Vidiauto Novosti Događanja Renault automobili u filmskim hitovima

Autor: Igor Rudež Objavljeno: 30.04.2020. 06:28

Zanimljivosti 

Dugih 120 godina zajedničke povijesti Renaulta i kinematografije

Renault automobili u filmskim hitovima

Suradnja Renaulta i kina traje već 120 godina, a 40 Renault automobila se pojavljuje u 200 filmova svake godine.

Renault i film povezani su još od svojeg rođenja u Francuskoj prije više od stoljeća. Braća Lumière patentirala su 1895. prvi kinematograf, a kao lokaciju za svoj filmski studio odabrala su Boulogne-Billancourt koji se nalazi nedaleko od otoka Seguin, mjesta na kojem će Renault otvoriti svoje prve tvornice. Louis Renault oslanjao se na kino za promicanje svojih izuma još otkako je 1899. osnovao tvrtku Renault Frères. Te godine braća Lumière s njim su snimila kratki film u kojem sjedi za upravljačem prvog modela Marke: Renault Type A. Riječ je o vozilu koje je Louis Renault osobno dizajnirao i stavio na tržište. Time je započeo poseban odnos Renaulta i sedme umjetnosti. Renaultova vozila i danas se pojavljuju u četrdesetak filmova godišnje.

Renault Type A

Renault Type A

''Titanik'', film koji je srušio sve rekorde prikazivanja, prevozio je i razne predmete, a među njima je bio i Renault Type CB (naslovna fotografija). Njegov je vlasnik bio William Ernest Carter, putnik prvog razreda (i jedan od preživjelih), koji je htio vratiti vozilo u SAD. U takvom su modelu iz 1910. Leonardo Di Caprio i Kate Winslet snimili ljubavnu scenu. Renault NN proizvodio se između 1924. i 1929., a prodan je u 150.000 primjeraka. Šezdeset godina nakon što se prestao proizvoditi, Spielberg je snimio treći nastavak filmskog serijala o pustolovinama Indiane Jonesa. U jednoj od najpoznatijih scena model Torpedo iz 1928. s četvora vrata pokušava sustići tenk.

renault nn

Renault NN

Renault 11, najprodavaniji automobil u svojoj klasi 1980-ih, bio je zvijezda u jednom od filmova o Jamesu Bondu: ''Pogled na ubojstvo''. Roger Moore utjelovio je slavnog britanskog tajnog agenta koji podno Eiffelovog tornja preotima upravljač Renaulta 11 i zatim kreće u nemilosrdnu potjeru uz obalu rijeke Seine. U bezglavom jurišanju gradom R11 udara o prepreku i preobražava se u kabriolet, a potom se radi sudara doslovce prepolovljuje.

renault 11

Renault 11

Renault Nervastella na filmu se pojavljuje 1949. godine u prvom filmu Jacquesa Tatija, ''Praznični dan'' (Jour de fête). Profilom koji podsjeća na svrakin rep i prednjom maskom u američkom stilu ovaj je model stekao brojne poklonike u vrijeme kada se pojavio. Nekoliko godina kasnije, 1964., ''Žandar iz St. Tropeza'' (Gendarme de Saint-Tropez) bio je veliki hit u francuskim kinima. U filmu se Louis de Funès i njegova patrola voze u kultnom plavom kombiju – Renaultu Estafette.

Renault Nervastella

Renault Nervastella

Renaultov model R8 Gordini, za čijim je upravljačem ovaj put bio Lino Ventura, zabrujao je i u filmu ''Nemojmo se ljutiti'' (Ne nous fâchons pas) iz 1966. Tati je 1971. snimio film ''Prometna gužva'' (Trafic), u kojem pratimo pustolovine gospodina Hulota, pariškog dizajnera koji preobrazi Renault 4L u neobično vozilo za kampiranje, opskrbljeno nevjerojatnim napravama i opremom. U filmu ''Nikad ne reci nikad'' iz 1983. Sean Connery posljednji put oblači odijelo agenta 007. Renault se još jednom stavlja u službu Njezina Veličanstva i u nezaboravnoj potjeri ulicama grada Antibesa suprotstavlja agenta na motociklu i Renault 5 Turbo 2.

