Vidiauto Novosti Najave Proizvodnja elektrificiranih Peugeota

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 02.09.2022. 04:16

Iza kulisa proizvodnje elektrificiranih Peugeot modela

Proizvodnja elektrificiranih Peugeota

Peugeot je predstavio rastući tim tehničara koju su odgovorni za sastavljanje i testiranje svake baterije, a svi moraju proći kroz posebnu obuku.

Čitava gama Peugeota bit će elektrificirana do 2025. godine, što će zahtijevati znatno veću proizvodnju baterija. Prema procjenama, do iduće godine će Peugeot sastaviti do 10.000 baterija mjesečno za gamu svojih osobnih vozila, te 7.000 baterija mjesečno za gamu svojih lakih gospodarskih vozila. Kvalificiranim tehničarima potrebno je otprilike 60 minuta da sastave jednu bateriju od 50 kWh (pri čemu su ćelije i komponente već sastavljene), dok im za sastavljanje većih baterija, kapaciteta 75 kWh, treba 90 minuta. Stručni tim svaku bateriju podvrgava nizu strogih testova. Zahvaljujući tomu, svaka je baterija pokrivena jamstvom do 8 godina ili 160.000 km za kapacitet punjenja od najmanje 70 %.

3_peugeot_atp_cmp_platform_bd-62dfaae28b2bd

Postupak testiranja traje ukupno 15 minuta, a na temelju njega izdaje se odobrenje za ugradnju baterije u vozilo. Prvim se testom provjerava pravilno funkcioniranje baterije koja se ugrađuje u vozilo. Nakon toga se ispituje njezina učinkovitost pri punom opterećenju, a posljednjim testom provjerava se nepropusnost baterije: baterija se ispituje pod tlakom kako bi se na temelju gubitka tlaka otkrila eventualna propuštanja baterije. Time se sprječava da vlaga i prašina prodru u ćelije baterije i posljedično utječu na njezin životni vijek ili učinkovitost.

1_peugeot_atp_pilot_assemblyline_bd-62dfac59ae9b4

Baterije sastavlja stručno osoblje u posebnim radionicama u sklopu pet tvornica Stellantis Grupe: Vigo i Zaragoza (Španjolska), Trnava (Slovačka), Sochaux i Mulhouse (Francuska), a uskoro i Hordain (Francuska). Na istoj proizvodnoj liniji proizvode se električna vozila te vozila s termičkim motorom.

4_peugeot_atp_training_line2_bd-62dfaa31f13df

Tehničari koji testiraju i sastavljaju baterije za Peugeot vozila dolaze iz tvornica Stellantis Grupe. Odabrani su na temelju svojih vještina u području elektrifikacije, a prije početka rada prolaze posebnu jednomjesečnu obuku. Kao rezultat energetske tranzicije i povećanja udjela elektrificiranih modela u prodajnom miksu, marka Peugeot i Stellantis Grupa odlučile su povećati broj tehničara kvalificiranih za sastavljanje vozila nove generacije.

Ključne riječi:
baterija budućnost EV Peugeot
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.