Vidiauto Automobili Nove tehnologije, studije&prototipi Usporedba: aplikacija Putni anđeo vs. eCall sustav

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 17.03.2015. 22:09

Domaća pamet 

Usporedba: aplikacija Putni anđeo vs. eCall sustav

Usporedba: aplikacija Putni anđeo vs. eCall sustav

Iako nikada ne biste htjeli koristiti takav tip aplikacije, Putni anđeo vam zaista može pomoći u slučaju nesreće, dok ne dobijemo eCall.

Aplikaciju Putni anđeo je izradio Oryx za potrebe svoje usluge Oryx Asistencija, a aplikacija će sama detektirati prometnu nezgodu na osnovi promjene brzine, buke u vozilu (pretpostavljamo od aktivacije zračnih jastuka) i drugih parametara koje su u aplikaciju ugradili domaći programeri. Dogodi li se nesreća, mobitel će poslati automatski poziv hitnim službama (hitnoj pomoći, pomoći na cesti, policiji i vatrogascima).

Prednost aplikacije Putni anđeo je u skraćivanju vremena intervencije, a ako su putnici u nesvijesti ili iz nekog drugog razloga nisu u mogućnosti samostalno uputiti poziv za pomoć na drugoj strani će pozivane službe iz automatskog poziva doznati točnu lokaciju vozila. Zamislite situaciju kada vozilo sleti s ceste, a to nitko ne primijeti; u tom slučaju ovakvi sustavi i aplikacije zaista spašavaju živote.

Putni andjeo (1)

Aplikacija je prilikom obnove članstva u Oryx Asistenciji besplatno dostupna svim članovima, a svi ostali je mogu tijekom tri mjeseca besplatno testirati uz pristupni kôd ORYXANDEO (kôd vrijedi do 1. lipnja 2015.). Dostupna je za pametne telefone koji rade na operativnim sustavima Android, Apple iOS i Windows Phone.

Peugeot SOS

Aplikacija Putni anđeo na tragu je usluge eCall koji će se od 1. listopada 2017. godine obavezno ugrađivati u sva novoproizvedena vozila, a eCall je inače svoju premijeru trebao imati već ove godine, ali je došlo do odgode obavezne ugradnje jer je samo 0,7% vozila imalo ugrađen sustav eCall. I dok je Oryxova aplikacija besplatna za korištenje, eCall sustav će koštati oko 100 eura, što će biti uračunato u cijenu vozila. Na tržištu se nalaze rješenja koja proizvođači automobila sami razvijaju - BMW, Peugeot, Citroen, ali njihovi sustavi nisu funkcionalni u Hrvatskoj.

ECall u centar 112 automatski šalje informacije o modelu vozila, vrsti goriva te vremenu i lokaciji na kojoj se dogodio sudar, nakon što se aktiviraju senzori za zračne jastuke. Besplatni poziv može biti automatski ili pak pokrenut od strane vozača ili putnika u vozilu. Još uvijek se regulira praćenje vozila kako se vozila ne bi pratila bez potrebe, prije nego se dogodi sudar. S druge strane, Putni anđeo prati vlasnika mobitela, a ne vozilo.

ecall_process
ecall_adac

Smisao aplikacije i sustava ugrađenog u vozilo eCall je da se poveća vrijeme reakcije hitnim službama za 40% u urbanim te 50% u ruralnim sredinama. Na taj će se način u Europskoj uniji spasiti i do 2500 života. Bržom intervencijom na terenu smanjuje se i zagušenje prometa uzrokovano prometnim nezgodama. Inače, eCall u Hrvatskoj razvijaju stručnjaci iz Ericssona Nikole Tesle.

U Europskoj uniji godišnje se dogodi 1,1 milijun prometnih nesreća, u njima smrtno strada 28.000 ljudi, a više od 1,5 milijuna bude ozlijeđeno. Procijenjeni trošak tih nesreća za društvo veći je od 130 milijardi eura.
U prošloj 2014. godini u prometu je na hrvatskim prometnicama smrtno stradalo 308 osoba. Hrvatska je vodeća u Europi po broju smrtno stradalih u odnosu na prevaljeni put vozila. Rizik od smrtnog stradavanja po kilometru u Hrvatskoj čak je pet puta veći nego u Švedskoj. U Hrvatskoj pogine 20 osoba na milijun prijeđenih kilometara, a u Švedskoj četiri osobe.

Ključne riječi:
aplikacija eCall prometne nesreće Putni anđeo
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.