renault 4 tl

Renault 4L

Ne može se govoriti o Renaultu na filmu, a da se pritom ne spomenu Daleki rođaci (Les Visiteurs, 1993.) i poštansko vozilo Renault 4 F4. Godefroy de Montmirail (Jean Reno) i Jacquouille la Fripouille (Christian Clavier) testiraju izdržljivost ove furgonske izvedbe ''đavoljih kola'' iz 1983. Godinu dana kasnije, skupina komičara pod imenom Les Nuls, koju su činili Alain Chabat, Chantal Lauby i Dominique Farrugia, snimila je ''Grad straha'' (La Cité de la Peur) i našalila se na račun marke Renault kroz parodiju reklame za ograničenu seriju modela Safrane Palme d’or.

Safrane Palme d’or

Safrane Palme d’or

Godine 2003. izlazi još jedna komedija i još jedan Renault pronalazi put do filmskog platna. U filmu ''Tko je ubio Pamelu Rose'' (Mais qui a tué Pamela Rose), Kad Merad i Olivier Baroux sjedaju za upravljač žutog modela Renault Fuego s natpisom ''Najpoznatije francusko vozilo 1982.'' U filmskoj adaptaciji Brigade tigrova (Les Brigades du Tigre) iz 2006. Clovis Cornillac vozi Renault AX Torpedo, jedan od najpopularnijih europskih modela s početka prošlog stoljeća. Francuskom redatelju Julienu Leclercqu Renault 2007. ustupa tri prototipa svojih vozila za njegov futuristički film ''Chrysalis'': modele Talisman, Velsatis i Koleos.

Renault Talisman koncept

Renault Talisman koncept

Godine 2010., odnosno dvije godine nakon što je film ''Dobrodošli među Ch'tisove'' (Bienvenue chez les Ch'tis) ostvario svjetski uspjeh, Dany Boon snima ''Ništa za prijaviti'' (Rien à declarer). U tom filmu vozi redizajnirani Renault 4 s motorom od 140 konjskih snaga! Godinu dana kasnije, ''Nedodirljivi'' (Intouchables) obaraju rekorde gledanosti u kinima. Kako bi se olakšalo transportiranje invalidskih kolica kojima se u filmu koristi François Cluzer, produkcijski tim odlučio se za Renault Kangoo iz serije 2, vozilo prilagođeno osobama s invaliditetom. Renault ima glavnu ulogu u filmu ''Gotovo savršen'' (Un prince (presque) charmant) iz 2013. Model Zoe povezuje muškarca i ženu koji se čine kao sušte suprotnosti. Pet godina kasnije, u filmu ''Igrač broj 1'' Stevena Spielberga, Renaultova električna vozila ponovno dobivaju mjesto na filmskom platnu. Prizore postapokaliptičnog svijeta na rubu kaosa Spielberg je začinio s nekoliko modela Twizy.

Renault Zoe

Renault Zoe

Renault svake godine podržava filmske festivale diljem svijeta tako što prevozi zvijezde do najljepših crvenih tepiha, a festivali čiji je službeni automobilski partner Renault su Filmski festival u Cannesu, dodjela nagrada César, Deauville American Film Festival (Festival američkog filma u Deauvilleu), Alpe d'Huez International Comedy Film Festival (Alpe d'Huez međunarodni festival komedije), Cabourg Romantic Film Festival (Festival romantičnog filma u Cabourgu), Angoulême Francophone Film Festival (Festival frankofonog filma u Angoulêmeu), Greater Lyon Film Festival and the Institut Lumière (Filmski festival Lumière u Lyonu), Online French Film Festival (Internetski festival francuskog filma) i International Festival of Audiovisual Programs (Međunarodni festival audiovizualnog programa).

Ključne riječi:
film Renault
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 23. lipanj 1996.

Zanardijeva prva CART pobjeda

Alessandro Zanardi, bivši vozač Formule 1, osvojio je na današnji dan 1996. godine svoju prvu CART IndyCar utrku u Portlandu, Oregon, u bolidu Reynard-Honde.

vs

.::.