Vidiauto Automobili Predstavljamo Brzi test Mazde MX-5

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 08.07.2016. 12:05

S vjetrom u kosi i suncem na obzoru 

Brzi test Mazde MX-5

Brzi test Mazde MX-5

Nova Mazda MX-5, popularna i pod nazivom Miata, ističe se s nekoliko zanimljivih prednosti. U društvu pravih Miataša isprobali smo MX-5 1.5 G130 koja kroz zavoje prolazi kao po tračnicama.

Ljeto je pravo vrijeme za test kabrioleta, a ako je taj kabriolet još i roadster, onda se radi o dobitnoj kombinaciji. Isprobali smo Mazdu MX-5 s 1,5-benzinskim atmosferskim motorom snage 131 KS, uzdužno postavljenim naprijed, uz pogon straga.

Ovaj se automobil vrlo ugodno vozi i do posla, u svakodnevnoj vožnji jer nema tvrdo podvozje, a kad je vrijeme za uživanciju po zavojima neće vas izdati u kritičnim situacijama iako ćete osjetiti da dolazi do laganog ljuljanja. Tu je i elektronika koja spašava stvar ukoliko se nađemo u kritičnoj situaciji, a hrabriji se mogu odvažiti i isključiti gumb kontrole proklizavanja. S obzirom da je automobil izrazito lagan (975 kilograma, bez vozača), jasno da ćete i s manjim motorom u ponudi (uz 1.5 nudi se i jači 2.0 sa 160 KS) dobiti pravi osjećaj sportske vožnje. Jači motor donosi LSD i Bilstein amortizere.

Motor se vrti vrlo visoko, i iznad 7500 okretaja, a najveću snagu od 131 KS postiže pri 7000 okretaja pa se i time jasno poručuje kako su snaga i zabava prisutni upravo u visokim okretajima, a popularna Miata se i treba vrtjeti kako bismo povratno dobili najveći gušt i zabavu u vožnji. Promjene stupnjeva prijenosa trebaju biti što češće, a zauzvrat ćemo dobiti pravi adrenalin kao da smo u barem dvostrukom jačem automobilu. S mjesta do 100 km/h ubrzat će vas za 8,3 sekundi dok joj je najveća brzina 204 km/h. Dakle, naglasak nije na ubrzavanju niti na postizanju velikih brzina na autocesti.

U MX-5 se sjedi vrlo nisko, podnica je od tla udaljena 125 mm, a u odnosu na prethodnu NC generaciju nova ND generacija je donijela još niže sjedenje (gokart osjećaj), vozačevo sjedalo je niže za 20 mm te za isto toliko milimetara bliže prednjoj osovini, a i motor je pomaknut prema natrag za 57 mm i prema podnici za 28 milimetara. Uz snižavanje mase, Mazda je za oko 9 centimetara smanjila dužinu, na 3915 mm, a ugrađeno je puno više aluminijskih dijelova (9 posto, u odnosu na samo 0,1 posto u prethodnoj generaciji). Korišteno je i više čelika visoke čvrstoće (71%, prethodno 58%), a i dalje je zadržana najbitnija stvar, a to je idealan omjer mase 50:50.

Mazda MX-5 (Barcelona)

S Mazdom MX-5 smo se družili na premijeri u Barceloni, u kolovozu 2015. godine

Kod modela G130 klipnjače su kovane, olakšana je radilica, smanjena masa zamašnjaka, oštrija su bregasta vratila. SkyActiv mjenjač ima potpuno novu izvedbu za uzdužnu ugradnju, za 7 posto je lakši nego kod prethodnika.

Primjetno je kako automobil ima vrlo neobičan dizajn - stražnja svjetla su vrlo blizu jedna drugima tako da su postavljena na minimalno dopušteni razmak. Istovremeno, pogled iz ptičje perspektive otkriva vrlo neobične kutove karoserije koji su odsječeni. Ali, najbitnija stvar je zadržana, pa čak i unaprijeđena - poklopac motora se vidi tijekom cijele vožnje, a bočna ramena daju nam informaciju kroz zavoje koliko smo blizu ruba ceste ili pak staze. Taj detalj će osvojiti svakog petrolheada.

Mazda MX-5 (hauba)

Dakle, svi preduvjeti za zabavnu vožnji u ovom dvosjed roadsteru su ispunjeni, a imali smo i lijepo vrijeme tijekom testa. Spuštamo mekani krov za samo dvije sekunde i spremni smo za uživanje, uz kapu i naočale na glavi kako bismo se zaštitili od sunca (naravno, mazanje kremom za sunčanje je također preporučljivo). Motor se pokreće na gumb, u prvih nekoliko trenutaka motor radi iznad 1000 okretaja, a zatim se okretaju spuštaju (naravno, samo dok stojimo), a tijekom vožnje uz primjetan osrednje glasan zvuk najviše gledamo u kazaljku okretomjera, središnje postavljenog ispred nas. Jako je lijepo gledati kazaljku okretomjera, ali i pratiti što sve ovaj mali japanski sportski automobil može učiniti s tako u suštini malo konjskih snaga.

