Vidiauto Novosti Najave Potpuno novi London Taxi u listopadu

Autor: IR Objavljeno: 09.08.2017. 07:59

U listopadu dolazi novi London Taxi

Potpuno novi London Taxi u listopadu

Uz žuti taxi iz New Yorka, najpoznatije taxi vozilo je i ono londonsko, tipično crne boje i retro izgleda, sada će dobiti nasljednika koji će imati sve novo.

Osim crvenih telefonskih govornica, zaštitni znak Londona su i njegova crna taxi vozila retro oblika. No kako je tvornicu London Taxi Company kupio kineski Geely, odmah su počele promjene. Tako će se već od ove jeseni tvornica zvati London EV Company (LEVC) što daje naslutiti kako će u budućnosti sva vozila biti hibridna ili električna.

london tx taxi 1

 

Da je tako, govori nam već novi model London taxi TX5, koji je napravljen na potpuno novoj platformi, s novim benzinskim motorom, ali i prvi put s ugrađenim električnim motorom. Kapacitet baterija dostatan je za oko 110 km, dok je domet s benzinskim motorom oko 650 km.  Prosječno taxi vozilo dnevno napravi oko 200 km već se vide uštede ako se koristi električni motor.

london tx taxi

 

Kako iz grada najavljuju, do kraja sljedeće godine će biti postavljeno 300 brzih punionica (80% kapaciteta za 30 minuta) što će automatski dovesti do dodatnih ušteda. Što se tiče benzinskog motora, riječ je o Volvo motoru od 1,3 litre i s tri cilindra. Zanimljiva je i vijest kako je iz Nizozemske stigla narudžba za 225 komada ovih vozila, pa izgleda da retro TX5 više neće biti ekskluziva za London, jer iz tvornice poručuju da će TX5 nuditi i ostalim državama.

london tx taxi 2

 

Što se pak unutrašnjosti tiče, TX5 spaja retro dizajn i moderne tehnologije, pa je tako dostupan veliki tablet na središnjoj konzoli, višezonski klima uređaj, pa čak i Wi-Fi. Kako je Geely vlasnik Volva, nije ni čudno da dijelovi unutrašnjosti podsjećaju na unutrašnjost novih Volvo automobila, pa je tako vozačevo sjedalo preuzeto od limuzine S90, kako bi vozačima bilo što ugodnije voziti.

london tx taxi 3

 

LEVC TX5 hibridni taxi je moguće naručiti po cijeni od 55.599 funti (oko 470.000 kn) ili na petogodišnji leasing tjednom ratom od 177 funti (oko 1.500 kn). 

Ključne riječi:
levc taxi tx5
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 2. ožujak 1918.

Umro osnivač Tatre

Hans Ledwinka, inženjer koji je osnovao tvrtku Tatra, umro je na današnji dan u Muenchenu, Njemačka, u 89. godini.

vs

.::.