Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Tehnologije za vožnju bez smrtnih posljedica

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 11.01.2017. 13:05

CES 2017, Las Vegas 

Nissan najavio tehnologije za vožnju bez nesreća sa smrtnim posljedicama

Tehnologije za vožnju bez smrtnih posljedica

Uz vožnju bez emisija CO2 i razne sigurnosne tehnologije, Nissan najavljuje inovacije nadahnute NASA-inom tehnologijom za integraciju autonomne vožnje.

Nissanove tehnologije i partnerstva u Las Vegasu na nedavno održanom sajmu CES najavio je Nissanov predsjednik i glavni direktor, Carlos Ghosn:

Nissan CES 2017 (1)

Uz revolucionarnu tehnologiju naziva „Seamless Autonomous Mobility” odnosno SAM skratit će se vrijeme potrebno za sigurnu implementaciju autonomnih vozila. Tehnologija SAM nastala je na temelju NASA-ine tehnologije i spaja umjetnu inteligenciju ugrađenu u automobile s ljudskom podrškom. Na taj način čovjek pomaže autonomnim vozilima donijeti odluke u nepredvidljivim situacijama i pomaže u razvoju umjetne inteligencije u vozilima. Ta bi tehnologija mogla omogućiti ostvarivanje interakcije milijuna autonomnih vozila na cesti s ljudskim vozačima u kraćem roku. Dio je Nissanove strategije inteligentne integracije tehnologija.

Nissan CES 2017 (2)

Nissan i japanska internetska kompanija DeNA u sklopu Nissanove strategije autonomne vožnje započet će testiranja namijenjena razvoju autonomnih vozila za komercijalne usluge. Prva faza testiranja počet će ove godine u određenim dijelovima Japana, s posebnim fokusom na razvoj tehnologije. Do 2020. Nissan i DeNA namjeravaju proširiti obujam testiranja kako bi se uključila komercijalna upotreba tehnologije autonomne vožnje za usluge prijevoza na širem području Tokija.

Nissan CES 2017 (3)

Ghosn je najavio i planove predstavljanja novog Nissana Leaf s tehnologijom ProPILOT koja omogućuje autonomnu vožnju jednom trakom autoceste. Novi Leaf koristi se prednostima Nissanova vodećeg položaja u razvoju električnih vozila, što potvrđuje i brojka od više od 250.000 prodanih primjeraka Nissana Leaf od 2010.

Nissan CES 2017 (6)

Nastavlja se suradnja Nissana s Microsoftom na razvoju sljedeće generacije tehnologija povezivanja automobila. Demonstriran je način na koji Microsoftova tehnologija osobnog pomoćnika Cortana vožnju može učiniti učinkovitijom i jednostavnijom. Cortana je jedna od tehnologija koje Alijansa i Microsoft zajednički istražuju.

Nissan CES 2017 (7)
Ključne riječi:
autonomna vožnja CES Nissan
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 13. kolovoz 1907.

Prvi taksi u SAD-u

Prvi taksi izašao je na ulice New Yorka  kao prvo vozilo te vrste u SAD-u. Prvi motorizirani taksiji u svijetu pojavili su se u Europi krajem 19. stoljeća, a naziv su dobili po uređaju taksimetru koji služi za izračunavanje cijene vožnje.

vs