Mazda MX-5 (NA i ND 2)

Prva i četvrta generacija Mazde MX-5

U praksi, nakon što dostignemo brzinu od 70-80 km/h, bez problema možemo kroz zavoje pratiti i daleko snažnije sportske automobile jer nam to omogućuje SkyActiv motor s visokim okretajima i podvozje koje je podešeno za sportskiju vožnju. Time MX-5 i dalje ostaje vrlo zabavan automobil, s naglaskom na niskoj masi, a uvjerili smo se i niskoj potrošnji. Nakon prijeđenih 350 km u jednom danu, prosječna potrošnja nam je bila odličnih 7,5 litara dok smo s prethodnom generacijom, prema našim sjećanjima, imali prosjek oko 9 litara.

Dakle, MX-5 najbolju narav pokazuje na otvorenoj cesti, obožava zavoje i okretaje tako da ju stalno treba vrtjeti, ali s momentom od 150 Nm dostupnim pri 4800 okretaja može se ugodno voziti i pri nižim okretajima. Omjer kompresije je 13:1. Spomenimo usput i specifikacije jačeg modela - 2.0 atmosferski uzdužno postavljeni četverocilindrični motor snage 160 KS ima 200 Nm pri 4600 okr/min, ubrzanje od 0 do 100 km/h za 7,3 sekunde te najveću brzinu 214 km/h. Emisije CO2 su 139 kod G130 odnosno 154 g/km kod G160 modela.

Mazda MX-5 (NA i ND 1)

Iz ptičje perspektive se vidi neobičan dizajn nove MX-5

I dalje fascinira povezivost vozača s automobilom (koristi se poznata filozofija Jinba Ittai - jedinstvo konja i jahača), s tim da je servo upravljač sada električni pa je osjećaj za dlaku slabiji nego na prethodne tri generacije - zbog promjene s hidrauličkog na električni ušteda goriva je 0,2 litre na 100 kilometara. Podešavanje upravljača je moguće samo po visini, ne i po dubini (a razlog je smanjivanje mase). Ali je zato 6-stupanjski mjenjač za čistu desetku - fasciniraju kratki hodovi ručice mjenjača od samo 4 centimetra, vrlo su precizni i čine jedan od najvažnijih detalja automobila. Usporedili smo vožnju u novoj Miati s prethodnom i što se tiče vjetra u kosi - primjetno je kako do putnika dolazi daleko manje vjetra tako da je vožnja sada još ugodnija, ali i dalje dobivamo dovoljno vjetra. Zasmeta li nam sunce ili vjetar, krov se opet kroz samo nekoliko sekundi podiže natrag, a cijeli mehanizam je vrlo jednostavan za korištenje te ne zahtijeva nikakav napor.

Mazda MX-5 (selfie)

Selfie s druženja Miata kluba u okolici Karlovca

Nova Mazda MX-5 ima početnu cijenu od 199.386 kuna, najbolji omjer ponuđenog donosi paket opreme Attraction (235.364 kune) sa 16-colnim alu naplatcima, ima automatski klima uređaj, grijana kožna sjedala, senzore za kišu i svjetlo, a već su iz osnovnih paketa uključena LED dnevna svjetla odličnog dizajna, kožni upravljač i ručica mjenjača, HMI komander za upravljanje multimedijom, 7-inčni ekran koji bismo voljeli da se može i preklopiti tijekom vožnje, šest zvučnika, USB priključak, tempomat, crveni šavovi na sjedalima...

Mazda MX-5 (05)

Mazda MX-5 i dalje, iako joj je cijena za oko 30.000 kuna veća nego u prethodnoj trećoj generaciji, ostaje automobil bez prave konkurencije (uskoro nam dolazi sestrinski Fiat 124 Spider), s naglaskom na zabavi, kvaliteti i uzbudljivosti u vožnji. Odličnog je dizajna, s ovim automobilom možete ići na posao, ali i s ponosom otići do Monte Carla, jasno s vrlo malo prtljage jer je prtljažnik obujma od 130 litara. Svi vlasnici MX-5 će vam reći da im je prtljažnik dovoljno velik! Zvuk sami možete promijeniti ukoliko želite više žustrine, iako je automobil tijekom cijele vožnje glasan. Za kraj spomenimo predivnu crvenu Soul boju koja joj najbolje leži te da je u travnju 2016. (dva mjeseca prije plana) dostignut novi svjetski rekord - proizvedeno je milijun Mazdi MX-5 (pod nazivom Miata za američko tržište odnosno Eunos Roadster za japansko tržište). MX-5 se s novom generacijom vratio na stare staze slave koja je djelomično bila poljuljana s prethodnom NC generacijom, iako i taj automobil ima svoju ljepotu, smisao i narav. Samo što nam je nova ND bliskija izvornoj filozofiji. A da se radi o odličnom automobilu potvrdile su i dvije ovogodišnje nagrade međunarodne skupine automobilskih novinara koje je MX-5 osvojio - Mazda MX-5 osvojila je titulu Svjetskog auta 2016. godine i posebnu nagradu za dizajn (to je prvi automobil u povijesti dodjele ove nagrade koji je osvojio istovremeno oba naslova).

Mazdu MX-5 G130 smo isprobali u društvu vozača iz hrvatskog kluba Miata tako da na fotografijama možete vidjeti MX-5 druge i treće generacije.

Mazda MX-5 (13)

Mazda MX-5 je i pravi drifterski automobil (na fotografiji je model treće generacije)

Ključne riječi:
cijena u Hrvatskoj Mazda Miata MX-5 test
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs

.::.