Vidiauto Novosti Najave Parkiranje uz pomoć samo jedne papučice

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 10.11.2021. 05:55

Renault predstavlja jednostavno parkiranje s jednom papučicom

Parkiranje uz pomoć samo jedne papučice

Svojim izumom Parkiranje jednom papučicom, inženjer za razvoj sustava Jong-Hoon i inženjer za razvoj algoritama Pape u potpunosti slijede tradiciju koja se temelji na pretvaranju prepreka u prednosti. 

Louis Renault prvi je patentirao ručni mjenjač 1898. godine. Nekoliko tjedana kasnije, uz podršku svoje braće Marcela i Fernanda, osnovao je tvrtku Renault Frères. Tako je započela industrijska avantura čiji je cilj potaknuti Renaultove inženjere da nadmaše sami sebe u pogledu inovacija. A Jong-Hoon i Pape to svakako čine! Tijekom rada na razvoju naprednog sustava pomoći pri parkiranju, samo dva mjeseca prije završetka projekta, izbio je ''rat s gumbima''. Unatoč tome, morali su pronaći rješenje kako bi dovršili svoj projekt.

5-2021 - Story Renault _ one pedal to park

Renault već godinama nudi sustave pomoći u vožnji kako bi kupcima pojednostavio parkiranje. Isprva su to bili parkirni senzori koji su se proizvodili od 1990. do 2000. godine. Nešto kasnije stigle su i prve kamere za vožnju unatrag ili čak kamera u 360 ° koja nudi ''pogled iz ptičje perspektive', koja je upotpunila ovaj sustav. ''Predstavljanjem sustava pomoći pri parkiranju Easy Park Assist u modelu Espace 5 2015. godine napravili smo golem korak'', naglašava Pape. Kada vozač uključi taj sustav, vozilo traži parkirno mjesto koje odgovara njegovoj veličini, a zatim samo određuje putanju ''preuzimajući kontrolu'' nad upravljačem. U međuvremenu, vozač kontrolira ubrzanje, kočenje, promjenu stupnjeva prijenosa između vožnje unatrag i naprijed te ručnu kočnicu. U redizajniranom Espaceu iz 2019. godine, Renault je otišao korak dalje u automatizaciji parkiranja. Renaultovi su inženjeri projektirali interni sustav pomoći pri parkiranju koji preuzima kontrolu nad upravljačem, od pronalaska parkirnog mjesta do potpunog zaustavljanja. Napredni sustav pomoći pri parkiranju zamijenio je Easy Park Assist.

4-2021 - Story Renault _ one pedal to park

Uz jedno važno ograničenje: sustav je morao ostati samo pomoć u vožnji, a ne preuzeti potpunu kontrolu nad vozilom. Dakle, bilo važno osigurati da vozač ostane na oprezu tijekom manevriranja. ''Vozač samo morati pritisnuti gumb kako bi započeo manevar, otpustiti ga ako dođe do kakvog problema te ga ponovno pritisnuti da bi završio parkiranje vozila'', objašnjava Jong-Hoon. Gumb je smješten na središnjoj konzoli. Međutim, nije uzet u obzir razvoj druge funkcije: elektroničke parkirne kočnice koja je ponovno ispitana i za koju se smatralo da ima prednost u odnosu na napredni sustav pomoći pri parkiranju. Samo nekoliko mjeseci prije nego što se vozilo trebalo plasirati na tržište, čitav je projekt propao! Prvotna ideja gumba, koji je trebao osiguravati vozačevu pozornost, više nije postojala! Uklanjanje gumba, najbitnijeg elementa da bi se zadržala pozornost vozača i osigurala komercijalizacija te funkcije, trebalo je označiti kraj projekta. Međutim, prevladale su odlučnost i inventivnost dvaju inženjera!

9-2021 - Story Renault _ one pedal to park

Jong-Hoon i Pape isprva su htjeli dodati još jedan gumb, no to je bilo nemoguće u ovoj fazi projekta! Pogotovo jer je u novoj inačici Espacea cilj bio ''očistiti'' središnju konzolu. Drugo moguće rješenje, od kojeg su vrlo brzo odustali, bilo je ugraditi gumb u podnožju multimedijskog zaslona s pomoću kojeg bi vozači aktivirali napredni sustav pomoći pri parkiranju. No, zaključili su da ne bi bilo ugodno s ispruženom rukom pritiskati gumb tijekom čitavog procesa parkiranja. Jedina alternativa bila je pronaći drugi način za održavanje kontakta. Konačno su došli do rješenja: papučica gasa!

6-2021 - Story Renault _ one pedal to park

''Ubrzo smo se složili da bi najbolje rješenje bilo koristiti papučicu gasa za održavanje kontakta. To bi osiguralo da vozač bude na oprezu te bi se papučica gasa koristila na isti način kao i gumb. Dovoljno je pritisnuti papučicu da se aktivira manevar i otpustiti je da se zaustavi.'' rekao je Jong-Hoon, Renaultov inženjer za razvoj algoritama za pomoć u vožnji. Do izbacivanja vozila na tržište bilo je sve manje vremena pa su morali brzo djelovati. Jong-Hoon i Pape započeli su s izradom prototipa i ubrzo krenuli s internim ispitivanjima. Radili su brzo, ali učinkovito! Njihovo rješenje, nazvano Parkiranje jednom papučicom, privuklo je kupce, osvojilo ih i uvjerilo. Nekoliko je kupaca dobilo priliku isprobati inovaciju i njihove su reakcije bile više nego pozitivne. Razvoj papučice bio je dovršen u rekordnom vremenu: u samo dva mjeseca! Smjesta su prijavili patent. Za arhitekturu sustava i njezino funkcioniranje zaslužan je Jong-Hoon, a za razvoj algoritama Pape.

7-2021 - Story Renault _ one pedal to park

Ipak, pravi izvor zadovoljstva bio je to što je ovo rješenje s papučicom čak i bolje od rješenja s gumbom. Prvo, zato što je samo rukovanje lakše. Vozač ne mora tražiti gumb kako bi započeo manevar. Pritiskanje papučice gasa prirodnija je radnja. Drugo, zato što je povećana sigurnost. U slučaju problema (na primjer, pješak ili životinja prelaze cestu neposredno iza vozila) pomicanje stopala s papučice odvija se instinktivno. Treće, zato što je sustav unaprijeđen. Mijenjanje brzine sada je u rukama vozača. Ranije je sustav određivao brzinu, bez obzira na to koliko jako vozač pritiskao gumb. Uz napredni sustav pomoći pri parkiranju  i rješenje Parkiranje jednom papučicom, sada je moguće kontrolirati brzinu manevra do 7 km/h. Nadalje, prije je vozač morao čekati da se vozilo potpuno zaustavi kako bi započeo manevar, a sada je moguće to činiti ''u hodu''.

10-2021 - New Renault Mégane E-TECH Electric - Lifestyle

Nedaće s kojima su Pape i Jong-Hoon bili suočeni potaknule su ih da sustav za pomoć u vožnji, za čiji su razvoj bili zaduženi, učine još lakšim za rukovanje. Sustav u Espaceu pokazao se toliko uspješnim i praktičnim da je naposljetku ugrađen i u novi Mégane E-TECH Electric. Nevidljiv i intuitivan, savršeno se stapa s minimalističkom i suvremenom unutrašnjošću novog modela. Inovacija inženjera Jong-Hoona i Papea ilustrira dinamiku intelektualnog vlasništva marke Renault i inovacijsku sposobnost njezinih zaposlenika.

Ključne riječi:
Espace Megane E-Tech Electric one pedal parking parkiranje jednom papučicom Renault
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.