Vidiauto Zanimljivosti Auto FUN Ako ne telefonirate dobit ćete besplatnu kavu

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 26.09.2016. 15:55

Aplikacija Driving Barista smanjuje broj nesreća 

Ako ne telefonirate tijekom vožnje dobit ćete besplatnu kavu

Ako ne telefonirate dobit ćete besplatnu kavu

Driving Barista prati koliko dugo vozač ne koristi mobitel tijekom vožnje, a zauzvrat će dobiti besplatnu kavu.

U japanskom okrugu Aichi tijekom 13 godina dogodile su se mnogobrojne prometne nesreće. Aichi tijekom spomenutih 13 godina nosi neslavnu titulu mjesta s najviše stradalih u prometnim nesrećama u Japanu - samo je u 2015. godini bilo 44.369 prometnih nesreća, što je rezultiralo mnogobrojnim ozljedama i smrću. Nadalje, velik problem u ovom području u Japanu su i vozači koji tijekom vožnje koriste mobilne telefone pa je u prošloj 2015. godini uhvaćeno 50.101 prekršitelja s mobitelom u ruci za upravljačem.

Stoga je za ovo područje pokrenuta inicijativa poput „Aichi: više nije najgori“, a sponzori projekta su Toyota i KDDI. Tvrtke će promovirati sigurnost u vožnji u Aichiju kroz obrazovne inicijative kojima je cilj smanjiti broj nesreća, a jedna od inicijativa je i aplikacija za pametne telefone koja će na zabavan način potaknuti vozače da ne telefoniraju tijekom vožnje.

Driving Barista (4)

Mobilna aplikacija Driving Barista moći će se koristiti samo u Aichiju, a korištenjem će se skupljati kuponi za šalicu vruće ili ledene kave u Komeda Coffee Shopu. Vozači koji sa svojim mobitelom prijeđu 100 km, a da mobitel nisu podignuli sa sjedala, dobit će spomenutu nagradu. Nakon prvog kupona, drugi i svaki sljedeći moći će se dobiti nakon 200 prijeđenih kilometara. Aplikacija će korištenjem žiroskopa (senzora za detekciju nagiba kućišta telefona) i GPS-a utvrditi koliko dugo telefon tijekom vožnje nije bio korišten te kolika je udaljenost prijeđena.

Driving Barista (7)

Princip rada aplikacije je objašnjen u četiri koraka

Prema istraživanju, oko 60% vozača je izjavilo da tijekom vožnje koriste pametne telefone, s tim da polovica vozača koristi samo jednu ruku na upravljaču.

Driving Barista (5)

Ukoliko ipak tijekom vožnje ne odolite i podignete telefon pri dolaznom pozivu, svi skupljeni kilometri se brišu i mora ih se skupljati ispočetka

Pogledajte video u kojem je sve detaljno objašnjeno:

Ključne riječi:
aplikacija Driving Barista Japan prometne nesreće Toyota
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. travanj 1995.

4-24-1995 Posljednja Corvette ZR-1

Posljednja Corvette ZR-1

Posljednja Corvette ZR-1 proizvedena je na današnji dan 1995. godine. Od 1990. do 1995. godine, proizvedeno je 6939 primjeraka Corvette ZR-1. GM-ova namjera je bila stvoriti ultimativni sportski automobil u pogledu cijene i performansi.

vs

.::.