš Lang Objavljeno: 21.09.2015. 09:10

VIDIAUTO Izbor tjedna - Palac gore za kupnju! 

Usporedba rabljenih: Astra ili Golf?

Usporedba rabljenih: Astra ili Golf?

Kupovina novog automobila za prosječnog građanina Republike Hrvatske zapravo znači kupovinu rabljenog vozila. Usporedili smo dva popularna modela iz kompaktne klase - Opel Astru i Volkswagen Golf.

Hrvatsko tržište automobila proteklih nekoliko godina bilježi rekordno slabe rezultate prodaje novih vozila, uz istovremeni procvat uvoza rabljenih. Zbog besparice i konstantnog straha od neizvjesne budućnosti mnogi svoje dotrajale automobile ne mijenjaju za nove, a sve je više onih koji u potpunosti odustaju od posjedovanja automobila te se okreću alternativnim opcijama individualnog prijevoza.

Nije samo dugotrajna kriza kumovala razvoju takve situacije. Za pad prodaje je dijelom zaslužan i zakonodavac koji, očito nesposoban realno sagledati stanje, visokim porezima i trošarinama otežava nabavu novih vozila. Istodobno, previsoka starost domaćeg voznog parka iz dana u dan kompromitira cestovnu sigurnost i rezultira nepotrebnim zagađivanjem okoliša... U ostale detalje da ne ulazimo.

Volkswagen Golf V 10

Volkswagen Golf

Opel Astra H 03

Opel Astra

S obzirom na to da je ulaskom u Europsku uniju uvoz automobila iz inozemstva postao bitno lakši i prije svega jeftiniji (točnije – to više i nije uvoz već unos, budući više nije potrebna Jedinstvena carinska deklaracija kao potvrda granične carinarnice o ulasku predmetne robe na domaći teritorij), mnogi su se kupci okrenuli bogatim i šarenim europskim tržištima rabljenih. Ima tu svega, no moguće je pronaći i dobro očuvano i redovito servisirano vozilo staro desetak godina – nešto što u Hrvatskoj morate tražiti povećalom.

Pročitajte i našu usporedbu novih automobila: Astra, C4, Focus, Golf, Megane, 308

Naravno, svaki primjerak rabljenog automobila ima svoju vlastitu priču, ali za određene modele i godišta ipak vrijede slične karakteristike. Izdvojili smo dva modela: Volkswagen Golf i Opel Astru, vječne rivale na europskoj pozornici koji su visoko na listama želja hrvatskih kupaca. Pokušat ćemo dati odgovor na pitanje – koji od navedena dva rabljena automobila zaslužuje preporuku za kupnju.

U razmatranje ćemo uzeti vozila starosti između sedam i deset godina – u konkretnom slučaju to su Golf V (2004.-2008.) i Astra H (2004.-2010.). Golfa je 2008. godine smijenio Golf VI koji se toliko malo razlikovao od Petice da su ga nazivali i Golfom "pet i pol". S Astrom se dogodilo upravo suprotno – s pojavom nove "J" generacije, Astra H je ostala u proizvodnji i prodavala se sve do 2014. godine, kao Astra Classic ("Astra klasična, cijena fantastična!").

Opel Astra Caravan 02

Opel Astra Caravan

Oba modela dolaze u nekoliko karoserijskih izvedbi: Golf je najomiljeniji s petorim vratima, karavan je vrlo praktičan ali u našim krajevima ne osobito tražen, a trovratna verzija nije za preporuku. Astra je mnogo popularnija u karavanskoj izvedbi, a još više kao berlina s petorim vratima. Ali Opelov kompakt je (za razliku od VW-ovog) i s trima vratima atraktivan – izvedba se zove GTC i interno se vodi kao coupé. Osim toga, Astra se nudila i u konzervativnoj sedan izvedbi, na što će Volkswagen ležerno kontrirati Jettom. Rijetke cabrio i twin-top verzije sada ostavimo sa strane.

Volkswagen Golf Variant 04

Volkswagen Golf Variant

Pod pretpostavkom da s vašim "novim" rabljenim u sljedećih nekoliko godina želite prevaliti stotinjak tisuća bezbrižnih kilometara, trebali biste se pridržavati nekih "zlatnih" savjeta. Većina kupaca razmišlja o dizelašu, jer je matematika u tom slučaju na strani ekonomičnosti – osim ako neki neočekivani, kapitalan kvar ne pomuti računicu. A upravo su dizelaši podložni skupim havarijama, posebno ako im brojač kilometara ne odražava stvarno stanje. Apropo toga – bilo bi sjajno da kilometraža bude što bliže brojci 100.000 i da je vjerodostojno potvrđena službenim ispravama – na primjer izvješćima s tehničkih pregleda i/ili uredno poštambiljanom i nefalsificiranom servisnom knjižicom.

Izbor motorizacije je nametnut širinom same ponude – najbrojniji motori u oglasima bit će i najpreporučljiviji. Vraćamo se u vrijeme Euro 4 dizelskih agregata: Golfa potražite s 1,9-litrenim PDTDI strojem posljednje generacije (105 KS), a Astru kupite s 1,7-litrenim CDTI-jem sa 100 KS. Inače, ovaj Opelov motor je izvorno japanski proizvod (Isuzuov); naime, u to vrijeme je Isuzu bio jedan od GM-ovih dobavljača.

