Vidiauto Automobili Super automobili Supersportski superštedljivac

Autor: Domagoj Brnić Objavljeno: 06.10.2014. 20:01

Štedi gdje vrijedi 

Volkswagen XL Sport: supersportski superštedljivac

Supersportski superštedljivac

Razvijen na osnovi superštedljivog XL1, Volkswagen XL Sport i sa samo je 200 KS iz Ducatijeva V2 motora strelovito brz automobil fascinantnih tehničkih rješenja.

Volkswagen je na sajmu automobila u Parizu predstavio XL Sport, koncept supersportske verzije superštedljivog XL1. Naizgled relativno jednostavne, aerodinamici podređene i za Volkswagen karakteristično pomalo nenametljive linije ovog supersportaša koji će biti proizveden u samo 250 primjeraka dobro skrivaju svu silu tehnike i naprednih rješenja koja su morala biti primijenjena da bi 4,29 metara dugačak XL Sport ostao na samo 890 kilograma težine. Ta mu “kilaža” uz odličan koeficijent otpora zraka (cw 0,258) omogućuje da od 0 do 100 km/h sprinta za 5,7 sekundi te razvije maksimalnu brzinu od 270 km/h. Jedinstven rezultat za samo 200 KS snažan motor.

VW XL sport_2

Volkswagen XL Sport pokreće najsnažniji dvocilindraš na svijetu, Ducatijev V2 poznat iz modela 1199 Superleggera koji razvija 200 KS i vrti se sve do 11.000 o/min. Između motora i sedmerostupanjskog mjenjača s dvije spojke koji 134 Nm okretnog momenta motora prenosi na stražnje kotače nalazi se dodatni mjenjački sklop koji smanjuje brzinu vrtnje motora uz koeficijent 1,86. Na laganu šasiju od ugljičnih vlakana spojenu na kavez od visokočvrstog čelika nadovezuje se tzv. double wishbone sportski ovjes sprijeda i straga s push-rod i pull-rod amortizerima, dok se u laganim magnezijskim naplatcima od 18 inča nalaze keramičke kočnice. Vanjske su oplate Volkswagena XL Sport izrađene od polimera ojačanog ugljikovim vlaknima (CFRP), a primijenjeni su i silni trikovi kako bi se unatoč brojnim otvorima koeficijent otpora zraka zadržao rekordno nisko – zračne zavjese za usmjeravanje zraka u posebne kanale sprijeda, dodatno optimizirana podnica, pomični stražnji spojler… 

VW XL sport_6

Unutrašnjost Volkswagena XL Sport, u koju se stupa kroz krilna vrata koja se naginju naprijed, reinterpretacija je one u štedljivom XL1, s nesimetrično postavljenim vozačkim i suvozačkim sjedalom te digitalnim instrumentima prilagođenima i trkalištu. Kao i kod svakog Volkswagena, vidovito predviđamo da će i ovih 250 primjeraka sjajno držati cijenu kako godine budu prolazile, stoga će svaki euro uložen baš u ovog supersportaša biti čista ušteda…

 

Ključne riječi:
Ducati Volkswagen XL Sport XL1
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.