Vidiauto Novosti Najave Više od polovice mladih pije i onda vozi

Autor: IR Objavljeno: 10.11.2017. 06:18

Rezultati akcije 

Više od polovice mladih pijani sjedaju za volan

Više od polovice mladih pije i onda vozi

Rezultati akcije Europska noć bez nesreća pokazuju negativni trend konzumiranja alkohola mladih vozača – 33% mladih imalo visoku koncentraciju alkohola u krvi!

Rezultati akcije Europska noć bez nesreća koji su prikupljeni u noći s 21. na 22. listopada ove godine u sedam hrvatskih gradova pokazuju kako je među mladim vozačima i dalje u velikoj mjeri prisutan trend konzumiranja alkohola za vrijeme noćnog izlaska. U akciji koja se u Hrvatskoj provodi već šestu godinu zaredom, ove godine je sudjelovalo više od 800 mladih vozača između 18 i 26 godina.

Dobrovoljnom alkotestiranju u Zagrebu pridruzio se hrvatski veslac Valent Sinkovic

Europska noć bez nesreća je edukacijska kampanja kojoj je cilj podizanje svijesti i odgovornosti mladih vozača u vožnji nakon noćnih izlazaka, te donošenje odluke da ne upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola već da upravljač prepuste trijeznim vozačima ili pronađu alternativni prijevoz (javni prijevoz ili taksi). Akcija se već tradicionalno provodi istodobno u većini zemalja Europske unije s više od tisuću volontera, a u Hrvatskoj se ova akcija za odgovornu vožnju obilježila u 12 noćnih klubova u Zagrebu, Varaždinu, Čakovcu, Osijeku, Rijeci, Zadru i Dubrovniku.

Rezultati ovogodišnje akcije pokazuju kako od ukupno 797 mladih vozača koji su dobrovoljno pristali na alkotestiranje samo 308 osoba nije konzumiralo alkohol, dok ih je više od polovice (61,35%) konzumiralo alkohol. Zabrinjavajući je podatak da je 33% mladih imalo visoku koncentraciju alkohola u krvi, odnosno više od 0,5 promila alkohola što je iznad dopuštene zakonske granice.

Europska noc bez nesreca obiljezila se 21.10. u 7 hrvatskih gradova

U usporedbi s rezultatima Europske noći bez nesreća u 2016. godini, ove godine je primijećen blagi pad broja osoba koje su konzumirale alkohol prilikom izlaska. Ove godine je 9% manje mladih vozača konzumiralo alkohol u usporedbi s 2016. godinom, a 5 posto manje osoba je u 2017. imalo visoku koncentraciju alkohola u krvi u usporedbi s 2016. godinom.

Zanimljiv je podatak kako je u usporedbi s 2013. godinom postotak mladih vozača kojima je tijekom akcije zabilježena visoka koncentracija alkohola u krvi pala za čak 31%, te ih je ukupno 12% manje konzumiralo alkohol u 2017. godini.

Bez alkohola sigurni za voznju

Na osnovu ovogodišnjih rezultata može se zaključiti kako se statistički stanje poboljšava, međutim konzumacija alkohola od strane mladih vozača je još uvijek značajno prisutna tijekom noćnih izlazaka.

Ključne riječi:
alkohol sigurnost
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. srpanj 1938.

Dick Seaman osvaja veliku nagradu Njamačke

Dick Seaman je za volanom Mercedes-Benz-a 154 pobijedio na velikoj nagradi Njemačke na Nurburgringu. Dick Seaman je bio prvi Britanac kojem je to uspjelo nakon 15 godina.

vs

.::.