Vidiauto Automobili Predstavljamo Omiljen među policajcima i taksistima

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 04.11.2013. 17:26

Ford Crown Victoria (1992.-2008.) 

Omiljen među policajcima i taksistima

Omiljen među policajcima i taksistima

Usprkos zastarjele koncepcije, posljednja generacija krstarice kojoj tepaju Crown Vic uspjela se zadržati u operativnoj uporabi američke policije i taksista još od davne 1996. godine. 

Godine 1996. Chevrolet je prestao opremati američku policiju, državne službe i taksiste limuzinom Caprice bez pravog nasljednika. Ford je mudrom politikom u programu ostavio veliku limuzinu Crown Victoria u proizvodnji te si time praktički osigurao monopol na prodaju vozila službama diljem SAD-a. Iako tehnološki zastarjela Crown Vic je po mnogočemu upravo idealna za specijalne službe.

Prva generacija Crown Vica proizvodila se od 1992. do 1998. godine s 4.6 V8 benzinskim motorima snage 190 do 213 konjskih snaga. Druga generacija tek blago redizajnirana izvana i iznutra koja se prepoznaje po četvrtastoj maski hladnjaka proizvodila se od 1998. do 2008. te je razvijala razvija snagu od 224 odnosno 242 konja uz 354 do 373 Nm okretnog momenta. Samo dva ventila po cilindru, skromna snaga u odnosu na obujam motora, za današnje pojmove prastari automatski mjenjač sa samo četiri brzine i kruta stražnja osovina s današnjeg tehnološkog razvoja više spadaju među oldtimere.

182

No, aduti Crown Victorije upravo i jesu u pomalo zastarjeloj, ali pouzdanoj tehnologiji. Prije svega robusni benzinski osmak dokazao se kao nepoderiv te uz normalno održavanje u zahtjevnim službama prelazi između pola milijuna (800.000 km) do čak milijun (1.500.000 kilometara) milja. Gotovo nestvarna kilometraža za današnje vrijeme u kojem se automobili već sa 100.000 kilometara smatraju dotrajalima.

U serijskom izdanju Crown Vic ubrzava 0-60 milja (96 km/h) u 8,8 do 9,4 sekunde te ima skromnu maksimalnu brzinu od 170 do 180 kilometara na sat stoga su za potrebe policijskih presretača ugrađeni drugačiji usis zraka preuzet iz Mercury Maraudera te specijalno izveden ispušni sustav koji je snagu podigao na 251 konjsku snagu. Uz nekoliko varijanti automatskog mjenjača s kojim su brzine podignute na 193 do 225 kilometara na sat te blokadu stražnjeg diferencijala Crown Vic je postao osjetno brži, no još uvijek postoji mnogo automobila na cesti s većim krajnjim brzinama.

Upravo iz navedenog razloga svaki vozač policijskog presretača u SAD-u mora svladati Pit (Precision Immobilization Technique) manevar odnosno tehniku onesposobljavanja drugog vozila u bijegu. Radi se o tehnici kod koje se vozilo u bijegu policijskim autima udara u stražnji bočni kraj kako bi se zarotiralo na cesti i time zaustavilo. Zato se na središnji dio prednjeg odbojnika policijskih automobila postavlja još dodatni metalni nosač. Stražnji pogon Crown Vica idealan je za potrebe policijskih potjera jer lako izgura drugi auto s ceste uz zadržavanje vlastite stabilnosti.Također, Fordova karoserija sa šasijom omogućava jeftine popravke oštećenih vozila.

Svaka Crown Victoria se prije puštanja u službu oprema ojačanjima u vratima iz metala i kevlara, lap-topom između prednjih sjedala, spremištima za streljačko naoružanje između sjedala i u vratima, te svom potrebnom opremom za obavljanje očevida i dužnosti. Prednja i stražnja sjedala su odjeljenja staklom iz pleksiglasa, dok stražnja klupa iz pleksiglasa je namijenjena ozloglašenim kriminalcima.

Ključne riječi:
Crown Victoria Ford policija presretač taksi
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.