Vidiauto Novosti Najave Renault punjač s dvosmjernim punjenjem

Autor: IR Objavljeno: 01.02.2023. 04:32

Renault Grupa i CEA razvili punjač s dvosmjernim punjenjem

Renault punjač s dvosmjernim punjenjem

Još kompaktniji visokoučinkoviti punjač smanjit će gubitke energije za 30 % i ubrzati punjenje automobilskih baterija, a sustav za dvosmjerno punjenje omogućit će napajanje električne mreže energijom iz povezanih vozila.

Što kada bi automobili postali temelj električne mreže? Upravo na toj pretpostavci počiva načelo povezivanja vozila i mreže, odnosno tehnologija dvosmjernog punjenja koja će uskoro omogućiti Renaultovim vozilima da iskoriste dio električne energije pohranjene u svojim baterijama i tako optimiziraju rad električne mreže te osiguraju rješenje za prekide u isporuci obnovljive energije. CEA, kao vodeća istraživačka organizacija, i Renault Grupa, kao pionir i stručnjak u području električnih vozila, već sad surađuju na razvoju novih generacija sustava za povezivanje vozila s mrežom, a koji bi se do kraja desetljeća trebali naći u primjeni. U tu su svrhu zajedno razvili novu arhitekturu elektroničkog pretvarača koji će se izravno ugrađivati u punjače vozila. Nakon gotovo tri godine istraživanja i 11 zajednički prijavljenih patenata, stvoren je još kompaktniji pretvarač! Razvijen uz pomoć inovativnih materijala, taj bi pretvarač trebao smanjiti gubitke energije za 30 % te skratiti vrijeme punjenja baterije i učiniti je trajnijom. Štoviše, temeljit će se na dvosmjernom sustavu punjenja, što znači da će pohranjivati energiju iz električne mreže.

2022_-_Renault_Group_and_Groupe_CEA_-_Bidirectional_charging

Timovi odjela za istraživanje i razvoj organizacije CEA i Renault Grupe udružili su svoja znanja u području ugrađene energetske elektronike, konkretno širokopojasnih poluvodičkih materijala proizvedenih od galijeva nitrida (GaN) ili silicijeva karbida (SiC). Rezultat je toga nova arhitektura temeljena na širokopojasnim poluvodičkim materijalima koja smanjuje gubitke energije pri pretvorbi za čak 30 %. Kako bi se optimiziralo hlađenja sustava za pretvorbu energije, nova arhitektura za jednak postotak smanjuje i intenzitet grijanja.

Renault Zoe Intens R135 LP 01

Osim toga, rad inženjera na optimizaciji aktivnih (poluvodiči) i pasivnih (kondenzatori te induktivne komponente s navojem) komponenti rezultirao je smanjenjem kapaciteta punjača te s njim povezanih troškova. Zahvaljujući feritnim materijalima koji se upotrebljavaju za visoke frekvencije i postupku injekcijskog prešanja, odnosno „Oblikovanja električnim ubrizgavanjem”, pretvarač je postao još kompaktniji.

Renault Megane E-Tech_02

Nova arhitektura pretvarača omogućuje punjenje snagom do 22 kW u trofaznom načinu rada te istovremeno skraćuje vrijeme punjenja baterija i osigurava njezinu trajnost. Jednako tako omogućuje dvosmjerno punjenje, što znači da se energija pohranjena u bateriji može upotrijebiti za opskrbu električne mreže ili pojedinog kućanstva, pod uvjetom da je ono opremljeno uređajem za mjerenje dvosmjernog protoka energije.  Ovo je rješenje u skladu s normom elektromagnetske kompatibilnosti za mreže i vozila.

Ključne riječi:
budućnost punjenje baterija Renault
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 25. srpanj 1945.

7-25-1945 Kaiser Frazer

Kaiser Frazer

Henry Kaiser i Joseph Frazer osnovali su tvrtku za proizvodnju automobila. Već u prvoj godini proizvedeno je 11.000 automobila, a godinu dana kasnije 100.000. Radi nedostatka sredstava novi se modeli nisu razvijali tako da je tvrtka 1953. prodana. Na fotografiji se nalazi Kaiser Virginian iz 1949.

vs

.::.