Vidiauto Automobili Predstavljamo Vozili smo Renault Talisman

Autor: Mikloš Lang Objavljeno: 28.04.2016. 13:09

Renaultova premium poslovna limuzina 

Vozili smo Renault Talisman

Vozili smo Renault Talisman

Jučer je u Opatiji, dovoljno daleko od zagrebačke kišurine i gradskog "krkljanca", održana prezentacija nove Renaultove premium poslovne limuzine, modela Talisman. Preciznije, Talismana i Talismana Grandtour – limuzinske i karavanske inačice.

Najkraće rečeno, Talisman je galski izazivač Volkswagen Passata. Daleko od toga da je tek puka kopija njemačkog modela – od toga su Francuzi mnogo maštovitiji. U dizajnerskom smislu, Talisman je ekskluzivna pojava na cesti, automobil koji ostavlja potpuni dojam visoke klase. Upravo zato Renault s pravom od njega očekuje solidne prodajne rezultate.

Da takva očekivanja imaju realno uporište postaje razumljivo već nakon letimičnog pogleda na cjenik – osnovna izvedba, s uključenim 5-godišnjim jamstvom (promocijska ponuda), solidnom količinom serijske opreme i dizelskim motorom snage 110 KS iznosi 171.900 kuna – to je bitno niži iznos od konkurenata. Prostrani karavan službenog naziva "Grandtour" skuplji je za 9500 kuna.

Talisman Grandtour straga

Motorska ponuda Talismana broji tri dizelska i dva benzinska motora u rasponu od 110 do 160 KS (dizeli) odnosno 150 do 200 KS (benzinci). Pored standardnog ručnog opcijski se može naručiti automatski mjenjač, a tu je i Renaultova specijalnost – 4Control podvozje koje pospješuje ponašanje vozila u zavojima. Radi na principu blagog zakretanja stražnjih kotača u suprotnom smjeru od prednjih, naravno unutar vrlo malenih kutova (do 3,5 stupnjeva).

Talisman je nastao na Renaultovoj CMF platformi modularne i skalabilne arhitekture koju koriste i modeli Espace odnosno Megane. Sličnosti ima i u tehničkom sadržaju te unutrašnjosti koja je oblikovana u poznatom stilu spomenutih "rođaka". U višim (čitaj skupljim) izvedbama Talisman nudi i bogato odmjerenu količinu luksuza. Najbolji dokaz su vrhunske Initiale Paris verzije kakvu smo tijekom prezentacije i sami imali prilike voziti.

Talisman limuzina sprijeda
Renault Talisman (7)

Mekom kožom obložena sjedala, napredni infotainment sustav s Bose ozvučenjem, mnoštvo sigurnosne opreme i sustava asistencije, uglađen automatski mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa i snažan dizelski motor ostavljaju dojam dobro izbalansirane cjeline, ali bez pretenzija za sportskom vožnjom. Postavke podesivog ovjesa najviše su nam se svidjele u Comfort načinu rada, kada je Talisman naprosto "lebdio" nad neravninama asfalta i tako stotinu kilometara autoceste progutao uz rijetko viđenu "nirvanu". Bila bi to prava wellness-terapija nakon napornog poslovnog dana.

Cjenik navodi po osam izvedbi s dizelskim i po tri izvedbe s benzinskim motorima za obje karoserijske inačice. Ukupno 22 izvedbe cjenovno se protežu unutar raspona od 171.900 kn (Talisman Life Energy dCi 110 Stop&Start) do 297.400 kn (Talisman Grandtour Initiale Paris Energy dCi 160 EDC Stop&Start). Službeni početak prodaje Renaulta Talismana je 4. lipnja 2016.

Talisman Grandtour bočno
Talisman limuzina straga
Ključne riječi:
Renault Talisman Talisman Grandtour
Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam
Na dan: 9. prosinac 1963.

12-9-1963 Proizveden posljednji Studebaker

Proizveden posljednji Studebaker

Studebaker Brothers Manufacturing Company, osnovan tijekom civilnog rata, bio je najveći svjetski proizvođač kočija sa zapregom. Kada su stigli auti, Studebaker je postao poznati proizvođač automobila. Ipak, Studebaker nije mogao držati korak s konkurentima.

vs