Vidiauto Novosti Događanja Mobiteli su nove ubojice na cesti

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 25.11.2016. 14:06

Kongres TISPOL-a 

Mobiteli su nove ubojice na cesti

Mobiteli su nove ubojice na cesti

Upravljanje vozilom i telefoniranje je pogubna kombinacija, a mobiteli su nove „ubojice“ na cesti zaključak je TISPOL-a, Mreže europskih prometnih policija koja je u Zagrebu održala svoj kongres.

Kod vozača se tijekom vožnje događaju razne distrakcije: jedenje, pijenje, pušenje, razgovor s putnicima u vozilu, ali niti jedna nije kao korištenje mobitela.

Pojam distrakcije u prometnom kontekstu znači nepažnju odnosno skretanje pažnje s vožnje uzrokovane nekim događajem, objektom (uređajem) ili osobom unutar ili izvan vozila. Distrakcija se ne odnosi samo na vozača motornih vozila nego je vrlo često prisutna i kod biciklista te naročito pješaka.

Na distrakciju u prometu je na zagrebačkom kongresu upozorio novoimenovani predsjednik TISPOL-a Paolo Cestra, pripadnik talijanske policije te je uz dosadašnje, generalno gledano, glavne razloge za najteža stradavanja u cestovnom prometu, a to su brzina, alkohol i nekorištenje komponenti pasivne sigurnosti, naveo novog „ubojicu“ na europskim cestama - mobitel.

Mobitel u voznji (2)

Na semaforima je mobitel mnogim vozačima prilika za provjeru statusa na društvenim mrežama

Psihologijska struka se slaže da su razgovor mobitelom i upravljanje vozilima dvije kognitivno zahtjevne aktivnosti odnosno da je za kvalitetan razgovor i upravljanje vozilom potrebna umna usredotočenost pa je jasno da se te dvije aktivnosti međusobno ometaju. S obzirom da je upotreba mobitela korištenjem hands-free uređaja zakonski dopuštena postavlja se pitanje koliko je ispravna takva odluka.

Naravno, mnogi će razgovor telefonom tijekom upravljanja vozilo, usporediti s razgovorom sa suputnicima u vozilu, ali znanstvenici su došli do spoznaje kako razgovor sa suvozačem ima, za razliku od razgovora telefonom, pozitivan utjecaj na vozača jer ga održava budnim i može mu ukazivati na uočene situacije na cesti i eventualno nešto korisno sugerirati.

Sudar

Dovoljna je samo sekunda, nekad i manje, pa da se na vrijeme ne zaustavimo iza vozila koje je ispred nas

Teška stradavanja zbog korištenja mobitela u prometu su sve prisutnija, iako je poveznica teško dokaziva ali razumski jasna, novija relevantna istraživanja su sve obeshrabrujuća i govore kako hands-free rješenja uopće nisu sigurna u konačnici. Na kongresu je iznesen stav kako bi najbolje bilo utišati mobitel i ne javljati se na pozive tijekom vožnje.

Nedavno smo na VidiAuto portalu pisali o zanimljivoj akciji u Japanu u kojem je povećan broj nesreća s teško stradalima upravo zbog korištenja mobitela u vožnji pa su krenuli u smjeru nagrađivanja vozača koji svoje telefone tijekom vožnje ne koriste, a što je dokazivo uz aplikaciju Driving Barista koja sve prati. Vozači u aplikaciji skupljaju prijeđene kilometre bez da su koristili mobitel, a zauzvrat dobiju besplatnu kavu.

Koristenje mobitela u prometu (2)

Hrvatska policija je na kongresu najavila da će na području cijele Hrvatske kroz svakodnevne i ciljane aktivnosti posvetiti dodatnu pažnju sankcioniranju nepropisnog korištenja mobilnih telefona, a kroz svoje proaktivno djelovanje ukazivati građanima na potrebu izbjegavanja svih distrakcija tijekom sudjelovanja u prometu u bilo kojem svojstvu, jer bez usredotočenosti nema niti sigurnog prometa.

Usput spomenimo još jedan veliki problem koji doprinosi najtežim stradavanjima u prometu, a raširen je diljem Hrvatske - nekorištenje sigurnosnih pojaseva, pogotovo na stražnjim sjedalima automobila. Ljudi nisu svjesni da ih nevezanjem, prilikom slijetanja vozila s ceste ili prevrtanja, sile koje djeluju u tim trenucima pretvaraju u projektile, koji donose zlo sebi i drugima u vozilu. Osim toga, izuzetno su česta izlijetanja osoba iz vozila, koje gotovo u pravilu smrtno stradavaju, a oni koji su bili vezani, ostaju u vozilima s lakšim ozljedama.

Ključne riječi:
MUP sigurnost telefoniranje u vožnji
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 3. prosinac 1979.

12-3-1979 Kraj Pacera

Kraj Pacera

Tvrtka AMC proizvodi posljednji Pacer. Automobil neobičnog futurističkog dizajna postao je vrlo popularan radi, za američke standarde, niske potrošnje goriva. Pacer je novim generacijama postao poznat po filmu Wayne's world u kojem ga vozi Garth.

vs