Vidiauto Savjeti Palac gore za kupnju Dalekoistočna trilema - što je preporuka ovog tjedna?

Autor: Mikloš Lang Objavljeno: 09.02.2015. 09:03

VIDIAUTO Izbor tjedna - Palac gore za kupnju! 

Dalekoistočna trilema - što je preporuka ovog tjedna?

Dalekoistočna trilema - što je preporuka ovog tjedna?

Ovaj tjedan smo usporedili tri kompakta korejskog i japanskog porijekla (Hyundai i30, Kia cee'd, Toyota Auris) pazeći da se uklope u budžet hrvatskog kupca.

Prema uvriježenom mišljenju, Hyundai i30 i Kia cee'd zapravo su jedan te isti automobil. Gotovo da je to i točno, no postoje određene razlike zbog kojih će jedan završiti ispred onoga drugoga, ovisno s koje strane ih gledamo. Da skratimo – točno je da dijele istu platformu i imaju gotovo identičnu mehaniku, no stanovite razlike u postavkama ovjesa i karakteristici upravljača vidljive su i bez povećala.

Kia je nešto tvrđa, neposrednija i sportskije podešena (ma što to značilo), dok je Hyundai okrenut udobnijoj i umjerenijoj vožnji. Što ne znači da se Kia ne može voziti sporo i da se s Hyundaijem ne može divljati po cesti! No, kada je na potezu domaći kupac, on najčešće postavlja dva posve drugačija pitanja – koliko košta i koliko troši?

Hyundai i30 06

Unutrašnjost Hyundaija i30

Kia cee'd 03

Interijer Kije cee'd

Početne cijene oba korejska modela treba uzeti s određenom rezervom. Jer, ma koliko ste "knap" s novcima, ne želite ovakav automobil s kvakama u boji crne plastike i bez daljinskog središnjeg zaključavanja. Ispod tog minimuma doista nema potrebe ići. Zbog toga Hyundai i30 iStart i Kia cee'd LX Fun ispadaju iz igre, barem u našoj usporedbi. Zato početne uloge u ovoj partiji određuju cijene druge po redu razine opremljenosti – 100.990 kn za i30 iLike odnosno četiri tisuće kuna više za cee'd LX Fun Plus. I tu stupa na scenu Toyota sa svojim kompaktnim modelom Auris.

Auris se ne može pohvaliti tako niskom ulaznom cijenom, no složit ćete se da je 113.900 kuna za jedan pravi japanski automobil itekako prihvatljiv iznos. Pri tome je i serijska oprema nešto bolja nego kod korejskog dvojca. Apropo porijekla – japanski Auris se proizvodi u Velikoj Britaniji, korejski i30 dolazi iz Češke, a cee'd iz Slovačke. Hmmm... No, kakvi motori pokreću naše "dalekoistočne" kandidate?

Bazne motorizacije sva tri automobila udovoljavaju svakodnevnim potrebama, mada je njihovih stotinjak konjskih snaga tek realan minimum s obzirom na današnji ritam prometovanja. Zajednička osobina sva tri modela je umjerena potrošnja: s pažljivom nogom na papučici gasa kretat će se između 6 i 7 l/100 km.

Toyota Auris 04

Unutrašnjost Toyote Auris

Hyundai i Kia su u blagoj prednosti po pitanju radnog obujma motora (što se ogledava i u desetak posto većem okretnom momentu), no Toyota ugrađuje bolji mjenjač, sa šest stupnjeva prijenosa. Korejski motori rade tiše jer su akustički izoliraniji od 1,33 Dual VVT-i benzinca, no tu govorimo o doista minimalnim razlikama.

Ipak, dojma smo kako Auris s baznim benzincem ne predstavlja idealno izbalansiranu cjelinu. Možda samo zato jer ima za nijansu bolja sjedala, upravljač i sofisticiranije podvozje od druge dvojice, pa ga relativno slab motor subjektivno degradira. Mišljenja smo da Auris koji biste rado sparkirali u svoju garažu zaslužuje bolji pogonski sklop, primjerice 1.4 D-4D dizelski stroj koji ga čini izvrsnim – no to je već neka druga tema.

Toyota Auris 01

Toyota Auris

Kia cee'd 01

Kia cee'd

Hyundai i30 04

Hyundai i30

Ovako, u finale ulaze korejski blizanci između kojih odlučuju nijanse i, kako to obično biva, sklonost kupaca spram dizajna automobila i imidža marke. Naša odluka da preporuku tjedna dodijelimo Hyundaiju, a ne Kiji, temelji se na cjenovnoj razlici od nekoliko tisuća kuna. No da biste tu prednost realizirali morate biti brzi, jer redizajnirani (a ujedno i bitno skuplji) i30 već kuca na vrata!

Ovaj tjedan naš izbor tjedna je Hyundai i30. Ipak, sva tri kandidata se mogu pohvaliti odličnim jamstvenim uvjetima: Kijino osnovno jamstveno razdoblje vrijedi sedam godina ili do prijeđenih 150.000 kilometara (bez ograničenja kilometraže u prve tri godine), Hyundai priznaje pet godina jamstva bez ograničenja kilometraže, a Toyota svoje opće jamstvo od tri godine ili 100.000 kilometara serijski i bez nadoplate produljuje na pet godina, bez ograničenja kilometara. Sasvim dovoljno da u vašoj garaži zavlada mir, godinama.

Hyundai i30 03

Ovotjedni izbor je Hyundai i30

NAPOMENA: navedene cijene vrijede na dan objave članka.

Ključne riječi:
Auris Cee´d Hyundai i30 Kia Toyota usporedba
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 22. srpanj 1908.

Od kočije do karoserije

Albert Fisher i njegovi nećaci osnovali su uz kapital od 50.000 $ tvrtku Fisher Body Company specijaliziranu za proizvodnju kočija i automobilskih karoserija. Tvrtka je ubrzo postala najveći proizvođač karoserija u svijetu te je surađivala s GM-om.

vs

.::.