Autor: Domagoj Brnić Objavljeno: 07.10.2014. 08:59

Manje-više novost 

Hyundai hvata priključak

Hyundai hvata priključak

Novim benzinskim motorima s turbopunjačem, 1,0 T-GDI i 1,4 T-GDI, kao i novim mjenjačem s dvije spojke, Hyundai hvata korak s europskim pionirima downsizinga.

Hvatajući priključak u downsizingu, korejski Hyundai na pariškom je salonu automobila predstavio dva nova benzinska motora s turbopunjačima i svoj prvi sedmerostupanjski mjenjač s dvije spojke. Oba su motora dio nove generacije iz obitelji Kappa s izravnim ubrizgavanjem goriva i single-scroll turbopunjačima.

Razvijen u europskoj bazi Hyundaija u Njemačkoj, trocilindraš 1,0 T-GDI razvija snagu od 120 KS i 172 Nm okretnog momenta. Kako bi zadovoljio Euro 6 standarde 1,0 T-GDI raspolaže GDI brizgaljkama sa 6 rupa uz tlakove ubrizgavanja od 200 bara te elektronski kontroliranim waste-gate ventilom. Prvi će “javni nastup” novi T-GDI imati u novom Hyundaiju i20 iduće godine.

Kod većeg četverocilindričnog 1,4-litarskog T-GDI motora najveći je napredak postignut u snižavanju težine na 87 kilograma, smanjenju dimenzija i integraciji turbopunjača u ispušnu granu za veću učinkovitost. U Parizu prikazan u konceptnom Hyundaiju i30 CNG 1,4 T-GDI pogonjen stlačenim prirodnim plinom razvija 117 KS i 206 Nm okretnog momenta te odgovara Euro 6 normi uz emisiju CO2 od samo 87 g/km. Novi Hyundaijev sedmerostupanjski mjenjač s dvije spojke (7DCT), pak, prema tvrdnjama proizvođača osigurava bolja ubrzanja i niže emisije CO2 u usporedbi s klasičnim automatskim mjenjačem sa šest brzina.

Ključne riječi:
Hyundai Kappa motor T-GDI
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 25. listopad 1902.

10-25-1902 Fordov automobil se vraća utrkama

Fordov automobil se vraća utrkama

Godinu dana nakon «razočaravajuće pobjede» (Ford je bio smiješno sporiji, no konkurenti su odustali) na stazi Grosse Point Race Track Fordov automobil ponovno je sudjelovao te premoćno pobijedio u utrci na istoj stazi. Ovoga puta Henry Ford je vozačku zadaću prepustio Barneyu Oldfieldu koji je zajedno s njim sudjelovao u razvoju vozila.

vs