Vidiauto Novosti Najave Stupio je novi Zakon o sigurnosti prometa

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 02.08.2022. 04:16

Stupio je novi Zakon o sigurnosti prometa, a evo što se mijenja

Stupio je novi Zakon o sigurnosti prometa

Na snagu je stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a njime se uvode nove kategorije vozila, nova pravila o nesposobnosti za vožnju i nove kazne.

Novi Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji je ovih dana stupio na snagu donosi nekoliko važnih promjena, a jedna od najvećih je uvođenje potpuno nove kategorije vozila – osobno prijevozno sredstvo. To sredstvo je vozilo koje nije razvrstano ni u jednu kategoriju vozila sukladno posebnim propisima, bez sjedećeg je mjesta, a čiji radni obujam motora nije veći od 25 cm³ ili čija trajna snaga elektromotora nije jača od 0,6 kW i koje na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 25 km/h, odnosno čija najveća konstrukcijska brzina ne prelazi 25 km/h (vozilo koje se može samo uravnotežiti, monocikl s motornim ili električnim pogonom, romobil s motornim ili električnim pogonom i sl.). Tu je i novi Zakon koji definira pravo i način korištenja površina po kojima se mogu kretati te uvjete koje moraju ispunjavati vozila i njihovi vozači. A oni, kao ni vozači bicikala, više ne smiju koristiti slušalicu na jednom ili oba uha, a kazna za navedeno iznosi 300 kuna.

romobil_01

Uvodi se i obveza svim liječnicima da sukladno pravilniku kojim se propisuju zdravstveni pregledi vozača i kandidata za vozača, upozore vozača o privremenoj nesposobnosti, ali koja ne može biti duža od 6 mjeseci. Navedeno se treba zabilježiti i u medicinskoj dokumentaciji. Uz to, tu je i kazna od 300 kuna za vozače koji u svom vozilu nemaju kutiju prve pomoći.

slušalice i biciklisti

Uz to, definirani su i neki novi pojmovi: zona prometa u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini i kontaktnoj zoni; pomoćna pješačka sredstva; jahač i automatizirano vozilo. Potonje se posebno veže uz vozače koji posjeduju automobile koji imaju ugrađene sustave za pomoć i automatiziranu vožnju, i to tako da ne sjede na vozačkom mjestu dok se vozilo kreće, a pritom će platiti kaznu. Tu su i kazne, ali i premještanje ''paukom'' vozila koja su parkirana na mjesta za punjenje automobila, a ona se pritom ne pune ili nisu uopće električna.

hitna pomoć

Od ostalih novosti, treba spomenuti kako se ukidaju tablice s crvenim i zelenim brojkama i slovima, a svim pravnim i fizičkim osobama obrtnicima omogućuje se korištenje prenosivih pločica i za svrhe prijevoza do mjesta obavljanja registracije i tehničkog pregleda vozila. Postoji i niz sitnih promjena u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, a njegov čitav sadržaj možete pogledati na ovoj poveznici.

Ključne riječi:
bicikl izmjene romobil Zakon o sigurnosti prometa na cestama
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 12. kolovoz 1908.

Proizveden prvi Ford Model T

Prvi Ford Model T izašao je iz tvornice u Detroitu. Proizvodnja ovoga automobila eksplodirala je pet godina kasnije kada je uvedena pokretna traka. Model T bio je prvi «narodni» automobil u povijesti, a proizvodio se sve do 1927.

vs