Vidiauto Novosti Autobiz Tesla i Panasonic grade tvornicu baterija

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 30.07.2016. 01:09

Gigafactory 

Tesla i Panasonic grade jako veliku tvornicu baterija

Tesla i Panasonic grade tvornicu baterija

Vrijednost ulaganja u tvornicu baterija je pet milijardi američkih dolara.

Gigafactory će, kad se izgradi, biti najveća tvornica baterija u svijetu. Na taj se način Tesla sprema za opremanje Modela 3 koji je već skupio 400.000 prednarudžbi.

Tesla je Model S i Model X prošle godine prodao u samo 50.000 primjeraka, što nije dovoljno da bi projekt bio uspješan, a Model 3 bi trebao biti model koji će pogurati cijelu priču i znatno povećati prodaju. Očekuje se više od 500.000 prednarudžbi za Model 3.

Tesla Panasonic baterije (2)

Gigatvornica koju zajednički grade Tesla i Panasonic neće biti samo najveća tvornica baterija na svijetu nego će proizvoditi više baterija nego što ih je ukupno proizvedeno u cijeloj 2013. godini.

Kad se tvornica izgradi u Renou u Nevadi, imat će površinu od 465.000 kvadratnih metara dok se u sljedeće četiri godine očekuje završetak s trenutnih 74.300 kvadratnih metara. Krov će se sastojati od solarnih panela s ciljem da proizvode dovoljno energije za proizvodne pogone. Zapošljavat će 10.000 radnika.

Tesla Panasonic baterije (3)

Sredinom sljedeće godine bi baterije za Model 3 trebale sići s proizvodne trake te bi i cijene baterija konačno trebale početi padati - Elon Musk iz Tesle optimistično najavljuje pad veći od 30%.
Baterije će se transportirati vlakom do 400 kilometara udaljene Tesline tvornice Fremont i ugrađivati u šasiju Modela 3 te u nove modele koje možemo očekivati u budućnost (povratak Roadstera, na primjer).

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 21. lipanj 1947.

6-21-1947 Prva Mille Miglia nakon rata

Prva Mille Miglia nakon rata

Na današnji dan 1947. godine započela je prva poslijeratna utrka Mille Miglia u Brescia, Italija, dvadeset godina nakon što je kreator Aymo Maggi dobio dozvolu za pokretanje utrke od Brescia do Rima i natrag...

vs