Vidiauto Automobili Predstavljamo Vozili smo Renault Talisman

Autor: Mikloš Lang Objavljeno: 28.04.2016. 13:09

Renaultova premium poslovna limuzina 

Vozili smo Renault Talisman

Vozili smo Renault Talisman

Jučer je u Opatiji, dovoljno daleko od zagrebačke kišurine i gradskog "krkljanca", održana prezentacija nove Renaultove premium poslovne limuzine, modela Talisman. Preciznije, Talismana i Talismana Grandtour – limuzinske i karavanske inačice.

Najkraće rečeno, Talisman je galski izazivač Volkswagen Passata. Daleko od toga da je tek puka kopija njemačkog modela – od toga su Francuzi mnogo maštovitiji. U dizajnerskom smislu, Talisman je ekskluzivna pojava na cesti, automobil koji ostavlja potpuni dojam visoke klase. Upravo zato Renault s pravom od njega očekuje solidne prodajne rezultate.

Da takva očekivanja imaju realno uporište postaje razumljivo već nakon letimičnog pogleda na cjenik – osnovna izvedba, s uključenim 5-godišnjim jamstvom (promocijska ponuda), solidnom količinom serijske opreme i dizelskim motorom snage 110 KS iznosi 171.900 kuna – to je bitno niži iznos od konkurenata. Prostrani karavan službenog naziva "Grandtour" skuplji je za 9500 kuna.

Talisman Grandtour straga

Motorska ponuda Talismana broji tri dizelska i dva benzinska motora u rasponu od 110 do 160 KS (dizeli) odnosno 150 do 200 KS (benzinci). Pored standardnog ručnog opcijski se može naručiti automatski mjenjač, a tu je i Renaultova specijalnost – 4Control podvozje koje pospješuje ponašanje vozila u zavojima. Radi na principu blagog zakretanja stražnjih kotača u suprotnom smjeru od prednjih, naravno unutar vrlo malenih kutova (do 3,5 stupnjeva).

Talisman je nastao na Renaultovoj CMF platformi modularne i skalabilne arhitekture koju koriste i modeli Espace odnosno Megane. Sličnosti ima i u tehničkom sadržaju te unutrašnjosti koja je oblikovana u poznatom stilu spomenutih "rođaka". U višim (čitaj skupljim) izvedbama Talisman nudi i bogato odmjerenu količinu luksuza. Najbolji dokaz su vrhunske Initiale Paris verzije kakvu smo tijekom prezentacije i sami imali prilike voziti.

Talisman limuzina sprijeda
Renault Talisman (7)

Mekom kožom obložena sjedala, napredni infotainment sustav s Bose ozvučenjem, mnoštvo sigurnosne opreme i sustava asistencije, uglađen automatski mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa i snažan dizelski motor ostavljaju dojam dobro izbalansirane cjeline, ali bez pretenzija za sportskom vožnjom. Postavke podesivog ovjesa najviše su nam se svidjele u Comfort načinu rada, kada je Talisman naprosto "lebdio" nad neravninama asfalta i tako stotinu kilometara autoceste progutao uz rijetko viđenu "nirvanu". Bila bi to prava wellness-terapija nakon napornog poslovnog dana.

Cjenik navodi po osam izvedbi s dizelskim i po tri izvedbe s benzinskim motorima za obje karoserijske inačice. Ukupno 22 izvedbe cjenovno se protežu unutar raspona od 171.900 kn (Talisman Life Energy dCi 110 Stop&Start) do 297.400 kn (Talisman Grandtour Initiale Paris Energy dCi 160 EDC Stop&Start). Službeni početak prodaje Renaulta Talismana je 4. lipnja 2016.

Talisman Grandtour bočno
Talisman limuzina straga
Ključne riječi:
Renault Talisman Talisman Grandtour
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

UčitavamNa dan: 27. rujan 1925.

9-27-1925  Početak gradnje legendarnog Nurburgringa

Početak gradnje legendarnog Nurburgringa

U šumi Eifel započela je gradnja jednog od najpoznatijih svjetskih trkališta, Nurburgring. Staza je imala oko 21 kilometra i 72 zavoja. Tijekom godina staza odnijela brojne živote, a danas se u izvornom obliku koristi samo za rijetke prigode.

vs