Vidiauto Novosti Autobiz Električni automobili moraju bučiti

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 02.07.2019. 06:27

Zakonodavstvo 

Električni auti odsad moraju proizvoditi buku

Električni automobili moraju bučiti

Od jučer svi novi električni automobili moraju proizvoditi buku pri malim brzinama (do 19 km/h) kako bi se zaštitili pješaci i biciklisti.

Jedna od glavnih prednosti električnih automobila je i tišina rada, no to ima i negativnih posljedica. Tako posebice pješaci, ali i biciklisti, ne mogu čuti približava li im se neko vozilo ili ne. Stoga je donesen zakon koji obvezuje proizvođače da u sva nova električna vozila počnu ugrađivati AVAS.

Peugeot 208_2019 plavi straga

Skraćenica AVAS označava Acoustic Vehicle Alert System, odnosno zvučni auto sustav za upozorenje, koje se mora čuti pri brzinama do 19 km/h. Pri tim brzinama se električna vozila uopće ne čuju, stoga nije ni čudno kako su se znale dogoditi nesreće s pješacima.

21227977_2019_-_New_Renault_ZOE

Zvuk koji će se proizvoditi neće oponašati rad klasičnih motora, već će zvuk biti drugačiji, no dovoljno jasan kako bi upozorio pješake na nailazak električnog vozila.

Nissan Leaf 40kW Tekna  07

Svi novi električni automobili predstavljeni nakon 01.07.2019. navedeni sustav moraju imati ugrađen serijski, dok će sva ostala električna vozila navedeno morati početi ugrađivati do 2021.

Seat-el-Born_Concept- Ženeva 2019

Naravno, ima i nezadovoljnih udruga koje bi željele da električna vozila proizvode buku pri višim brzinama, jer smatraju kako su te brzine opasnije, no s druge strane ponovo se dovodi u pitanje smanjenje buke u gradovima o čemu se mnogo pričalo.

Ključne riječi:
električni automobil
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 24. lipanj 1900.

Promet u nacionalnom parku Yosemite

Oliver Lippincott na današnji je dan 1900. godine postao prva osoba koja je u nacionalni park Yosemite ušao motornim vozilom, točnije, tzv. Locomobilom.

vs

.::.