Vidiauto Novosti Najave Halt, Polizei!

Autor: Daniel Bevandić Objavljeno: 31.12.2014. 10:03

VW Passat GTE plug-in hibrid 

Halt, Polizei!

Halt, Polizei!

Tijekom 2015.godine njemačka policija dobiva karavanske inačice Passata koje kombiniraju turbo-benzinski i električni motor. S autonomijom od preko 1000 kilometara raditi će se o najekonomičnijim policijskim automobilima u službi njemačke policije.

Automobil se pokreće već provjerenim turbakom 1.4 TFSI snage 160 konjskih snaga koji kombinira mehanički kompresor i turbinu. Zašto oboje?Naime, kompresor je također smješten na usisnoj grani između filtra zraka i usisnih kanala motora te poput turbo puhala uvlači i tlači zrak pod tlakom većim od atmosferskog kako bi ga što više stalo u komoru za izgaranje. Za hlađenje stlačenog zraka također se može opremiti i hladnjakom stlačenog zraka. No, za razliku od turba ne pokreće se ispušnim plinovima motora. Kompresor je spojen direktno lancem ili remenom na koljenasto vratilo odnosno radilicu motora koja ga i pokreće. Zbog različitih omjera vrtnje brzina vrtnje kompresora može iznositi i preko 60.000 o/min.

vw-passat-gte-neuvorstellung-volkswagen-2014-preis-daten-plug-in-hybrid

Budući da se kompresor dakle vrti već od praznog hoda kod takvih motora izostaje takozvana turbo rupa. Dakle u ovom slučaju kompresor se koristi za niske okretaje, a turbina za visoke iznad 3.000 okretaja u minuti. Brzine okretanja rotora turbine mogu dostići i do 300.000 o/min, a tlakovi prednabijanja i preko 2.5 bara zato turbo motori moraju imati efikasno riješeno podmazivanje kompletnog sustava. Dodatan izvor snage stvara električni motor snage 114 konjskih snaga te njavećeg okretnog momenta od 300 Nm dostupnog već od 0 okretaja. Za svoj rad elektromotor se napaja iz posebnih nikal metal hidrid (NI-MH) ili litij ionskih baterija (Li-Ion) koje su smještene u stražnjem dijelu automobila. No pri tome je potrebno imati DC/AC inverter odnosno pretvarač koji će istosmjernu struju u baterijama pretvoriti u izmjeničnu struju potrebnu za rad elektromotora. Da bi baterije imale konstantan kapacitet potrebno ih je redovito puniti, a to se može ostvariti uz pomoć generatora ili gradske mreže. Elektromotor radi i kao generator. Naime, pri kočenju oslobađa velika količina kinetičke energije koja se reverzibilnim radom generatora akumulira u električnu energiju i time puni baterije. Automobil ubrzava od 0 do 100 km/h u oko 8 sekundi te postiže maksimalnih 230 kilometara na sat. Samo na elektromotor brzina pada na 130 km/h uz autonomiju do 50 kilometara. Ukupna autonomija iznosi oko 1000 kilometara čime je ovo najekonomičniji automobil u službi njemačke policije.

vwpassatb8polizei-heck
Ključne riječi:
hibrid Passat Volkswagen
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.