Vidiauto Novosti Događanja Mazda MX-5 RF osvaja nagrade

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 10.04.2017. 01:10

Red Dot 2017 

Mazda MX-5 RF osvaja nagrade za dizajn

Mazda MX-5 RF osvaja nagrade

Mazdin Retractable Fastback model MX-5, koji uskoro stiže na hrvatsko tržište, svojio je glavnu nagradu „Red Dot: Best of the Best” i to za izniman dizajn proizvoda.

Nagradu je MX-5 RF s pokretnim krovom osvojio nakon istog uspjeha Mazdinog dvosjeda 2015. godine s potpuno rasklopovim mekim krovom, MX-5 iz aktualne četvrte generacije ovog dvosjeda koji se neprestano proizvodi još od 1989. godine. Posljednja Red Dot nagrada dopunjuje zbirku priznanja za Mazdin Kodo dizajn -duša pokreta, po kojem su sve nove Mazde poznate. Pozornost Mazda MX-5 privlači svojim kupeovskim izgledom koji se u kratkom vremenu može pretvoriti u targa model, uz jedinstveni raskopivi krov sastavljen iz tri dijela. Krov se praktično sprema te se ne umanjuje prtljažni prostor koji nije velik, ali to je oduvijek bio mali dvosjed kabrio-roadster za uživanje u vožnji.

mazda MX-5 RF (4)

Najveća nagrada na međunarodno priznatom godišnjem natjecanju dodjeljuje se samo izuzetnim, pionirskim dizajnerskim postignućima. Prema riječima organizatora, „Best of the Best” pobjednici proizvodi su vizionara dizajna, koji su uspjeli postići savršen sklad funkcionalne kvalitete, zavodljivosti, upotrebljivosti i još mnogo toga.Kao prva fastback interpretacija Kodo dizajna, RF ima jedinstven sklopiv tvrdi krov, koji ne samo da izgleda fantastično, već je lagan i učinkovit, pa mu je za otvaranje i zatvaranje poput origamija potrebno tek 13 sekundi. Dodajući praktičnost coupea na neusporediv užitak vožnje s otvorenim krovom karakterističan za MX-5, model RF produbljuje cjelokupno iskustvo, ostajući pritom vjeran tradiciji Jinba Ittai („jahač i konj kao jedno biće”), koja je MX-5 napravila legendom - i najprodavanijim roadsterom u povijesti.

mazda MX-5 RF (3)

„Poveli smo MX-5 s izvedbom RF uzbudljivim novim putevima. Kad god vidim ovaj auto, prisjetim se nevjerojatnog timskog napora, ne samo naših dizajnera, već, primjerice, naših inženjera i specijalista za proizvode“, rekao je Ikuo Maeda, Mazdin globalni voditelj dizajna. „Svaki od njih zaslužuje dio priznanja za ovo postignuće.”Priznanje „Best of the Best“ („Najbolje od naboljeg“) rezervirano je za proizvode koji zadovoljavaju najviše dizajnerske standarde u određenoj kategoriji, a žiri sastavljen od 39 dizajnera, profesora i novinara izabralo je samo 102 pobjednika u toj kategoriji između više od 5.500 prijava iz 54 zemlje, koliko je primljeno za ovogodišnje natjecanje. Kriteriji su inovativnost, funkcionalnost, ergonomija, simbolični i emocionalni sadržaj, samoobjašnjiva kvaliteta i ekološka kompatibilnost.

mazda MX-5 RF (2)

Ovo je već šesta Red Dot nagrada za aktualnu generaciju Mazdinih modela koji se temelje na Kodo dizajnu. Nakon Mazde6 2013. godine i Mazde3 godinu dana kasnije, nagrade su 2015. godine osvojile Mazda CX-3, Mazda2 i već prije spomenuti MX-5 s mekim krovom.Mazda i drugi dobitnik primit će nagrade u Aalto kazalištu u Essenu 3. srpnja. Red Dot Design godišnjak bit će objavljen istog dana i predstavljat će Best of the Best dobitnike s posebnim portretima svojih tvoraca.Pokrenuto 1955. od strane Design Zentrum Nordrhein Westfalen u Essenu u Njemačkoj, Red Dot je jedno od najvećih svjetskih natjecanja među proizvodima. Pobjednički projekti, koji su ove godine odabrani u 47 kategorija, uključujući kategoriju 'Automobili i motocikli', stiču pravo nositi simbol Red Dot (crvena točka), međunarodni pečat izvrsnosti. Povrh toga, bit će izloženi u Red Dot Design muzeju u Essenu još pet tjedana nakon dodjele nagrada u sklopu najveće svjetske izložbe suvremenog dizajna.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 11. svibanj 1946.

5-11-1946 Ferrarijeva prva utrka

Ferrarijeva prva utrka

Ferrari je na današnji dan 1946. godine po prvi put samostalno nastupio u automobilskoj utrci koja je održana u Piacenzi, Italija. Nakon te prve legendarne utrke, Ferrari je postao najuspješniji proizvođač u automobilskim utrkama.

vs

.::.