Autor: Domagoj Brnić Objavljeno: 07.10.2014. 08:59

Manje-više novost 

Hyundai hvata priključak

Hyundai hvata priključak

Novim benzinskim motorima s turbopunjačem, 1,0 T-GDI i 1,4 T-GDI, kao i novim mjenjačem s dvije spojke, Hyundai hvata korak s europskim pionirima downsizinga.

Hvatajući priključak u downsizingu, korejski Hyundai na pariškom je salonu automobila predstavio dva nova benzinska motora s turbopunjačima i svoj prvi sedmerostupanjski mjenjač s dvije spojke. Oba su motora dio nove generacije iz obitelji Kappa s izravnim ubrizgavanjem goriva i single-scroll turbopunjačima.

Razvijen u europskoj bazi Hyundaija u Njemačkoj, trocilindraš 1,0 T-GDI razvija snagu od 120 KS i 172 Nm okretnog momenta. Kako bi zadovoljio Euro 6 standarde 1,0 T-GDI raspolaže GDI brizgaljkama sa 6 rupa uz tlakove ubrizgavanja od 200 bara te elektronski kontroliranim waste-gate ventilom. Prvi će “javni nastup” novi T-GDI imati u novom Hyundaiju i20 iduće godine.

Kod većeg četverocilindričnog 1,4-litarskog T-GDI motora najveći je napredak postignut u snižavanju težine na 87 kilograma, smanjenju dimenzija i integraciji turbopunjača u ispušnu granu za veću učinkovitost. U Parizu prikazan u konceptnom Hyundaiju i30 CNG 1,4 T-GDI pogonjen stlačenim prirodnim plinom razvija 117 KS i 206 Nm okretnog momenta te odgovara Euro 6 normi uz emisiju CO2 od samo 87 g/km. Novi Hyundaijev sedmerostupanjski mjenjač s dvije spojke (7DCT), pak, prema tvrdnjama proizvođača osigurava bolja ubrzanja i niže emisije CO2 u usporedbi s klasičnim automatskim mjenjačem sa šest brzina.

Ključne riječi:
Hyundai Kappa motor T-GDI
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.