Vidiauto Testovi Testirali smo... Toyota Prius+ 1.8 VVT-i Executive TEST

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 09.03.2013. 11:54

Hibridna krstarica

Toyota Prius+ 1.8 VVT-i Executive TEST

Toyota Prius+ 1.8 VVT-i Executive TEST

Prius je narastao na Prius+, koji sada nudi 7 sjedala, veće dimenzije i udobnu vožnju na hibridni pogon, kombinirajući benzinski i elektromotor, a Prius+ je i prvi Toyotin automobil s litijskim baterijama. Prius+ se zna i sam uparkirati na željeno parking mjesto.

Testirao: Krunoslav Ćosić

Hibridni automobili postaju stvarnost, nisu više tako rijetki na cestama, a popularnosti hibridnih vozila u Hrvatskoj svakako je potpomogao i jedan taksi prijevoznik. Toyota je sa svojim modelom Prius pionir, a sve je počelo prije 15 godina kada je predstavljen Prius prve generacije. U međuvremenu, Prius je došao do treće generacije, predstavljen je i u plus izdanju koje smo testirali, a hibridna tehnologija ušla je i u ostale Toyotine modele (Yaris hibrid, Auris hibrid).

Spomenimo i podatak kako je Prius do sada prodan u gotovo 3 milijuna primjeraka, a sve veća ekološka svijest potiče mnoge da razmišljaju kakav motor svakodnevno pokreću dok idu na posao. Pored kombiniranog benzinsko-električnog pogona, pojedini proizvođači poput Citroena/Peugeota predstavljaju i kombinaciju dizel-elektro motor, ali Toyota je ostala vjerna kombinaciji benzin-elektro pogon. Naime, benzinski hibridi gotovo pa uopće ne emitiraju NOx i čestice, koji su uzrok brojnih respiratornih smetnji i oboljenja ljudi u urbanim područjima, za razliku od dizelskih hibrida.

Unutrašnjost

Testirali smo Prius+ s najjačim paketom opreme Executive i sa 7 sjedala, te je ovo jedini sedmerosjed s hibridnim pogonom u Europi. Monovolumen Prius je automobil kompaktne klase, dok je Prius+ veća i komfornija inačica „običnog“ Priusa i nudi 7 mjesta za sjedenje. Pogledamo li dimenzije, Prius+je za 135 mm duži u odnosu na Prius, 30 mm širi te 110 mm viši, a u praksi se čini kako je razlika čak i veća. Udaljenost prednjih od stražnjih sjedala je veća za 35 mm nego kod Priusa. Putnici na prednjim sjedalima imaju 25 mm više prostora za glavu i 27 mm u području ramena. U drugom redu sjedala je 75 mm više prostora za glavu i 59 mm za ramena.

Time se dobilo na dodatno prostoru i u prtljažniku u čijoj su podnici skrivena dva dodatna sjedišta. Prtljažnik je volumena 232 litara (kada se koristi svih sedam sjedala), a kada su sjedala u trećem redu oborena tada je volumen 784 litre (u to je uključen i pretinac ispod podnice, volumena 60 litara). Masa je za oko 100 kilograma veća u odnosu na Prius.

Kompletan test

Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 18. studeni 1987.

11-18-1987 Ferrari 250 GTO postaje najskuplji automobil na svijetu

Ferrari 250 GTO postaje najskuplji automobil na svijetu

Na aukciji starih automobila Ferrari 250 GTO iz 1963. prodan je za tada nevjerojatnih 1.600.000 dolara što je do tada bio najveći iznos ikada plaćen za jedan automobil. Danas najskuplji automobili na aukcijama dostižu mnogo veću vrijednost, a cijenom od milijun dolara mogu se pohvaliti i neki serijski automobili.

vs