Volkswagen Golf V 07

Navedena dva motora uvelike se razlikuju, ne samo zato što je jedan PDTDI, a drugi common-rail. Dok se Astrin četverocilindraš na pritisak papučice gasa rado zavrti, a za dinamičnu vožnju ga je i potrebno tjerati u više okretaje, Golfov motor iznad 3500 okretaja povećava samo buku, ne i okretni moment. Opel je nešto glasniji, ali tonalitetom manje štektav, dok je Golf tiši, ali – posebno dok je hladan – zvuči prilično hrapavo.

Probna vožnja oba modela otkriva da je kod Volkswagena područje najvećeg okretnog momenta bitno niže nego kod Opela, premda je maksimalna vrijednost tek marginalno veća (250 Nm prema 240 Nm). Ipak, TDI se doima elastičnijim i snažnijim. Aktivacija turbine ubrzanju daje osjetan zamah. Ne kao kod sportskih vozila, ali za klasu bolje nego kod Astre. I potrošnja je u prosjeku oko pola litre niža.

Opel Astra H GTC 04

No, dio ušparanog novca VW-ov će vlasnik utrošiti na motorno ulje. Golf u pravilu nakon desetak tisuća kilometara traži nadolijevanje oko pola litre ulja pa je tijekom servisnog intervala (oko 35 tisuća kilometara, ovisno o opterećenju i načinu vožnje) potrebno barem dva puta nadopuniti ulje. Opel propisuje fiksno 30 tisuća kilometara za izmjenu ulja. Ne troši posebnu sortu, kao VW pa mu pašu i jeftinija motorna ulja. Unatoč iznimno dugim servisnim intervalima oba automobila dobro podnose kilometražu, no u tom pogledu bi bilo bolje ne pridržavati se propisima proizvođača i ulje mijenjati češće.

Podvozja također imaju različit karakter. Astra čvršće leži na cesti, dobro prigušuje udarce i ostavlja osjećaj stabilnog automobila. Golf je mekši, dakle na osjet udobniji, što vrijedi i u pogledu akustike. Kotrljanje kotača je čujnije u Astrinoj unutrašnjosti.

Opel Astra H int 02

Interijer Opel Astre

Interijere je teško uspoređivati. Astrinom cockpitu nedostaje ergonomije, a oštar dizajn armaturne ploče djeluje zastarjelo. Konstantan problem, osobito za vrućih dana su neprestana isparavanja iz plastičnih materijala koja i nakon nekoliko godina eksploatacije rezultiraju neugodnim mirisima u kabini.

Presvlake sjedala i tepisi vremenom otkrivaju svoje jeftinije podrijetlo, a monokromatski zaslon radija i klime bojom podsjeća na prapovijesne Hercules monitore. Rukovanje menijem neshvatljivo je komplicirano. Najveći bauk je ručica za aktiviranje pokazivača smjera čiju logiku Opel teško može opravdati. Ne čudi da se marka u međuvremenu vratila uobičajenom načinu rukovanja ovim banalnim upravljačkim elementom.

Sveukupno je Astrin interijer ispod prosjeka, ali je postranost putničke kabine dobra, a prtljažnik solidan. Kod Golfa – druga priča: sjedala su dobro oblikovana, materijali ugodni na dodir, tkanine prozračne i lako se održavaju čistima. Rad prekidača je precizan, mada plavo pozadinsko osvjetljenje instrument ploče zaslužuje kritiku. Rukovanje petstupanjskim mjenjačem je za klasu ugodnije nego kod Astre, spojka je mekša i s jasnijom točkom razdvajanja.

Volkswagen Golf V int

Interijer Volkswagena Golfa

Ipak, Volkswagenova škola ergonomije je skuplja – naprosto, Opel je uvijek imao serijski opremljeniju Astru od Golfa, za iste novce. Poznato je kako dodatna oprema malo utječe na vrijednost rabljenog vozila, osobito kada su ona starija od sedam godina, ali je ipak ljepše voziti se u autu solidne opreme, nego onome s baznim paketom. A Golfovi su vrlo često bili upravo takvi.

Pogled na cijene polovnih automobila sličnih značajki pruža jasnu prednost Opelu: očuvani primjerci Astre H 1.7 CDTi iz 2005. ili 2006. godine dostupni su za oko 40.000 kuna, dok je Golf V 1.9 TDI barem 20 posto skuplji. Ovaj argument predstavlja snažan bonus na Astrinoj strani. Dodatna prednost je što su aftermarket rezervni dijelovi za Opel jeftiniji, a njihova dostupnost u svim krajevima Hrvatske zajamčena.

Golf je bio skuplji i kada je bio nov, a tu je osobinu sačuvao kao rabljeno vozilo. Za ono što je skuplje obično se kaže da je bolje – vrijedi to i u Volkswagenovom slučaju. No, originalni rezervni dijelovi i servis također su skuplji od Opelovih, a ugradnja aftermarket dijelova sumnjive kvalitete u VW-ovom se slučaju ne preporuča.

Na kraju, pobjednikom proglašavamo Astru koja je u zbroju aspekata važnih korisnicima rabljenih automobila jasno ispred Golfa. No, ukoliko tražite tiši i udobniji automobil nešto boljeg interijera, rješenje je Golf. To postaje očito kada se nakon probne vožnje Volkswagenovim kompaktom preselite za Opelov upravljač: nije loše, ali može i bolje.

Golf Astra tablica

Napomena: navedene cijene su okvirne i odnose se na očuvane rabljene primjerke iz 2005. godine

Opel Astra H GTC 01
Ključne riječi:
Astra Golf Opel Palac gore za kupnju rabljeni automobili usporedba Volkswagen
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.