Vidiauto Testovi Testirali smo... Toyota Prius+ 1.8 VVT-i Executive TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 09.03.2013. 11:54

Hibridna krstarica

Toyota Prius+ 1.8 VVT-i Executive TEST

Toyota Prius+ 1.8 VVT-i Executive TEST

Prius je narastao na Prius+, koji sada nudi 7 sjedala, veće dimenzije i udobnu vožnju na hibridni pogon, kombinirajući benzinski i elektromotor, a Prius+ je i prvi Toyotin automobil s litijskim baterijama. Prius+ se zna i sam uparkirati na željeno parking mjesto.

Testirao: Krunoslav Ćosić

Hibridni automobili postaju stvarnost, nisu više tako rijetki na cestama, a popularnosti hibridnih vozila u Hrvatskoj svakako je potpomogao i jedan taksi prijevoznik. Toyota je sa svojim modelom Prius pionir, a sve je počelo prije 15 godina kada je predstavljen Prius prve generacije. U međuvremenu, Prius je došao do treće generacije, predstavljen je i u plus izdanju koje smo testirali, a hibridna tehnologija ušla je i u ostale Toyotine modele (Yaris hibrid, Auris hibrid).

Spomenimo i podatak kako je Prius do sada prodan u gotovo 3 milijuna primjeraka, a sve veća ekološka svijest potiče mnoge da razmišljaju kakav motor svakodnevno pokreću dok idu na posao. Pored kombiniranog benzinsko-električnog pogona, pojedini proizvođači poput Citroena/Peugeota predstavljaju i kombinaciju dizel-elektro motor, ali Toyota je ostala vjerna kombinaciji benzin-elektro pogon. Naime, benzinski hibridi gotovo pa uopće ne emitiraju NOx i čestice, koji su uzrok brojnih respiratornih smetnji i oboljenja ljudi u urbanim područjima, za razliku od dizelskih hibrida.

Unutrašnjost

Testirali smo Prius+ s najjačim paketom opreme Executive i sa 7 sjedala, te je ovo jedini sedmerosjed s hibridnim pogonom u Europi. Monovolumen Prius je automobil kompaktne klase, dok je Prius+ veća i komfornija inačica „običnog“ Priusa i nudi 7 mjesta za sjedenje. Pogledamo li dimenzije, Prius+je za 135 mm duži u odnosu na Prius, 30 mm širi te 110 mm viši, a u praksi se čini kako je razlika čak i veća. Udaljenost prednjih od stražnjih sjedala je veća za 35 mm nego kod Priusa. Putnici na prednjim sjedalima imaju 25 mm više prostora za glavu i 27 mm u području ramena. U drugom redu sjedala je 75 mm više prostora za glavu i 59 mm za ramena.

Time se dobilo na dodatno prostoru i u prtljažniku u čijoj su podnici skrivena dva dodatna sjedišta. Prtljažnik je volumena 232 litara (kada se koristi svih sedam sjedala), a kada su sjedala u trećem redu oborena tada je volumen 784 litre (u to je uključen i pretinac ispod podnice, volumena 60 litara). Masa je za oko 100 kilograma veća u odnosu na Prius.

Kompletan test

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 14. travanj 1927.

4-14-1927 Proizveden prvi Volvo

Proizveden prvi Volvo

Na današnji dan 1927. godine u Goteborgu, Švedska, proizveden je prvi serijski Volvo, popularno zvan 'Jakob'. Volvo je nastao suradnjom Assara Gabrielssona i Gustafa Larsona.

vs

.::.