Vidiauto Automobili Novi automobili na hrvatskim cestama Konkurent Qashqaiju, Kadjar je jeftiniji za 6000 kuna

Autor: Krunoslav Ćosić Objavljeno: 09.06.2015. 13:23

Isprobali smo Kadjar 

Konkurent Qashqaiju, Kadjar je jeftiniji za 6000 kuna

Konkurent Qashqaiju, Kadjar je jeftiniji za 6000 kuna

Iz Renaulta stiže potpuno novi model Kadjar koji će za oko 6000 kuna biti jeftiniji od glavnog konkurenta Nissana Qashqai. Isprobali smo Kadjar po zagorskim cestama.

Renault je u Zagrebu predstavio potpuno novi model - Kadjar. Donosimo prve dojmove nakon prve vožnje.

Crossover Renault Kadjar pripada C segmentu, dužine je 4,45 metara i nastavlja se na model Nissan Qashqai dužine 4,377 metara. U odnosu na Qashqai, Kadjar se razlikuje prema dizajnu, interijeru a cijena za sličan Qashqai je 156.000 kuna tako da je Kadjar nešto povoljniji od Qashqaija.

Razvoj Kadjara trajao je 4 godine i prodavat će se u cijelom svijetu. Na sjeveru Španjolske u mjestu Palencia će se proizvoditi Kadjar.
U Europi je u 2014. godini prodano oko 1,5 milijuna crossovera te čine 27,7% u C segmentu. I u Hrvatskoj su crossoveri vrlo popularni i čine oko 10% prodaje.

Renault Kadjar u tekst (2)

Konkurencija Nissanu Kadjar su Kia Sportage, Hyundai Tucson, Volkswagen Tiguan, Nissan Qashqai i Peugeot 3008.

Dizajnom dominiraju prepoznatljiv prednji kraj u Renault stilu, LED svjetla su u obliku slova C, a u najjačem paketu opreme su Full LED svjetla. Stražnja svjetla su također LED i gornji stražnji kraj vozila nas podsjeća na Clio. Udaljenost vozila od tla je 20 cm.

Putnička kabina ima čist kokpit, koriste se ravne linije, ima R-Link infotainment sustav. Upravljač je pri dnu odrezan tako da izgleda sportskom izgledu. Suvozač može koristiti ručku smještenu kod kokpita za koju se suvozač može pridržavati tijekom offroad vožnje.

Ovo je jedan od najvećih modela u svojoj klasi, ima 22 cm mjesta za noge straga, kapacitet prtljažnika je 472 litre te omogućuje pregrade. Sklapanjem stražnjih sjedala dolazi se do 1478 litara. 2563 mm je dužina predmeta koji se mogu prevesti ukoliko se spusti i suvozačko sjedalo.

Motori u ponudi su 1.2 Tce 130, 1.5 dCi 110 i 1.6 dCi 130, svi imaju stop start sustav te udovoljavaju Euro 6 normi. Pogon 4x4 je dostupan samo s najjačim motorom dCi 130 te sustav sam raspoređuje prema potrebi do 50% na stražnje kotače, a vozač može i zaključati pogoj 4x4 do određene brzine vožnje. Dostupan je i Extended Grip koji nudi tri različita moda vožnje.

Renault Kadjar u tekst (3)

Sustavi za pomoć u vožnji su integrirani u Kadjar. Easy Park Assist koji snimi prostor putem 12 senzora i zatim sam parkira vozilo u tri smjera (sistem kontrolira samo volan). Sustav za pomoć prilikom kočenja u nuždi će sam zakočiti, a postoji i sustav za prepoznavanje prometnih znakova koji će nas upozoriti ako se vozimo prebrzo.
R-Link je namijenjen za spajanje s pametnim telefonom. Bose edition ima osam zvučnika koji daju premium zvuk u kabini vozila.

149.900 kuna je početna cijena za benzinski Renault Kadjar Energy TCe 130, a 224.000 kuna košta dizelski 1.6 dCi pogon na sve kotače dok se u Bose ediciji taj pogon plaća 238.900 kuna. 161.900 kuna košta 1.5 dCi model. Od 15. lipnja kreće prodaja u Hrvatskoj, a jamstvo na vozilo je dvije godine.

Isprobali smo najjači, već poznati motor 1.6 dCi sa 130 KS koji zbog veće mase uz pogon na sve kotače djeluje kao da je primiren u odnosu na isti motor u Meganeu, ali motor je i dalje agilan, startan. Usporedbom s Qashqaijem primijetili smo tijekom vožnje po zagorskim cestama da je ovjes nešto tvrđi odnosno da je ljuljanje u vožnji za dlaku manje. I Kadjar i Qashqai imaju isti međuosovinski razmak. Međuubrzanja su dobra, ručni mjenjač sa šest stupnjeva dobro obavlja svoj posao. Potrošnja je nakon 200-ak kilometara oko 7 litara. 

Renault Kadjar ima mogućnost samostalnog parkiranja, što podrazumijeva da vozač upravlja nožnim papučicama i mjenjačem, a sustav volanom.

Renault Kadjar u tekst (1)

U interijeru izrađenom od kvalitetne plastike mekane na dodir s detaljem imitacije karbona kod ventilacijskog otvora primjetna je komandna ploča u potpunosti digitalna tako da nema analognih instrumenata. U opcijama je moguće birati između nekoliko tema prikaza glavnih instrumenata, pa se tako može odabrati način bez prikazivanja okretomjera. I ekran središnje postavljen na kokpit djeluje vrlo moderan, bogat opcijama i podržava spajanje pametnih telefona. 

Detaljan test Renaulta Kadjar uskoro ćete moći pročitati na Vidiauto portalu.

Ključne riječi:
cijena u Hrvatskoj crossover Kadjar Renault
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam


Na dan: 14. travanj 1927.

4-14-1927 Proizveden prvi Volvo

Proizveden prvi Volvo

Na današnji dan 1927. godine u Goteborgu, Švedska, proizveden je prvi serijski Volvo, popularno zvan 'Jakob'. Volvo je nastao suradnjom Assara Gabrielssona i Gustafa Larsona.

vs

.::.