Vidiauto Novosti Događanja Mobiteli su nove ubojice na cesti

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 25.11.2016. 14:06

Kongres TISPOL-a 

Mobiteli su nove ubojice na cesti

Mobiteli su nove ubojice na cesti

Upravljanje vozilom i telefoniranje je pogubna kombinacija, a mobiteli su nove „ubojice“ na cesti zaključak je TISPOL-a, Mreže europskih prometnih policija koja je u Zagrebu održala svoj kongres.

Kod vozača se tijekom vožnje događaju razne distrakcije: jedenje, pijenje, pušenje, razgovor s putnicima u vozilu, ali niti jedna nije kao korištenje mobitela.

Pojam distrakcije u prometnom kontekstu znači nepažnju odnosno skretanje pažnje s vožnje uzrokovane nekim događajem, objektom (uređajem) ili osobom unutar ili izvan vozila. Distrakcija se ne odnosi samo na vozača motornih vozila nego je vrlo često prisutna i kod biciklista te naročito pješaka.

Na distrakciju u prometu je na zagrebačkom kongresu upozorio novoimenovani predsjednik TISPOL-a Paolo Cestra, pripadnik talijanske policije te je uz dosadašnje, generalno gledano, glavne razloge za najteža stradavanja u cestovnom prometu, a to su brzina, alkohol i nekorištenje komponenti pasivne sigurnosti, naveo novog „ubojicu“ na europskim cestama - mobitel.

Mobitel u voznji (2)

Na semaforima je mobitel mnogim vozačima prilika za provjeru statusa na društvenim mrežama

Psihologijska struka se slaže da su razgovor mobitelom i upravljanje vozilima dvije kognitivno zahtjevne aktivnosti odnosno da je za kvalitetan razgovor i upravljanje vozilom potrebna umna usredotočenost pa je jasno da se te dvije aktivnosti međusobno ometaju. S obzirom da je upotreba mobitela korištenjem hands-free uređaja zakonski dopuštena postavlja se pitanje koliko je ispravna takva odluka.

Naravno, mnogi će razgovor telefonom tijekom upravljanja vozilo, usporediti s razgovorom sa suputnicima u vozilu, ali znanstvenici su došli do spoznaje kako razgovor sa suvozačem ima, za razliku od razgovora telefonom, pozitivan utjecaj na vozača jer ga održava budnim i može mu ukazivati na uočene situacije na cesti i eventualno nešto korisno sugerirati.

Sudar

Dovoljna je samo sekunda, nekad i manje, pa da se na vrijeme ne zaustavimo iza vozila koje je ispred nas

Teška stradavanja zbog korištenja mobitela u prometu su sve prisutnija, iako je poveznica teško dokaziva ali razumski jasna, novija relevantna istraživanja su sve obeshrabrujuća i govore kako hands-free rješenja uopće nisu sigurna u konačnici. Na kongresu je iznesen stav kako bi najbolje bilo utišati mobitel i ne javljati se na pozive tijekom vožnje.

Nedavno smo na VidiAuto portalu pisali o zanimljivoj akciji u Japanu u kojem je povećan broj nesreća s teško stradalima upravo zbog korištenja mobitela u vožnji pa su krenuli u smjeru nagrađivanja vozača koji svoje telefone tijekom vožnje ne koriste, a što je dokazivo uz aplikaciju Driving Barista koja sve prati. Vozači u aplikaciji skupljaju prijeđene kilometre bez da su koristili mobitel, a zauzvrat dobiju besplatnu kavu.

Koristenje mobitela u prometu (2)

Hrvatska policija je na kongresu najavila da će na području cijele Hrvatske kroz svakodnevne i ciljane aktivnosti posvetiti dodatnu pažnju sankcioniranju nepropisnog korištenja mobilnih telefona, a kroz svoje proaktivno djelovanje ukazivati građanima na potrebu izbjegavanja svih distrakcija tijekom sudjelovanja u prometu u bilo kojem svojstvu, jer bez usredotočenosti nema niti sigurnog prometa.

Usput spomenimo još jedan veliki problem koji doprinosi najtežim stradavanjima u prometu, a raširen je diljem Hrvatske - nekorištenje sigurnosnih pojaseva, pogotovo na stražnjim sjedalima automobila. Ljudi nisu svjesni da ih nevezanjem, prilikom slijetanja vozila s ceste ili prevrtanja, sile koje djeluju u tim trenucima pretvaraju u projektile, koji donose zlo sebi i drugima u vozilu. Osim toga, izuzetno su česta izlijetanja osoba iz vozila, koje gotovo u pravilu smrtno stradavaju, a oni koji su bili vezani, ostaju u vozilima s lakšim ozljedama.

Ključne riječi:
MUP sigurnost telefoniranje u vožnji
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.