Vidiauto Automobili Eko automobili Renault-Nissan najuspješniji u električnim vozilima

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 27.11.2014. 13:54

Nulta emisija CO2 

Renault-Nissan najuspješniji u električnim vozilima

Renault-Nissan najuspješniji u električnim vozilima

Renault-Nissan je najuspješniji na tržištu električnih automobila - s prodanih 200.000 vozila drže 58% udjela na tržištu vozila nulte emisije.

Zanimljiv podatak iz Renault-Nissana najbolje oslikava koliko su električna vozila ekološki prihvatljiva: njihova vozila s električnim pogonom prevalila su 4 milijarde kilometara što je isto kao da se Zemlja obiđe 100.000 puta. Na taj je način ušteđeno 200 milijuna goriva. Istovremeno, 450 milijuna kilograma CO2 nije ispušteno u okoliš.

Nissan Leaf (2)

Nissan Leaf

Nissan Leaf je prije četiri godine bio prvi serijski električni automobil na svijetu te drži titulu najprodavanijeg električnog vozila na svijetu, u povijesti automobilske industrije. Brzi punjači prazne baterije Leafa od nule do 80 posto kapaciteta napune za oko pola sata.

S prodajom od oko dva od ukupno tri prodana primjerka električnih vozila diljem svijetu, Alijansa Renault-Nissan je od siječnja do studenog 2014. prodala oko 66.500 vozila, što je za oko 20% povećanje prodaje u usporedbi s istim razdobljem lani. Osim Leafa, prodaju se još i Twizy (Renaultov dvosjed namijenjen gradskoj vožnji) te kombi Nissan e-NV200 koji se prodaje u Europi i Japanu.

Nissan e-NV200

Nissan e-NV200

Prodaja električnih automobila u svijetu je u porastu (za razliku od Hrvatske u kojoj je u ovoj godini prodano 0,1%), a postoje vozači koji svoja vozila napajaju čistom sunčanom energijom, poput softverskog inženjera Chrisa Beersa iz Hollistona u američkoj saveznoj državi Massachusetts. SAD ima razvijeno tržište punionica koje su neophodne za razvoj ovog tržišta - tamo se nalazi više od 750 brzih punionica, a Nissanov cilj je 1100 do sredine 2015. godine. Nakon SAD-a slijedi japansko tržište s 2900 brzih punionica, a cilj je 6000 punionica do ožujka 2015. Što se tiče Europe, Velika Britanija je najrazvijenija po ovom pitanju.

Renault Fluence Z.E.

Renault Fluence Z.E.

Alijansa Renault-Nissan u ponudi električnih vozila, osim Nissana Leaf, Nissana e-NV200 i Renaulta Twizy, ima još i kombi Renault Kangoo Z.E., subkompakt Zoe i limuzinu Fluence Z.E. (u Južnoj Koreji se prodaje kao SM3 Z.E., pod značkom Renault Samsung Motor).

Renault Kangoo Z.E

Renault Kangoo Z.E

Renault Samsung Motor SM3 Z.E.

Renault Samsung Motor SM3 Z.E.

Renault Twizy

Renault Twizy

Renault Zoe

Renault Zoe

Ključne riječi:
e-NV200 električni automobil Kangoo Z.E. Leaf Nissan Renault Twizy
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.